ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΕ

Εδώ θα παρουσιάσομε στο εγγύς μέλλον το καταστατικό λειτουργίας της Ένωσης Ελλήνων…δημοκρατική πλανητική πολιτική  κοινότητα. Το καταστατικό είναι ακόμα σε επεξεργασία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΙΔΡΥΣΗ, ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

– Έχοντας συνείδηση του χρέους μας απέναντι στις γενιές που αγωνίστηκαν στο παρελθόν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

-τιμώντας την ιστορική κληρονομιά των πατριωτικών και εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων, των κοινωνικών και θεσμικών κατακτήσεων αλλά και με το βάρος της ευθύνης των διαχρονικών  πολιτικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων του Ελληνισμού.

– πιστοί στις αρχές του ελληνικού συντάγματος, όπως ιδιαίτερα αυτό διαμορφώθηκε το 1911, μετά την επανάσταση στο Γουδί, αφοσιωμένοι στη νομιμότητα, τη δικαιοσύνη και κάθετα αντίθετοι σε κάθε μορφής ρατσισμό και εθνικό διχασμό, και ακολουθώντας τη θεμελιώδη αρχή ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση, τα αξιώματα και την οικονομική κατάσταση είναι ίσοι απέναντι στο νόμο

– στηριγμένοι στις πανανθρώπινες αξίες τις οποίες θεμελίωσαν οι πρόγονοί μας, από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, εως τους εθνεγέρτες επαναστάτες του 1821 και τούς αγνούς πατριώτες αγωνιστές που αντιστάθηκαν ενωμένοι στο ξένο κατακτητή κατά την εθνική Αντίσταση.

-διψασμένοι για άμεση δημοκρατία για κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινη αλληλεγγύη, ειρήνη, συλλογική ευημερία και ελευθερία

-απογοητευμένοι από τα ψευτοδιλήμματα, τις διχαστικές διαιρέσεις και την ηθική απαξίωση και κοινωνική αποδόμηση που χαρακτηρίζουν το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει έντεχνα οδηγηθεί η Ελληνική κοινωνία

δηλώνουμε αποφασισμένοι να διαφυλάξομε και να υπερασπιστούμε πάση θυσία τη νομιμότητα, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία, την Ειρήνη, την κοινωνική συνοχή και την Ισονομία, πανανθρωπινες και παγκόσμιες αξίες που έχουν την αφετηρία τους στους αγώνες, τις Θυσίες και τις πνευματικές και πολιτιστικές κατακτήσεις των προγόνων μας, Ελλήνων.

Συστήνομε

ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ…ΔΙΗΠΕΙΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, με την ονομασία ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, που αναλαμβανει τον ιστορικό ρόλο να παραμερίσει τις παλαιοκομματικές διχόνοιες και τους καταστροφικούς διχασμούς του παρελθόντος και να αναζητήσει δημιουργικά δρόμο εξόδου από τη σημερινή κρίση χρησιμοποιώντας τους καρπούς της κοινής λογική προς όφελος της Ελλάδος και του Ελληνισμού.

Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ, θα αγωνιστεί για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ευθύνης-θα επιζητήσει για να επιτύχει το σκοπό αυτό την ισότιμη συνεργασία με κάθε γνήσια πατριωτική δημοκρατική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο που μοιράζεται τις ίδιες αξίες και αγωνίζεται για αυτές

Δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε το Έθνος και τον Ελληνικό Λαό με τιμιότητα, ήθος και συλλογικό πνεύμα και να προασπίσουμε το Εθνικό συλλογικό συμφέρον θέτοντας το πάντοτε και σε κάθε περίπτωση υπεράνω του ατομικού και για το σκοπό αυτό υιοθετούμε για την ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ το παρόν καταστατικό:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΙΔΡΥΣΗ, ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΕΕ

Άρθρο 1 Ίδρυση

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ που ιδρύθηκε το 20012 ονομάζεται ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΠΕΕ.).

Άρθρο 2 Έδρα – Έμβλημα

1. Η έδρα του ΠΕΕ  βρίσκεται στην Αθήνα.

2. Το έμβλημά του κόμματος αποτελείται από 5 κύκλους που σημαίνουν 5 ήπειροι , πάνω στον οποίο αναγράφεται η συντομογραφία της ενωσης Ελληνων ΠΕΕ.

Άρθρο 3 Αξίες και στόχοι

ΑΞΙΕΣ

  1. Η ΠΕΕ είναι πλανητική δημοκρατική, ειρηνική ένωση Ελλήνων δια δικτύου κοινοτήτων και εκκλησιών των πολιτών, που υπηρετεί με τη δράση της και την ανοιχτή του σχέση με την κοινωνία και τους πολίτες, τις πανανθρώπινες αξίες του πατριωτισμού, της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

  2. Θα επιδιώξει την επιστροφή σε κοινωνία αλληλεγγύης στηριγμένη στην ελληνική παράδοση της κοινωνικής συνοχής και της συμμετοχής των πολιτών στις πολιτικές αποφάσεις και στην απονομή δικαιοσύνης.

  3. Έχει ως αρχή του την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και την επίλυση τυχόν διαφορών με διπλωματία αλλά και στην αξία της αποτρεπτικής ισχύος μιας δυναμικής και αποτελεσματικής εθνικής άμυνας στα πλαίσια των μεταβαλλόμενων ισορροπιών που προκύπτουν από τις πολιτικές οικονομικές και αμυντικές διεθνείς συνεργασίες και εξελίξεις. Στηρίζει την οικουμενική και όχι επιλεκτική επίκληση και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε κάθε μορφή διάκρισης κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού.

ΣΤΟΧΟΙ

1. Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ παλεύει για την υπεράσπιση του Ελληνικού Έθνους και των Ελληνικών εθνικών συμφερόντων, δηλαδή της Εθνικής Ανεξαρτησίας , της Εδαφικής Ακεραιότητας και της Λαϊκής Κυριαρχίας.

Δεσμεύεται εάν αποκτήσει την εξουσία να αποχωρήσει από οποιοδήποτε θεσμό, Διεθνή Οργανισμό ή Συμμαχία υπονομεύει την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Εδαφική Ακεραιότητα της Ελλάδος αλλά και πριν απ’αυτό θα αντισταθεί ενεργά με όλα τα προβλεπόμενα απο το Σύνταγμα μέσα σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση η μορφή διακυβέρνησης εντός της χώρας η οποία τυχόν θα προσπαθούσε να υπονομεύσει την ακεραιότητα της Ελλάδος και να εκχωρήσει τμήματα της Ελληνικής επικράτειας, ιστορικά σύμβολα ή ονόματα, ή πλουτοπαραγωγικούς πόρους με αδιαφανείς εξευτελιστικές συμφωνίες

Η Ένωση Ελλήνων καλλιεργεί για να επιτύχει τους στόχους αυτούς την ομόνοια όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως κομματικής και ιδεολογικής προέλευσης και τη συνεργασία τους για τη δημιουργία μιας νέας Ελληνικής  κοινωνίας αλληλεγγύης και  κοινωνικής συνοχής βασισμενης στη λαϊκή παράδοση και σοφία. Η ΠΕΕ θα κινητοποιήσει και θα οργανώσει την Παγκόσμια Κοινότητα των Ελλήνων της Διασποράς και όλων των φίλων της Ελλάδος και του Ελληνικού Πολιτισμού που θα υποστηρίξουν την Ελλάδα ενεργά, μακριά από παλαιοκομματικούς διχασμούς και ψευδεπίγραφους αριστεροδέξιους διαχωρισμούς  Δεσμεύεται να θεσμοθετήσει την εκπροσώπηση των Ελλήνων της Διασποράς σε ειδικό Νομοθετικό Σωμα που θα θεσπίσει.

2. Η ΕΝΩΣΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΕ δεσμεύεται ότι θα επιδιώξει με τις θεσμικές του παρεμβάσεις τη διεύρυνση και εμβάθυνση της Ελληνικής Δημοκρατίας, την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, την ενίσχυση των θεσμών, ώστε να θωρακιστεί το πολίτευμα από τυχόν μελλοντικές απόπειρες εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος και τη λογοδοσία των αιρετών και μονίμων δημοσίων λειτουργών και την εφαρμογή στην πράξη της πλήρους διάκρισης εξουσιών και του αποτελεσματικού ελέγχου των μέσα από ένα λειτουργικό σύστημα ισορροπημένων ελέγχων μεταξύ τους.

Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ θα επιτύχει την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων κατάχρησης του Δημοσίου Χρήματος. Με τον τρόπο αυτό θα μετατρέψει τη δίκαια αγανάκτηση και οργή του πολύπαθου λαού σε δύναμη δημιουργίας, ευθύνης, συνεργασίας, ανάπτυξης και εθνικής αναγέννησης.

3. Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ Θα εγγυηθεί την πλήρη διαφάνεια των οικονομικών των στελεχών του και ιδιαίτερα όσων από τα μέλη εκλεχθούν σε θέση ευθύνης. Απαρέγκλιτα θα απογράφεται κάθε περιουσιακό στοιχείο κατά την ανάληψη και την παραλαβή κάθε υπεύθυνης θέσης. Κάθε προσπάθεια παράνομου πλουτισμού, εκβιασμού και οικονομικής εκμετάλλευσης θέσης, επιφέρει άμεσα διαγραφή από το Μέτωπο απώλεια κάθε μορφής ασυλίας και παραπομπή στη Δικαιοσύνη για παραδειγματική τιμωρία. Η πολιτική πρόταση του Πατριωτικού Μετώπου θα εξασφαλίσει ένα επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών και διαφανών διαδικασιών στο οποίο ο ρόλος του Κράτους θα αφορά την εγγύηση τίμιου ανταγωνισμού μέσω συστηματικών ελέγχων που θα αποτρέπουν την επαγγελματική ασυδοσία, τις μονοπωλιακές πρακτικές, τους επαγγελματικούς εκβιασμούς και τον αήθη πλουτισμό αλλά θα επιβραβεύουν και θα προωθούν το  ήθος, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

Η ΠΕΕ θα κινητοποιήσει και θα επιτύχει την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδος και των Ελλήνων της Ομογένειας και την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου με τελικό στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την πρόοδο και την εθνική ευημερία. Θα εξασφαλίσει στους Έλληνες την πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία, δημιουργική απασχόληση και στη δια βιου εκπαίδευση. Σταθερός στόχος η σωστή διαχείριση  και διαφύλαξη του εθνικού πλούτου, και η δίκαιη κατανομή των πόρων και των οικονομικών βαρών. Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΕΕ θα εξελίξει και θα υλοποιήσει μια ευέλικτη τακτική ανεξάρτητων οικονομικών συμφωνιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Η ΠΕΕ θα εγγυηθεί τον κρατικό έλεγχο των υποδομών και του εθνικού πλούτου και δε θα ανανεώσει αποικιοκρατικού τύπου συμφωνίες.

4. Η ΠΕΕ θεωρεί τη δια βίου Παιδεία, τη γνώση και την πληροφόρηση ως βασικά δικαίωμα τα του πολίτη και την εξασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στα αγαθά αυτά αδιαφιλονίκητες υποχρεώσεις της Δημοκρατίας. Θα εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην Παιδεία την οποία θεωρεί υπέρτατο αγαθό και αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών. Αγωνίζεται για δίκαιη και απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών στην πολιτική, στον πολιτισμό και στην επικοινωνία, και ιδιαίτερα για την πρόσβαση σε ανεξάρτητη από οικονομικά συμφέροντα πληροφόρηση.

Η επιμόρφωση των μελών και των φίλων του αλλά και κάθε ενεργού πολίτη αποτελεί κεντρικό εργαλείο της δράσης του και μέσο επίτευξης των στόχων του.

Η ΠΕΕ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ θα εγγυηθεί και θα στηρίξει ενεργά τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ανάπτυξη του πολιτισμού, της συλλογικής και ατομικής δημιουργίας και την αξιοποίηση του πολιτισμού ως βασικού στοιχείου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

5. Η ΠΕΕ  θα αγωνιστεί για το σκοπό αυτό για την εξάλειψη των θλιβερών φαινομένων της Παραπαιδείας, του ευτελισμού της κρατικής παιδείας σε πρακτικές αποστήθισις και θα τερματίσει την πολιτική μεθοδικής αποδόμησης της γλώσσας και των εθνικών μας παραδόσεων.

6. Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ θα εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία την οποία θεωρεί υπέρτατο αγαθό και αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών.

Θα αγωνιστεί λοιπόν για την εξάλειψη των φαινομένων της Εμπορικής εκμετάλευσης της Υγείας

7. Η ΠΕΕ αγωνίζεται για τη διαφάνεια, το δημοκρατικό έλεγχο και την κοινωνική λογοδοσία σε όλες τις λειτουργίες και τους θεσμούς του Κράτους. Θα εργαστεί για μια πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Άρθρο 4 Διαμόρφωση πολιτικής

1. Οι πολιτικές επιλογές και η πολιτική δράση της  ΠΕΕ  διαμορφώνονται στα πλαίσια των αρχών του Κινήματος, των αποφάσεων των Συνεδρίων και των οργάνων του, καθώς και του κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο συνάπτει με τον Ελληνικό Λαό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Άρθρο 5 Αρχές λειτουργίας

Το Πεε λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και λειτουργίας του. Κατοχυρώνει την έκφραση της βούλησης και την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του, αξιοποιώντας θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και συνεχών δημοκρατικών διαδικασιών στα όργανα και τις διαδικασίες του.

Άρθρο 6 Εσωτερικη δημοκρατία

1. Στο εσωτερικό της Ένωσης κατοχυρώνεται πλήρως η εσωκομματική δημοκρατία

2. Κατοχυρώνεται στην ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ η ελευθερία στις ιδεολογικές αναζητήσεις, στην έκφραση, στο διάλογο, στην αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων και τα μέλη έχουν πλήρη ελευθερία υποβολής και δημοσιοποίησης ατομικών και συλλογικών προτάσεων. Στην ΠΕΕ συνυπάρχουν και διακινούνται ελεύθερα, γραπτά ή προφορικά, όλες οι απόψεις, τάσεις και τα ρεύματα ιδεών και αντιλήψεων, και μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα στα όργανά του πάντα με σεβασμό στις αρχές και αξίες του Κινήματος όπως αυτές διατυπώνονται στο καταστατικό του καθώς και στις επί μέρους συλλογικές αποφάσεις

3. Η έκφραση και η διακίνηση ιδεών και απόψεων και η σύνθεσή τους μέσα από τον δημιουργικό διάλογο και την επιμορφωτική δραστηριότητα διασφαλίζει την ιδεολογική συνοχή και την ενότητα της δράσης της ΠΕΕ.

5. Η αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των μελών και φίλων τησ ΠΕΕ  αποτελεί θεμελιώδη αρχή της λειτουργίας του.

6. Τα όργανα του ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ λειτουργούν με βάση τις αρχές της συλλογικότητας και των ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών με την άμεση συμμετοχή των μελών στη λήψη των αποφάσεων. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα Μέλη που έχουν καταβάλλει την συνδρομή τους. Τα μέλη του ΠΕΕ συμμετέχουν στην υλοποίησή των αποφάσεων με πρωτοβουλίες και οργανωμένη δράση. Τις διαδικασίες μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του καταστατικού και οι φίλοι της ΠΕΕ ή πολίτες και εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων και να διατυπώσουν συμβουλευτικά τις απόψεις τους, χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου.

7. Η αρχή της πλειοψηφίας είναι δεσμευτική για τα μέλη κάθε οργάνου. Είναι σεβαστά και κατοχυρώνονται τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Άρθρο 7 Λογοδοσία – Ανάκληση

1. Η λογοδοσία είναι βασική αρχή της δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ  και συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση όλων όσων αναλαμβάνουν αρμοδιότητες κατόπιν διορισμού ή εκλογής είτε στο Κίνημα, είτε σε αντιπροσωπευτικά όργανα ή το Κράτος.

2. Όλα τα αιρετά όργανα λογοδοτούν τακτικά μία φορά το χρόνο στα σώματα που τα εξέλεξαν και έκτακτα όταν το ζητήσουν τα ίδια τα όργανα με απόλυτη πλειοψηφία των μελών τους. Οι Νομαρχιακές και Περιφερειακές Επιτροπές λογοδοτούν στα Νομαρχιακά και Περιφερειακά Συμβούλια αντίστοιχα.

3. Υποχρέωση για λογοδοσία στα κεντρικά και αποκεντρωμένα όργανα έχουν τα μέλη που εκλέγονται στο Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, καθώς και στις διοικήσεις μαζικών χώρων με την ιδιότητά τους ως μελών των αντίστοιχων οργάνων του Κινήματος.

4. Η λογοδοσία των οργάνων αναφέρεται στην εφαρμογή των αποφάσεων των συνεδρίων και των κεντρικών οργάνων, στη στρατηγική, στο πρόγραμμα, στη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία των οργανώσεων, στην τήρηση και εφαρμογή στην πράξη του Καταστατικού, του Κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας και των Κανονισμών, στις πρακτικές και τα πολιτικά αποτελέσματα.

5. Η διαδικασία λογοδοσίας περιλαμβάνει την έκθεση αξιολόγησης των λογοδοτούντων οργάνων που συντάσσεται με την υποστήριξη της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΔΕΟΣ)  και της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. (ΕΟΕ)

6. Όλα τα αιρετά όργανα μπορούν να ανακληθούν από τα σώματα που τα εξέλεξαν. Η ανάκληση γίνεται για συγκεκριμένους λόγους που θα προσδιορίζονται ειδικά, μετά από αιτιολογημένη γνώμη και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών.

7. Η απόφαση ανάκλησης για τα άμεσα εκλεγμένα όργανα λαμβάνεται από το ½ + 1 του αριθμού των μελών και φίλων που συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής τους.

