ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η οικογένεια είναι η πυρηνική ομάδα της κοινωνίας, είναι δε αμφότερες αλληλοεξαρτώμενες οντότητες και επομένως πρέπει να συμβιώνουν με άριστον και αρμονικό τρόπο. Το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο των οικογενειών, των ανδρών και των γυναικών, αλλά πρωτίστως ένα κοινωνικό πρόβλημα, οπότε και οι λύσεις του οφείλουν να είναι σε οικογενειακή και κοινωνική βάση, πρέπει να είναι πρόβλημα προς λύση όλων των θεσμών.

Οι πολύτεκνες μητέρες οφείλουν να αναγνωριστούν ως εργαζόμενες μητέρες, να μισθοδοτούνται και να συνταξιοδοτούνται, τα δε παιδιά να επιδοτούνται από τους θεσμούς, ώστε να εξασφαλίζονται οι ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες, για να είναι και οι αξιοκρατικές κρίσεις τους στην ζωή τους δίκαιες.

Η συγκρότηση οικογένειας είναι ένα έργο ζωής για αμφότερα τα φύλα και πρέπει να γίνει με σχεδιασμό και καλή οργάνωση. Πέραν της αναγκαίας οικονομικής ευρωστίας πάνω στην οποία πρέπει να στηριχτεί η οικογένεια εφ όρου ζωής, είναι αναγκαίο και η σωστή διαχείριση της οικογένειας και από τους δυο συμβάλλοντες, πατέρα και μητέρα. Χρήσιμο είναι λοιπόν να βοηθείται η οικογένεια από τους θεσμούς, όχι μόνο στην οικονομική της υπόσταση αλλά και στις γνωσιακές τις ανάγκες για την σωστή διαχείριση και οργάνωση της οικογένειας και την σωστή αγωγή και παιδεία των παιδιών. Είναι αναγκαίο στην σχολική εκπαίδευση να υπάρχει ειδικό μάθημα διαχείρισης της οικογένειας, στο οποίο μάθημα θα δίδονται οι γνώσεις, οικονομικής, ιατρικής, παιδαγωγικής, ψυχολογικής φύσης, επαγγελματικού προσανατολισμού και ότι άλλες γνώσεις είναι χρήσιμες για να ανταπεξέλθουν οι γονείς στα καθήκοντα τους. Ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια πρέπει να συγκροτήσουν οι δήμοι, οι κοινότητες και οι εκκλησία με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό

Έχουμε τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα και οφείλουμε να το υπερβούμε με συνεργασία των οικογενειών, των ανδρών και των γυναικών και να γίνει προτεραιότητα στις οικογένειες, στην κοινωνία και τους θεσμούς για να λυθεί βέλτιστα αλλιώς χανόμαστε. Η οικογένεια, τα παιδιά και η πολυτεκνία, πρέπει να γίνουν ξανά αξίες σε άνδρες και γυναίκες, σε κοινωνία και θεσμούς, για τις οποίες πρέπει να επενδύσουμε και να αφιερωθούμε.

Η Ελλάδα εκτός από το μείζον οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει – το οποίο της δημιουργεί συνθήκες εσωτερικής ανθρωπιστικής κρίσης και θέτει εν κινδύνω την ύπαρξή της ως κυρίαρχου κράτους και ισότιμου μέλους της ΕΕ – βρίσκεται αντιμέτωπη και μια σειρά σοβαρών προκλήσεων, οι οποίες από μόνες τους θα ήταν αρκετές για να θέσουν την ύπαρξή της σε κίνδυνο. Πέραν των εξωτερικών απειλών (με κυρίαρχη εκείνη της Τουρκίας) υφίσταται μια εσωτερική κατάρρευση στο πολύ θεμελιώδες επίπεδο της ίδιας της πληθυσμιακής της υπόστασης, γεγονός το οποίο αναπόφευκτα θα έχει σοβαρές συνέπειες στη γεωπολιτική της φυσιογνωμία και συμπεριφορά. Πρόκειται για το συνδυασμένο αποτέλεσμα της επερχόμενης δημογραφικής συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού και της μεταναστευτικής πλημμυρίδας η οποία ήδη καταφθάνει από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής και θα έχει διάρκεια δεκαετιών, δεδομένου ότι τροφοδοτείται από τις τεράστιες δημογραφικές και οικονομικές ανισότητες που επικρατούν σε πλανητική κλίμακα.

Σημεία προσοχής
1.    Ο ελληνικός πληθυσμός έχει εισέλθει στο τέταρτο στάδιο της διαδικασίας που είναι γνωστή ως δημογραφική μετάβαση, με υπογόνιμους δείκτες οι οποίοι τον εγκλωβίζουν στη λεγόμενη «παγίδα χαμηλής γονιμότητας». Αυτό σημαίνει ότι στο εξής η μείωση του ελληνικού πληθυσμού θα είναι ακατάπαυστη εάν δεν αυξηθεί σημαντικά η γονιμότητά του. Το παράδειγμα για το τί σημαίνει αυτό, μας το δίνει η Βουλγαρία, η οποία μέσα σε 25 χρόνια «έχασε» το 20% του πληθυσμού της και σήμερα είναι μια από τις ταχύτερα συρρικνούμενες δημογραφικά χώρες παγκοσμίως.
2.    Με τα σημερινά δεδομένα, σε ορίζοντα μιας γενεάς (έως το 2050) ο ελληνικός πληθυσμός θα είναι μειωμένος τουλάχιστον κατά δύο (2) εκατομμύρια και σημαντικά γηρασμένος (με το 1/3 των Ελλήνων να έχουν ηλικία άνω των 65 ετών).
3.    Το δημογραφικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλο ώστε είναι αδύνατον (α) να καλυφθεί μόνο με ίδιες δυνάμεις (π.χ. με μια εντυπωσιακή αύξηση της γονιμότητας) και (β) να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά με μεταναστευτικές εισροές. Η πρώτη επιλογή οδηγεί σε «βουλγαροποίηση», ενώ η δεύτερη οδηγεί σε «λιβανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας.  
4.    Οι μεταναστευτικές ροές από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη θα είναι συνεχείς στις επόμενες δεκαετίες, διότι πηγάζουν από κολοσιαίας κλίμακας δημογραφικές και οικονομικές ανισότητες και κατά καιρούς θα υποδαυλίζονται από πολιτικές κρίσεις, οι οποίες θα προκύπτουν είτε από την εγγενή αστάθεια πολλών αφροασιατικών χωρών είτε από τις επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων.  
5.    Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ιδιότητάς της ως μέλους της ΕΕ θα γίνει μεταιχμιακός χώρος στο πλαίσιο της σοβούσας σύγκρουσης πολιτισμών και θρησκειών που θα χαρακτηρίσει τον 21ο αιώνα.
6.    Στη βάση των παραπάνω κρίσιμων διαπιστώσεων, απαιτείται η εκπόνηση και η εφαρμογή μιας μακρόπνοης πληθυσμιακής στρατηγικής, η οποία σε συνδυασμό με ένα σχέδιο οικονομικής και πολιτικής ανασύνταξης θα μπορέσουν ίσως να αποτρέψουν τις επερχόμενες εξελίξεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s