8. Οι διαδικασίες λογοδοσίας, αξιολόγησης και ανάκλησης ρυθμίζονται από Κανονισμό, τον οποίο εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας (ΔΕΟΣ)

Άρθρο 8  Εκπροσώπηση των μελών

1. Η εκπροσώπηση των Μελών και των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων Βάσης στα Συνέδρια, τις Συνδιασκέψεις και άλλες συλλογικές διαδικασίες του Κινήματος βρίσκεται σε αναλογία με τον αριθμό των μελών και φίλων της κάθε οργάνωσης.

2. Εξασφαλίζεται σε όλα τα όργανα η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των περιφερειών της χώρας.

3. Η εκλογή όλων των οργάνων και αντιπροσώπων είναι μυστική.

4. Η χορήγηση πληρεξουσιότητας για την εκπροσώπηση σε Συνελεύσεις, Συνέδρια ή όργανα δεν είναι δυνατή.

5. Κάθε Μέλος που συμμετέχει σε Συνέδρια ή σε Συνελεύσεις διαθέτει μία μόνο ψήφο.

6. Για την εκλογή των συνέδρων και των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ο αριθμός των σταυρών προτίμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προς εκλογή θέσεων. Το Εθνικό Συμβούλιο αποφασίζει για τον αριθμό των σταυρών προτίμησης στην εκλογή των άλλων οργάνων.

7. Οι αντιπρόσωποι των Μελών και των Οργανώσεων στις διαδικασίες και τα όργανα του Κινήματος οφείλουν να μεταφέρουν τις απόψεις και τις αποφάσεις των Μελών και οργάνων που τους εξέλεξαν, αναφέροντας και τις τυχόν μειοψηφούσες απόψεις. Έχουν το δικαίωμα να εκθέσουν και τις δικές τους απόψεις και είναι ελεύθεροι να διαμορφώσουν την τελική τους γνώμη πάνω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

10. Αναπλήρωση των μελών όλων των οργάνων του Κινήματος γίνεται από τους επιλαχόντες, σύμφωνα με την σειρά κατάταξής τους στην σχετική ψηφοφορία με διαπιστωτική πράξη της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΔΕΟΣ), εκτός των μελών των οργάνων που εκλέγει το Εθνικό Συμβούλιο, για τα οποία διενεργείται νέα εκλογή.

11. Οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων και των αντιπροσώπων για τις διαδικασίες του Κινήματος γίνονται με ενιαίες αρχές και ρυθμίζονται από Κανονισμό.

Άρθρο 9 Συμμετοχή πολιτών

1. Η εσωτερική λειτουργία της Ενωσης Ελληνων στηρίζει και αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων ενεργών πολιτών στις διαδικασίες, στις εκδηλώσεις και στα όργανά της.

2. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εκδηλώσεις και τις διαδικασίες του Κινήματος, εξαιρουμένων των ψηφοφοριών και των συνεδριάσεων των οργάνων του.

3. Τα δικαιώματα συμμετοχής των πολιτών που συνδέονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου με το Κίνημα και λαμβάνουν μέρος σε Διαδικτυακές Ψηφοφορίες ρυθμίζονται με Κανονισμό

Άρθρο 10 Δημοψηφίσματα

1. Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, λαμβανομένων υπόψη και ενδεχόμενων προτάσεων από τα αποκεντρωμένα όργανα, μπορεί να διενεργείται κομματικό δημοψήφισμα για θέματα ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας.

2. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι υποχρεωτική όταν το ζητήσει τουλάχιστον το 1/5 των Μελών του Κινήματος ή το 1/4 των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων ή το 1/2 των Νομαρχιακών Επιτροπών. Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος δεσμεύει τα όργανα του Κινήματος ως προς την κατεύθυνση συγκεκριμένης απόφασης.

3. Στο δημοψήφισμα λαμβάνουν μέρος τα Μέλη του Κινήματος.

4. Οι όροι διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, η αναγκαία συμμετοχή για τη δεσμευτικότητα του και άλλες ειδικές ρυθμίσεις περιέχονται σε Κανονισμό και στην απόφαση περί προκήρυξις του.

Άρθρο 11 Ισότητα των φύλων στην εκπροσώπηση

1. Εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση κάθε φύλου στα όργανα του Κινήματος στο πλαίσιο των νόμων του ελληνικού κράτους

Άρθρο 12 Ανανέωση των συλλογικών οργάνων

1. Εξασφαλίζεται ότι το 20% τουλάχιστον όσων κάθε φορά εκλέγονται στα συλλογικά όργανα, εκλέγονται στα όργανα αυτά για πρώτη φορά.

2. Εξασφαλίζεται ότι το 15% όσων κάθε φορά εκλέγονται στα συλλογικά όργανα είναι κάτω των 35 ετών. Στο Πολιτικό Συμβούλιο η παραπάνω ποσόστωση καλύπτεται με την συμμετοχή του Συντονιστή της Νεολαίας ΠΕΕ.

Άρθρο 13 Θητείες στα όργανα

Δεν επιτρέπεται η εκλογή του ίδιου προσώπου στο ίδιο αξίωμα για περισσότερες από τρεις (3) πλήρεις θητείες.

Άρθρο 14 Αυτονομία του Κινήματος και ασυμβίβαστα

1. Η ΠΕΕ διατηρεί ως μόνιμη και αταλάντευτη επιλογή την ανεξαρτησία και την αυτονομία της πολιτικής του λειτουργίας και δράσης από οργανωμένα συμφέροντα.

2. Η ΠΕΕ και τα στελέχη του διατηρούν και διαφυλάσσουν την πολιτική τους αυτονομία από ιδιωτικούς και δημόσιους οικονομικούς φορείς, από τη Δημόσια Διοίκηση και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

3. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ττης ΠΕΕ, δεν μπορούν να κατέχουν κατόπιν διορισμού θέση στην Κυβέρνηση.

4. Όσα στελέχη κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο Κίνημα, το κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να είναι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

6. Οι Συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών και οι Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι βουλευτές, νομάρχες ή δήμαρχοι.

Άρθρο 15 Δημοσιότητα και Διαφάνεια

1. Κάθε απόφαση ή πράξη οργάνου του Κινήματος δημοσιοποιείται με ευθύνη του οργάνου στο δικτυακό τόπο του Κινήματος (www.r).

2. Η υποχρέωση δημοσιότητας ισχύει και για τα πρακτικά συνεδριάσεων κάθε συλλογικού οργάνου του Κινήματος.

3. Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέσο διαφάνειας με την δημοσιοποίηση των εργασιών, δραστηριοτήτων, των απόψεων των Μελών και των αποφάσεων των οργάνων του Κινήματος.

4. Το Εθνικό Συμβούλιο συντάσσει Κώδικα Διαφάνειας. Κάθε όργανο μεριμνά για την τήρησή του, καθώς και για τη δημοσιότητα των λειτουργιών, συζητήσεων και αποφάσεών του.

5. Η ΔΕΟΣ και η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου μπορούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να προβαίνουν με δική τους πρωτοβουλία στον έλεγχο της τήρησης των Κανόνων διαφάνειας και στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

6. Για την εφαρμογή της αρχής της διαφάνειας στην τήρηση του μητρώου μελών και φίλων ο Πρόεδρος της ΔΕΟΣ υποβάλλει έκθεση σε κάθε σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΕΕ

Άρθρο 16 Συμμετοχή στην ΠΕΕ

1. Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, που αποδέχονται τις αρχές και τους στόχους του Κινήματος και που δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό κόμμα, ή οργάνωση την οποία η ΠΕΕ έχει χαρακτηρίσει ασύμβατη με την πολιτική του ταυτότητα μπορούν να συμμετάσχουν στην ΠΕΕ ως Μέλη του. Ως Φίλοι του μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες του, χωρίς δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσοι δεν πληρούν τις ανωτέρω  προϋποθέσεις. Εαν ένα Μέλος αποδειχθεί ότι συμμετέχει σε άλλο Κόμμα, ή φορέα ή μυστική ή φανερή οργάνωση ασύμβατα με την ιδεολογία του ΠΑΜ παύει αυτόματα να αποτελεί μέλος του ΠΑΜ και διαγράφεται από το Μητρώο των Μελών.

2. Όσοι επιθυμούν να είναι Μέλη ή Φίλοι της ΠΕΕ, εγγράφονται αυτοπροσώπως στο μητρώο Μελών ή Φίλων του. Τα Μέλη θα λαμβάνουν ταυτότητα Μέλους και ενημέρωση με διαδικτυακά δελτία τύπου. Θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλες τις εσωκομματικές εκλογές. Ενεργά Μέλη είναι αυτά που έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους και δεν έχουν διαγραφεί ούτε έχει ανασταλλεί προσωρινά η κομματική τους ιδιότητα.

4. Τα Μέλη και οι Φίλοι της ΠΕΕ μπορούν να παραιτηθούν με απλή γραπτή δήλωσή τους προς τη Πρωτοβάθμια Οργάνωση όπου ανήκουν ή προς την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος, η οποία τους διαγράφει από το Μητρώο Μελών ή Φίλων.

Άρθρο 17 Δικαιώματα και υποχρεώσεις των Μελών

1. Τα Μέλη της ΠΕΕ συμμετέχουν στο σύνολο της πολιτικής ζωής του Κινήματος

– εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και εκλέγονται σε όλα τα όργανα,

– καλούν σε λογοδοσία, ελέγχουν και ανακαλούν όλα τα εκλεγμένα όργανα,

– συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν στην διαμόρφωση του προγράμματος και των πολιτικών του Κινήματος,

– έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές αποφάσεις, την οργανωτική λειτουργία και την οικονομική διαχείριση του Κινήματος,

– συμμετέχουν στις προκριματικές εκλογές και στα δημοψηφίσματα που διοργανώνονται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο,

– συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες των οργανώσεων και φορέων του ΠΑM, πολιτικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού, επιστημονικού ή άλλου περιεχομένου.

2. Η ΠΕΕ διασφαλίζει σε κάθε Μέλος το δικαίωμα συμμετοχής στη διεκδίκηση αξιωμάτων, στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατική ανάδειξη μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και βάσει της δράσης και προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο.

3. Τα Μέλη της ΠΕΕ συμμετέχουν ενεργά στην Οργάνωση Βάσης στην οποία ανήκουν. Δραστηριοποιούνται για την προώθηση των αρχών, των στόχων και της πολιτικής του Κινήματος στην ελληνική κοινωνία, καθώς και για την οργανωτική του ανάπτυξη. Έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Νεολαία του Κινήματος, εφόσον το επιθυμούν, πληρούν τις προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας Μπορούν να δραστηριοποιούνται αντιπροσωπεύοντας την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ στα κοινωνικά και συνδικαλιστικά κινήματα και άλλους νόμιμους χώρους , συλλόγους ή συνδέσμους στους οποίους τυχόν ανήκουν. Είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή στο Πατριωτικο Μέτωπο και αντιμετωπίζεται με διαγραφή η συμμετοχή σε μυστικές εταιρείες, λέσχες και πρωτοβουλίες με αδιαφανείς, αντιλαϊκές και ελιτίστικες επιδιώξεις.

4. Η πολιτική στάση των μελών της ΠΕΕ οφείλει να είναι σύμφωνη με τις αξίες και τις αρχές που εμπνέουν το Κίνημα. Τα Μέλη δεσμεύονται για την τήρηση του Καταστατικού και τη λήψη και εκτέλεση των αποφάσεων των οργάνων και ελέγχονται για τυχόν παράβασή τους. Εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και συνεισφέρουν ελεύθερα και κατά δυναμη στην υλοποίηση των οικονομικών στόχων του Κινήματος.

5. Επέρχεται απώλεια της ιδιότητας του Μέλους και δεν ανανεώνεται η ταυτότητά του εάν δεν πληρωθεί η συνδρομή Μέλους εντός έξι (6) μηνών από την λήξη της και μετά από έγγραφη προειδοποίηση. Το μέλος που απώλεσε την ιδιότητα του αυτή μεταγράφεται στα Μητρώα Φίλων του Κινήματος εκτός εάν ζητήσει γραπτώς το αντίθετο, οπότε και διαγράφεται και από το Μητρώο Φίλων της ΠΕΕ.

6. Τα Μέλη της ΠΕΕ είναι δυνατόν να υποχρεωθούν σε απώλεια της ιδιότητάς του Μέλους σύμφωνα μόνο με τις διαδικασίες και υπό τις προϋποθέσεις του Καταστατικού.

Άρθρο 18 Δικαιώματα των Φίλων

1. Οι Φίλοι της ΠΕΕ  έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του Κινήματος. Έχουν το δικαίωμα παρακολούθησης και διατύπωσης απόψεων στις διαδικασίες που προβλέπονται από το Καταστατικό ή τους Κανονισμούς Λειτουργίας.

2. Οι Φίλοι μπορούν να καταστούν Μέλη του μετά από πρόταση άλλου Μέλους και με τη σύμφωνη γνώμη του Συντονιστή της Οργάνωσης Βάσης στην οποία επιθυμούν να εγγραφούν. Η εγγραφή εφόσον πληρουν τις προϋποθέσεις γίνεται με  διαδικτυακή αίτησή τους στα αρμόδια όργανα, τα οποία και τους εγγράφουν στο οικείο Μητρώο. Τα Μέλη έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις εσωκομματικές εκλογές

Άρθρο 19 Δραστηριοποίηση Μελών και Φίλων

1. Κάθε Μέλος ή Φίλος εγγράφεται σε μία Οργάνωση Βάσης, επιλέγοντας για την κύρια πολιτική του συμμετοχή, την Τοπική Οργάνωση όπου ζει ή εργάζεται. Στην Οργάνωση εγγραφής του αποκτά την ιδιότητα του μέλους και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι ή την ιδιότητα του Φίλου.

2. Πέραν της Οργάνωσης Βάσης που αποτελεί την κύρια συμμετοχή τους, τα Μέλη και οι Φίλοι του ΠΑΜ είναι ελεύθερα να συμμετέχουν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι σε Συλλόγους, Τοπικές Πολιτιστικές Οργανώσεις, και συνδικαλιστικούς φορείς  ανάλογα με τον τόπο κατοικίας , την επαγγελματική τους δραστηριότητα και τα άλλα ενδιαφέροντά τους, αντίστοιχα. Τα σχετικά με τη συμμετοχή τους σε αυτές ζητήματα καθορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας.

4. Κάθε Μέλος ή Φίλος, εφόσον αλλάξει τόπο κατοικίας ή εργασίας, μπορεί να μεταγράφεται σε άλλη Οργάνωση Βάσης με απλή γραπτή δήλωσή του, αφού ενημερώσει γραπτώς την οργάνωση από την οποία αποχωρεί.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ

Άρθρο 20  Αρχές οργάνωσης του Κινήματος

1. Η ΠΕΕ οργανώνεται στη βάση των αρχών της άμεσης δημοκρατίας, της αποκέντρωσης και της λήψης των αποφάσεων όσο το δυνατόν πιο κοντά στα Μέλη και τους Φίλους του.

2. Η ΠΕΕ οργανώνεται στην κοινωνία, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη σε Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις βάσης. Η ιδιότητα του μέλους ή του φίλου αποκτάται μόνο με την εγγραφή στις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις.

3. Για την διαμόρφωση των πολιτικών του αποφάσεων η ΠΕΕ εξασφαλίζει την ελευθερία συμμετοχής των πολιτών,την ισότητα στην πρόσβαση σε όλες τις διαδικασίες του, καθώς και στη πληροφόρηση και τη γνώση.

4. Αξιοποιεί το διαδίκτυο και τις τεχνολογίες του ως σημαντικό μέσο επικοινωνίας, οργάνωσης, συμμετοχής, διαβούλευσης, διαφάνειας και ηλεκτρονικών ψηφφοριών ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους του.

5. Εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία προσβασιμότητα σε όλες τις οργανώσεις και διαδικασίες, καθώς και στην απαραίτητη πληροφόρηση για τη συμμετοχή τους.

Άρθρο 21 Πρωτοβάθμια Οργάνωση – Οργάνωση Βάσης

1. Οι Οργανώσεις Βάσης είναι διαρθρωμένες σε γεωγραφικό επίπεδο ως Τοπικές Οργανώσεις.

2. Οι Τοπικές Οργανώσεις συγκροτούνται στη γειτονιά και το χωριό, το Δημοτικό Διαμέρισμα ή το Δήμο.

3. Η Οργάνωση Βάσης μπορεί, με εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής ή Τομεακής Επιτροπής και απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής, να χωριστεί σε δύο ή περισσότερες, όταν έχει αριθμό Μελών που δυσχεραίνει την αποτελεσματική λειτουργία της.

4. Η συγκρότηση, καθώς και ο μέγιστος και ο ελάχιστος αριθμός Μελών, καθώς και οι λοιποί όροι συγκρότησης και λειτουργίας των Οργανώσεων Βάσης καθορίζονται σε Κανονισμό Λειτουργίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές γεωγραφικές και εργασιακές συνθήκες.

Άρθρο 22 Αρμοδιότητες Οργάνωσης Βάσης

Η ΠΕΕ θα δημιουργήσει  τοπικές Οργανώσεις Βάσης του Κινήματος σε όλη την Ελλάδα. Οι οργανώσεις αυτές θα ψηφίζουν στην πρώτη τους Συνέλευση απόφαση για τη συμμετοχή τους στην ΠΕΕ και την αποδοχή των αρχών του και των κανόνων του τρέχοντος Καταστατικού της ΠΕΕ.

-ως πρώτο τους καθήκον θα έχουν να προετοιμαστούν, να οργανώσουν τους οπαδούς του ΠΑΜ και να συμμετάσχουν ενεργά σε εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές και σε ευρωεκλογές ή τυχόν δημοψηφίσματα

– αποφασίζουν δράσεις και κάνουν προτάσεις για τα θέματα τοπικού ή εργασιακού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο των κατευθύνσεων των οργάνων του Κινήματος.

– έχουν συνεχή επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες, την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς, τις επαγγελματικές οργανώσεις, για τη διαμόρφωση της πολιτικής και των προτεραιοτήτων του Κινήματος στο χώρο ευθύνης τους,

– διοργανώνουν τακτές ανοικτές Συναντήσεις Μελών, Φίλων και Πολιτών και τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ανοικτή Συνέλευση, με θέματα τοπικού πολιτικού ή εργασιακού ενδιαφέροντος. Διοργανώνουν επίσης απαξ του έτους απολογιστική Συνέλευση ανοικτή στα Μέλη που κάνει τον απολογισμό δράσης και τον πολιτικό προγραμματισμό του επόμενου έτους.

– προτείνουν και διοργανώνουν μικρά τοπικά δημοψηφίσματα για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, και συμετεχουν σε εθνικά δημοψηφίσματα για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος

– αναπτύσσουν δράσεις πολιτιστικού, κοινωνικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα,

– φροντίζουν για την δυνατότητα πρόσβασης και ακρόασης όλων των Μελών και Φίλων τους, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη, στα γραφεία τους, και για πρόσβαση στο Διαδίκτυο των Μελών και των Φίλων που δεν έχουν την δυνατότητα

– ενημερώνουν τους πολίτες με διάθεση εντύπου και ηλεκτρονικού υλικού για θέματα γενικού προβληματισμού και πολιτικής ενημέρωσης,

– μεριμνούν για την δημιουργία και λειτουργία δικτυακού τόπου ή την σύνδεση με δικτυακό τόπο στον οποίο δημοσιεύει όλες τις αποφάσεις των οργάνων της και κάθε άλλη πληροφορία σχετική με τις δραστηριότητές τους,

– τα Μέλη επιλέγουν εκλέγουν και καλούν σε λογοδοσία τα αιρετά στελέχη που υποστηρίζει το Κίνημα, σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Καταστατικού.

Άρθρο 23  Όργανα της Οργάνωσης Βάσης

1. Αποφασιστικό όργανο της Οργάνωσης Βάσης είναι η Συνέλευση της Οργάνωσης, στην οποία συμμετέχουν όλα τα Μέλη με δικαίωμα ψήφου και οι Φίλοι με δικαίωμα έκφρασης των απόψεών τους. Οι Συνελεύσεις Βάσης είναι ανοιχτές και στους Φίλους και στους άλλους πολίτες, εκτός από την Απολογιστική Συνέλευση της αρχής του Έτους ή σε έκτακτες περιπτώσεις εαν αποφασίζεται διαφορετικά από την πλειοψηφία των Μελών. Συνεδριάζουν κάθε μήνα ή όποτε το ζητήσει το 1/3 τουλάχιστον των Μελών της ή με απόφαση ανωτέρου οργάνου.

2. Τα Μέλη της Οργάνωσης Βάσης εκλέγουν με άμεση καθολική ψηφοφορία, εξαμελή (6) Συντονιστική Επιτροπή και Συντονιστή. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εκλέγουν μεταξύ τους Αναπληρωτή Συντονιστή. Η θητεία των Μελών της Συντονιστικής Επιτροπής, του Συντονιστή και του Αναπληρωτή Συντονιστή είναι τριετής.

Άρθρο 24 Πρωτοβουλίες Πολιτών

1. Η ΠΕΕ σε τοπικό επίπεδο και μετά από απόφαση της Οργάνωσης Βάσης σε Συνέλευση μπορεί να υποστηρίζει Πρωτοβουλίες Πολιτών. Στις πρωτοβουλίες αυτές μπορεί να πρωτοστατεί το Κίνημα ή άλλες αυτόνομες από αυτό κινήσεις και πρωτοβουλίες

2. Οι επί μέρους δράσεις μπορεί να αφορούν:

– Πρωτοβουλίες πολιτών για θέματα πολιτικού, κοινωνικού, συνδικαλιστικού, επιστημονικού, μορφωτικού ή επαγγελματικού ενδιαφέροντος.

– Πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα και κοινωνικής αλληλεγγύης, για την προώθηση και επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με ευπαθείς κατηγορίες πολιτών.

 Άρθρο 25  Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις

1. Σε επίπεδο Νομού εκλέγεται από τις τοπικές Οργανώσεις Βάσης με καθολική ψηφοφορία των Μελών στο Νομό και λειτουργεί Νομαρχιακή Επιτροπή. Η Νομαρχιακή Επιτροπή αποτελείται από τον Συντονιστή, εννέα (9) έως δεκαπέντε (15) μέλη και τον Συντονιστή της Νεολαίας ΠΕΕ.

Στους Τομείς Θεσσαλονίκης και Αθηνών συστήνονται Επιτροπές Νομαρχιακών Τομέων αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή είναι το ανώτερο αποφασιστικό Όργανο του Κινήματος στο Νομό. Αποφασίζει μέσα στο γενικό πλαίσιο των κατευθύνσεων του Κινήματος για τα θέματα του Νομού και έχει την ευθύνη της εξειδίκευσης και υλοποίησης της πολιτικής του Κινήματος και των αποφάσεων των ανώτατων οργάνων σε επίπεδο νομού.  Η Νομαρχιακή Επιτροπή συγκροτεί Διοικητικό Συμβούλιο που έχει αντίστοιχη συγκρότηση και αρμοδιότητες με το Περιφερειακό Συμβούλιο. Κατ’ αντιστοιχία συγκροτείται το Διοικητικό Συμβούλιο στο χώρο ευθύνης της Τομεακής Επιτροπής.

2. Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Νομαρχιακών και Επιτροπών Νομαρχιακών Τομέων και των Διοικητικών τους Συμβουλίων ρυθμίζονται από Κανονισμό Λειτουργίας.

 Άρθρο 26 Όργανα Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων

1. 2. Τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, και ο Συντονιστής της εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία των μελών του Κινήματος στο Νομό. Τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής εκλέγουν μεταξύ τους τα υπόλοιπα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρωτή Συντονιστή. Στις συνεδριάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής μπορούν να παρίστανται τα προερχόμενα από τον νομό μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Επιτροπής. Η θητεία της Νομαρχιακής Επιτροπής είναι τριετής.

3. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο εκλέγει πενταμελή επιτροπή Δεοντολογίας (ΔΕΟΣ) και τριμελή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (ΕΟΕ) η οποία έχει την ευθύνη για τα οικονομικά του Κινήματος στο Νομό. Αντίστοιχα το Τομεακό Συμβούλιο εκλέγει Τομεακή Επιτροπή Δεοντολογίας και Τομεακή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Άρθρο 27 Τριτοβάθμιες Οργανώσεις – Περιφερειακή Οργάνωση

1. Οι Περιφερειακές Οργανώσεις αντιστοιχούν στις Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας. Το Εθνικό Συμβούλιο αποφασίζει με Κανονισμό Λειτουργίας για τις ειδικές ρυθμίσεις των Περιφερειακών Οργανώσεων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Νομό Θεσσαλονίκης, τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, καθώς και για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

2. Η Περιφερειακή Επιτροπή μπορεί να διοργανώνει Περιφερειακή Συνδιάσκεψη με ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για τη σύνθεση της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης εφαρμόζονται αναλόγως οι σχετικές με την Εθνική Συνδιάσκεψη διατάξεις. Η Συνδιάσκεψη είναι ανοικτή σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας.

4. Η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη έχει πολιτικό, προγραμματικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η Περιφερειακή Επιτροπή μεριμνά για την καταγραφή και υλοποίηση των προτάσεων που εγκρίθηκαν, τις οποίες περιλαμβάνει υποχρεωτικά στην ετήσια απολογιστική της Έκθεση προς το Εθνικό Συμβούλιο.

Άρθρο 28 Όργανα Τριτοβαθμίων Οργανώσεων

1. Η Περιφερειακή Επιτροπή είναι το ανώτερο συντονιστικό και προγραμματικό όργανο του Κινήματος στην περιφέρεια. Διαβουλεύεται με τους φορείς και τους πολίτες της περιφέρειας για την διαμόρφωση της πολιτικής του Κινήματος.

2. Έχει την ευθύνη του συντονισμού της οργανωτικής και οικονομικής λειτουργίας του Κινήματος στην περιφέρεια. Διαμορφώνει τις πολιτικές προτεραιότητες της περιφέρειας μέσα στα πλαίσια των γενικότερων αρχών και στόχων του Κινήματος και υποστηρίζει την αποκεντρωμένη λειτουργία των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων.

3. Η Περιφερειακή Επιτροπή συγκροτείται από τους Συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών της Περιφέρειας και αριθμό κληρωτών μελών από τις οργανώσεις Βάσης. Κάθε μία Νομαρχιακή Οργάνωση της περιφέρειας κληρώνει τουλάχιστον ένα μέλος. Ο αριθμός των κληρωτών μελών αυξάνεται προκειμένου το σύνολο των μελών να είναι περιττός αριθμός, όχι μικρότερος του ένδεκα (11). Ειδικά στην Περιφερειακή Επιτροπή της Κεντρικής Μακεδονίας μετέχουν οι Συντονιστές των Τομεακών Επιτροπών Νομού Θεσσαλονίκης.

4. Η Περιφερειακή Επιτροπή εκλέγει μεταξύ των άμεσα εκλεγμένων μελών της Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο-Συντονιστή, Γραμματέα και Αναπληρωτή Συντονιστή.

5. Η θητεία των μελών των Περιφερειακών Επιτροπών, του Συντονιστή και του Αναπληρωτή Συντονιστή τους είναι τριετής.

6. Η Περιφερειακή Επιτροπή συνέρχεται τακτικά τουλάχιστον δύο (2) φορές τον μήνα, ενώ μπορεί να συγκληθεί και εκτάκτως εάν το ζητήσει το 1/3 τουλάχιστον των μελών της. Η πρώτη συνεδρίαση του πρώτου μήνα κάθε έτους είναι απολογιστική της προηγούμενης χρονιάς και σε αυτήν κάθε Περιφερειακή Επιτροπή συζητά και υποβάλλει σχετική αναλυτική έκθεση πεπραγμένων στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

7. Στις συνεδριάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής έχουν δικαίωμα συμμετοχής, ως παρατηρητές και ομιλητές χωρίς δικαίωμα ψήφου, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, οι βουλευτές και οι Γραμματείς της Νεολαίας που προέρχονται από την περιφέρεια.

8. Σε επίπεδο Περιφέρειας λειτουργεί Περιφερειακό Συμβούλιο, ως όργανο πολιτικής διαβούλευσης, λογοδοσίας και συντονισμού. Έχει ιδίως αναπτυξιακό και προγραμματικό χαρακτήρα. Στην Αττική μπορεί να συγκληθεί Διαπεριφερειακό Συμβούλιο.

9. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συγκροτείται από τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τους Συντονιστές της Νεολαίας και τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών στην Περιφέρεια, καθώς και τους Δημάρχους, Νομάρχες και τους επικεφαλής των Δημοτικών και Νομαρχιακών παρατάξεων και τους εκπροσώπους των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων της Περιφέρειας που είναι Μέλη ή Φίλοι ή υποστηρίχθηκαν από την ΠΕΕ και επιθυμούν να συμμετάσχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Κατ’ αναλογία συγκροτείται το Διατομεακό Συμβούλιο στην Αττική.

10. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά κάθε τρεις (3) μήνες με ευθύνη του Συντονιστή της Περιφερειακής Επιτροπής.

Άρθρο 29 Ελληνισμός της Διασποράς

1. Οι Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις του Ελληνισμού της Διασποράς, καθώς και η Περιφερειακή Οργάνωση οργανώνονται και λειτουργούν στη βάση οικείου Κανονισμού που ψηφίζει το Εθνικό Συμβούλιο.

2. Τα μέλη των οργανώσεων του Ελληνισμού της Διασποράς μπορούν να συμμετέχουν σε πολιτικούς φορείς του τόπου διαμονής τους, οι οποίοι υπηρετούν κοινές με το Κίνημα αξίες και έχουν τους ίδιους στόχους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

Άρθρο 30 Συνέδριο – Σύνθεση

1. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του Κινήματος. Αποφασίζει για το σύνολο της πολιτικής του ΠΑΜ μέσα στα πλαίσια των αρχών και των στόχων του. Ελέγχει όλα τα όργανα του και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα αναθεώρησης του Καταστατικού του Κινήματος.

2. Το Συνέδριο διεξάγεται κάθε τέσσερα (4) χρόνια. Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, το Συνέδριο μπορεί να διεξαχθεί εκτάκτως, οποιαδήποτε χρονική στιγμή μεταξύ των δύο τακτικών Συνεδρίων.

3. Στο Συνέδριο συμμετέχουν:

– Μέλη που εκλέγονται και εκπροσωπούν όλες τις Οργανώσεις Βάσης του Κινήματος. Ο αριθμός τους είναι τουλάχιστον διπλάσιος του αριθμού όσων μετέχουν στο Συνέδριο λόγω θέσης ή ιδιότητας, δηλαδή:

– τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου,

– τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΕΕ,

– οι εν ενεργεία Νομάρχες και Δήμαρχοι και οι επικεφαλής Νομαρχιακών και Δημοτικών Παρατάξεων πρωτευουσών Νομών και μεγάλων Δήμων που είναι Μέλη του ΠΕΕ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

– οι Πρόεδροι των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών, συνεταιριστικών και αθλητικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, καθώς και της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων που είναι Μέλη της ΠΕΕ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

– οι Συντονιστές και Αναπληρωτές Συντονιστές των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών,

4. Το Συνέδριο έχει απαρτία όταν παρευρίσκεται τουλάχιστον το 2/3 των μελών του.

5. Το Συνέδριο συγκροτείται σε σώμα με την εκλογή Προεδρείου. Μέχρι τότε προεδρεύει ο Συντονιστής του Κινήματος ή το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου που υποδεικνύεται από αυτόν.

6. Ειδικά θέματα για την οργάνωση, διεξαγωγή και διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων στο Συνέδριο ρυθμίζονται σε Κανονισμό.

Άρθρο 31 Προκήρυξη Συνεδρίου – Προσυνεδριακή διαδικασία

1. Το Συνέδριο προκηρύσσεται σε τακτή ημερομηνία με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, τρεις (3) τουλάχιστον μήνες πριν από τη διεξαγωγή του. Το Εθνικό Συμβούλιο καθορίζει τα θέματα που θα συζητηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις Επιτροπών των αποκεντρωμένων οργανώσεων του Κινήματος. Κάθε Περιφερειακή Επιτροπή, σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Επιτροπές της Περιφέρειάς της, υποβάλλει κείμενο απόψεων το αργότερο ένα (1) μήνα πριν από την καθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου.

2. Ο προσυνεδριακός διάλογος είναι ανοιχτός στους πολίτες και διεξάγεται σε κάθε Οργάνωση Βάσης και Δίκτυο του ΠΑΜ και διαδικτυακά.

3. Στις ψηφοφορίες για τη διαμόρφωση των θέσεων και προτάσεων συμμετέχουν και οι Φίλοι του Κινήματος. Στις διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων συμμετέχουν μόνο τα Μέλη που έχουν εγγραφεί στο μητρώο Μελών των Οργανώσεων του ΠΑΜ πριν από την Προκύρηξη του Συνεδρίου.

Άρθρο 32  Έκτακτο Συνέδριο

1. Έκτακτο Συνέδριο συγκαλείται υποχρεωτικά με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου μετά από αίτημα του 1/3 τουλάχιστον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή του 1/2 του αριθμού των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος ή του 10% του συνόλου των Μελών του Κινήματος, καθώς και με απόφαση του Συντονιστή του Κινήματος. Η απόφαση σύγκλισης λαμβάνεται το λιγότερο δύο (2) μήνες πριν από την καθοριζόμενη ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου. Ο προσυνεδριακός διάλογος διεξάγεται κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν για το τακτικό Συνέδριο. Οι απόψεις των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών υποβάλλονται το αργότερο τρεις (3) εβδομάδες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Άρθρο 33 Εθνική Συνδιάσκεψη – Προγραμματικό Συνέδριο

1. Σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να συγκροτηθεί Εθνική Συνδιάσκεψη ως κεντρικό όργανο για προγραμματικά ζητήματα. Στην Εθνική Συνδιάσκεψη συμμετέχουν:

– Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου,

– Οι Νομάρχες και επικεφαλής Νομαρχιακών Παρατάξεων, οι Δήμαρχοι και επικεφαλής Δημοτικών παρατάξεων των πρωτευουσών νομών και Δήμων, οι επικεφαλής των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών παρατάξεων που είναι Μέλη της ΠΕΕ.

– Οι Γραμματείς και Αναπληρωτές Συντονιστές των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών και τα μέλη των Περιφερειακών Επιτροπών και της Διατομεακής Επιτροπής,

– Τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΕΕ.

Το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να προσκαλεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη μέλη της ΠΕΕ ανάλογα με τα θέματα της Συνδιάσκεψης.

2. Η Εθνική Συνδιάσκεψη συγκαλείται με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

3. Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί να συγκληθούν Προγραμματικό Συνέδριο, καθώς και θεματικά Συνέδρια.

4. Η σύνθεση του Προγραμματικού Συνεδρίου και των θεματικών Συνεδρίων, καθώς και οι λεπτομέρειες διεξαγωγής τους, προβλέπονται από το Εθνικό Συμβούλιο στην απόφαση περί σύγκλισής τους.

Άρθρο 34 Εθνικό Συμβούλιο

1. Το Εθνικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο του Κινήματος μεταξύ δύο Συνεδρίων. Χαράσσει και συνθέτει στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου τη γενική στρατηγική, τις πολιτικές και τις δράσεις του Κινήματος σε όλα τα πεδία έκφρασής του. Οι αποφάσεις του και οι κατευθυντήριες γραμμές του είναι υποχρεωτικά σεβαστές από όλα τα όργανα του Κινήματος.

2. Το Εθνικό Συμβούλιο καθοδηγεί, εποπτεύει και ελέγχει την πορεία και τις αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος. Εγκρίνει τους Κανονισμούς Λειτουργίας για τα όργανα και τις οργανώσεις του. Αποφασίζει για κάθε θέμα που δε ρυθμίζεται από το Καταστατικό.

3. Το Εθνικό Συμβούλιο εκλέγει:

– το Πολιτικό Συμβούλιο,

– το Συντονιστή του Εθνικού Συμβουλίου,

– την Επιτροπή Δεοντολογίας,

– την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου,

4. Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική σύνοδο τέσσερις (4) φορές το χρόνο, και έκτακτα με απόφαση του Συντονιστή του Εθνικού Συμβουλίου ή αν το ζητήσει το 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του συγκαλείται έκτακτη σύνοδος. Απαρτία υπάρχει όταν παρευρίσκονται τα 2/3 των μελών του Συμβουλίου.

Άρθρο 35  Σύνθεση Εθνικού Συμβουλίου

1. Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είναι:

– ο Συντονιστής του Κινήματος ,

– ο Συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου

-οι Συντονιστές των Τριτοβάθμιων Επιτροπών

– η Συντονιστική Επιτροπή της Νεολαίας ΠΕΕ,

– ίσος αριθμός αντιπροσώπων (Συμβούλων) εκλεγμένων από το Συνέδριο με τον αριθμό των κάθε φορά μετεχόντων λόγω θέσης ή ιδιότητας.

2. Στο Εθνικό Συμβούλιο εκλέγονται και μέλη από τις Οργανώσεις του Ελληνισμού της Διασποράς, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές χώρες, και των οποίων ο αριθμός και η γεωγραφική αντιπροσώπευση καθορίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο.

3. Με απόφαση του Συντονιστή ή του Πολιτικού Συμβουλίου μπορεί να κληθούν να συμμετάσχουν στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου ανεξάρτητες προσωπικότητες ως σύμβουλοι ή παρατηρητές.

Άρθρο 36 Πολιτικό Συμβούλιο

1. Το Πολιτικό Συμβούλιο είναι το ανώτερο εκτελεστικό όργανο του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι όργανο πολιτικού σχεδιασμού. Εκφράζει τη συλλογικότητα του Κινήματος. Διαμορφώνει την πολιτική στρατηγική μεταξύ των δύο τακτικών συνόδων του Εθνικού Συμβουλίου στο πλαίσιο των ιδεολογικών θέσεων και της γενικής πολιτικής που καθορίζονται από αυτό.

2. Το Πολιτικό Συμβούλιο αποτελείται από 17 μέλη: τον Συντονιστή του Κινήματος, το Συντονιστή του Εθνικού Συμβουλίου και δεκατέσσερα (14) μέλη που εκλέγονται από το Εθνικό Συμβούλιο μεταξύ των μελών του, καθώς και το Συντονιστή της Νεολαίας της ΠΕΕ.

3. Όταν το ΠΕΕ συμμετέχει στην κυβέρνηση, κανένα από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα.

4. Το Πολιτικό Συμβούλιο λειτουργεί με ευθύνη του Συντονιστή του Κινήματος, ο οποίος και το συγκαλεί.

5. Το Πολιτικό Συμβούλιο συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο, ορίζει την ημερήσια διάταξη, εισηγείται τα θέματα και ορίζει τους εισηγητές.

Άρθρο 37 Συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου εκλέγεται από το Εθνικό Συμβούλιο. Έχει την ευθύνη της υποστήριξης της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και του Πολιτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων τους και των κατευθύνσεων του Συντονιστή του Κινήματος.

Άρθρο 38 Τομείς Πολιτικής και Τομείς Δράσης

1. Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου συγκροτούνται Τομείς Πολιτικής και Τομείς Δράσης που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Συντονιστή του Εθνικού Συμβουλίου και του Πολιτικού Συμβουλίου.

2. Στους Τομείς Πολιτικής και Δράσης συμμετέχουν με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα μέλη των Περιφερειακών Επιτροπών και στελέχη του Κινήματος.

3. Η λειτουργία τους εξειδικεύεται σε Κανονισμό Λειτουργίας.

4. Όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στην υλοποίηση της πολιτικής του ΠΑΜ. Ο καταμερισμός των ρόλων και των ευθυνών των μελών του Εθνικού Συμβουλίου γίνεται από το Πολιτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Συντονιστή του Κινήματος.

5. Με απόφαση του Συντονιστή του Κινήματος ή του Πολιτικού Συμβουλίου συγκροτούνται Ειδικές Επιτροπές με τη συμμετοχή μελών του Εθνικού Συμβουλίου και στελεχών με ιδιαίτερη εμπειρία.

6. Η λειτουργία του Κινήματος υποστηρίζεται διοικητικά με ευθύνη του Γενικού Διευθυντή. Τα σχετικά θέματα ρυθμίζονται με Κανονισμό Λειτουργίας.

Άρθρο 39 Συντονιστής της ΠΕΕ

1. Ο Συντονιστής του Κινήματος εκφράζει και εκπροσωπεί το Κίνημα σε όλες του τις εκδηλώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Προεδρεύει στο Πολιτικό Συμβούλιο, εισηγείται σε αυτό καθώς και στο Εθνικό Συμβούλιο και στο Συνέδριο πάνω στις ιδεολογικές και πολιτικές κατευθύνσεις του Κινήματος. Όταν η έγκαιρη σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι δύσκολη, παίρνει θέση σε επείγοντα ή επίκαιρα θέματα.

2. Ο Συντονιστής ασκεί τις αρμοδιότητές του στα πλαίσια των αποφάσεων του Συνεδρίου και του Εθνικού και του Πολιτικού Συμβουλίου.

3. Ο Συντονιστής εκλέγεται άμεσα από τα Μέλη του Κινήματος κάθε τέσσερα (4) χρόνια και ένα τουλάχιστον μήνα πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Η διαδικασία εκλογής ρυθμίζεται με Κανονισμό του Εθνικού Συμβουλίου.

4.  Η προκήρυξη της εκλογής του Συντονιστή του Κινήματος γίνεται με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, που αποφασίζει και για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων Συντονιστών και τη διενέργεια της εκλογής εντός 30 ημερών.

5. Υποψήφιος Συντονιστής αναδεικνύεται όποιος προταθεί από το 1/4 τουλάχιστον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των Περιφερειακών Επιτροπών του Κινήματος ή το 10% τουλάχιστον του συνόλου των Μελών του Κινήματος. Κάθε Μέλος προτείνει μόνον έναν (1) υποψήφιο.

6. Για την εκλογή του Συντονιστή απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το ½ + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση μη εκλογής Συντονιστή κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται Συντονιστής ο πρώτος σε ψήφους.

7. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μία μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος σε ψήφους εκλέγεται Συντονιστής. Σε περίπτωση που υποψήφιος είναι μόνος ένας, εκλέγεται εφόσον λάβει το 50%+1 των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Άρθρο 40 Κοινοβουλευτική Ομάδα

1. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος αποτελείται από το σύνολο των Βουλευτών και των Ευρωβουλευτών του.

2. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα υλοποιεί την πολιτική του Κινήματος στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, δρα και αποφασίζει εντός των πλαισίων του Καταστατικού και με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής που διαμορφώνονται από το Συνέδριο, το Εθνικό και το Πολιτικό Συμβούλιο. Λειτουργεί σύμφωνα με τον Κανονισμό της.

3. Οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων των αντίστοιχων Τομέων Πολιτικής του Κινήματος.

4. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκροτείται και λειτουργεί με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας της.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

Άρθρο 41 Νεολαία ΠΕΕ

1. Η Νεολαία ΠΕΕ είναι αυτοτελής οργάνωση του Κινήματος.

2. Μέλη και Φίλοι της Νεολαίας μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους. Τα μέλη που είναι άνω των 16 ετών είναι αυτοδίκαια μέλη του ΠΑΜ.

3. Τα μέλη της Νεολαίας συμμετέχουν υποχρεωτικά και στις Οργανώσεις Βάσης και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελών του Κινήματος.

4. Τα Μέλη της Νεολαίας συμμετέχουν ισότιμα στο Συνέδριο και τις Συνδιασκέψεις του Κινήματος μέσα από τις οργανώσεις τους.

5. Η Νεολαία διεξάγει δικό της Συνέδριο, διαθέτει δικό της Καταστατικό, στο οποίο ρυθμίζονται όλα τα οργανωτικά ζητήματα ακολουθώντας σε γενικές γραμμές τις αξίες, τους στόχους και τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού.

Άρθρο 42 Συνδικαλιστικές παρατάξεις

1. Η ΠΕΕ δεν πιστεύει στον κομματικά κατευθυνόμενο συνδικαλισμό. Τα Μέλη και οι φίλοι του μπορούν να αγωνίζονται ως ανεξάρτητοι συνδικαλιστές στους εργασιακούς τους χώρους και κλάδους, για επαγγελματικά ή κλαδικά θέματα δημιουργώντας ή συμμετέχοντας σε ανεξάρτητες και αυτόνομες συνδικαλιστικές παρατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Άρθρο 43 Αρχές Ανάδειξης – Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων

1. Οι υποψήφιοι του ΠΑΜ για την Βουλή και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναδεικνύονται με δημοκρατικές διαδικασίες προκριματικών εκλογών και με αξιολόγηση των συλλογικών του οργάνων. Οι αρχές που διέπουν την ανάδειξη των υποψηφίων του ΠΑΜ είναι το ήθος, η επαγγελματική επάρκεια, η εντιμότητα, η συνέπεια, η ικανότητα σύνθεσης και διαπραγμάτευσης και η συλλογικότητα.

Άρθρο 44  Ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών

1. Για τις θέσεις υποψηφίων βουλευτών διενεργούνται προκριματικές εκλογές στις οποίες συμμετέχουν τα Μέλη και οι Φίλοι του ΠΑΜ. Αν οι εκλογές προκηρύσσονται πρόωρα, καθώς και στις περιπτώσεις που η διενέργεια προκριματικών εκλογών δεν είναι δυνατή η Ανάδειξη Υποψηφίων μετά από διαδικασία με τα οικεία αποκεντρωμένα όργανα, τους υποψηφίους βουλευτές και ευρωβουλευτές εισηγείται στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει.

2. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, αποφασίζει για τις υποψηφιότητες των βουλευτών.

Άρθρο 45 Ανάδειξη υποψηφίων δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και νομαρχών

1. Η ανάδειξη των υποψηφίων Νομαρχών γίνεται από από την Νομαρχιακή Οργάνωση του ΠΑΜ ενω των υποψηφίων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων από τις Τοπικές Οργανώσεις Βάσης του Κινήματος με επί τούτου Έκτακτη Συνέλευση.

2. Οι διαδικασίες για την ανάδειξη υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές  εκλογές ξεκινούν τουλάχιστον ένα έτος πριν και ολοκληρώνονται έξι μήνες πριν τις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Μετά το πέρας αυτής της προθεσμίας είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές μόνο με παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου σε κρίσιμες για τις προεκλογικές συνεργασίες ή εθνικής σημασίας υποψηφιότητες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Άρθρο 46 Αρχές οικονομικής διαχείρισης

1. Η οικονομική διαχείριση του Κινήματος διέπεται από τις αρχές του ουσιαστικού ελέγχου και της διαφάνειας. Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των Οργανώσεών του σε όλα τα επίπεδα, καθώς και οι σχετικές εκθέσεις και πορίσματα ελέγχου δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον δικτυακό τόπο του Κινήματος. Δέν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση οικονομική ενίσχυση του Κινήματος, χωρίς έκδοση παραστατικού εγκεκριμένου από την Βουλή των Ελλήνων και καταχωρημένου στα βιβλία εσόδων – εξόδων του Κινήματος.

2. Οι οικονομικοί πόροι του Κινήματος είναι:

– οι συνδρομές των Μελών. Το ύψος της ετήσιας συνδρομής καθορίζεται από το Πολιτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου,

– οι έκτακτες εισφορές Μελών, Φίλων ή κάθε πολίτη που υποστηρίζει το Κίνημα,

– η κρατική επιχορήγηση,

– δωρεές, κληρονομιές και χορηγίες, έσοδα από εκμετάλλευση παραχωρημένων ακινήτων

– εισπράξεις από εκδηλώσεις και δραστηριότητες

3. Οι αποκεντρωμένες οργανώσεις του Κινήματος διατηρούν οικονομική αυτοτέλεια που εξασφαλίζεται με ανάλογη, ισορροπημένη κατανομή των πόρων του Κινήματος και με την ανάληψη τοπικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων συμβατών με τις αρχές του Κινήματος.

Άρθρο 47 Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου

1. Την ευθύνη για τα οικονομικά του Κινήματος έχει πενταμελής Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, η οποία έχει την υποχρέωση τακτικού ετήσιου ελέγχου και τη δυνατότητα έκτακτου ελέγχου σε όλες τις οργανώσεις και τα όργανα του Κινήματος. Η Επιτροπή έχει δικαίωμα να ζητά στοιχεία, διευκρινίσεις και διασαφήσεις, η παροχή των οποίων είναι υποχρεωτική για τα όργανα στα οποία απευθύνεται.

2. Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου εκλέγονται από το Εθνικό Συμβούλιο. Ο Συντονιστής της, απαγορεύεται να κατέχει οποιοδήποτε κυβερνητικό αξίωμα.

3. Κάθε αποκεντρωμένη οργάνωση του Κινήματος υποβάλλει, μέσα στο πρώτο 20ήμερο κάθε έτους, πλήρη και αιτιολογημένο ετήσιο οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό στην οικεία Νομαρχιακή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, η οποία στη συνέχεια διαμορφώνει και υποβάλει αντίστοιχο απολογισμό και προγραμματισμό για το σύνολο των οργανώσεων της Περιφερειακής Οργάνωσης στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

4. Κάθε κεντρικό όργανο του Κινήματος υποβάλλει, μέσα στο πρώτο 20ήμερο κάθε έτους, πλήρη και αιτιολογημένο ετήσιο οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

5. Το Εθνικό Συμβούλιο εγκρίνει Οικονομικό Κανονισμό, στον οποίο ρυθμίζεται λεπτομερώς ο τρόπος λειτουργίας των Νομαρχιακών Επιτροπών Οικονομικού Ελέγχου, καθώς και της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

6. Η συνολική πορεία των οικονομικών του Κινήματος εξετάζεται προϋπολογιστικά και απολογιστικά σε ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από έλεγχο της σχετικής έκθεσης που υποβάλει η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ

ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Άρθρο 48 Έλεγχος τήρησης Καταστατικού-Επιτροπή Δεοντολογίας ΔΕΟΣ

1. Μέλος του Κινήματος που ενεργεί κατά παράβαση του Καταστατικού, των Κανονισμών Λειτουργίας, του κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας ελέγχεται πειθαρχικά από το αρμόδιο όργανο.

2. Ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης που του αποδίδεται, επιβάλλεται μετά από αιτιολόγηση είτε παρατήρηση είτε προσωρινή ή οριστική ανάκληση της κομματικής ιδιότητας.

3. Μέλη στα οποία επιβάλλεται η ποινή της οριστικής ανάκλησης της κομματικής τους ιδιότητας, μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης την επανεγγραφή τους στο Μητρώο του Κινήματος μετά την παρέλευση δύο (2) ετών από την επιβολή της κύρωσης.

4. Ο Κανονισμός λειτουργίας της ΔΕΟΣ καθορίζει τη διαδικασία, τις προθεσμίες και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων κατά την πειθαρχική διαδικασία.

Άρθρο 49 Επιτροπή Δεοντολογίας ΔΕΟΣ

1. Για την τήρηση των αρχών του Κινήματος, την προστασία της δημόσιας εικόνας του ΠΑΜ, τον έλεγχο και εφαρμογή του Καταστατικού, των Κανονισμών Λειτουργίας, του Κώδικα Διαφάνειας του Κινήματος εκλέγεται Επιτροπή Δεοντολογίας (ΔΕΟΣ)

2. Η ΔΕΟΣ αποτελείται από εννέα (9) μέλη. Ο Συντονιστής της απαγορεύεται να κατέχει οποιοδήποτε κυβερνητικό αξίωμα. Σε επίπεδο Νομαρχιακής Επιτροπής εκλέγεται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νομαρχιακή Επιτροπή Δεοντολογίας (ΝΕΔΕΟΣ) και σε επίπεδο Τομεακής Επιτροπής η Τομεακή Επιτροπή Δεοντολογίας (ΤΕΔΕΟΣ).

3. Η ΔΕΟΣ είναι αρμόδια για κάθε ζήτημα ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεων του Καταστατικού και των Κανονισμών Λειτουργίας του Κινήματος που παραπέμπεται από οποιοδήποτε όργανο του Κινήματος. Οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές.

4. Η ΔΕΟΣ είναι αρμόδια για τη πιστοποίηση του συνόλου των εκλογικών διαδικασιών, δημοψηφισμάτων και ψηφοφοριών, καθώς και της λειτουργίας των οργάνων του Κινήματος βάσει του Καταστατικού και των Κανονισμών.

5. Η ΔΕΟΣ καθορίζει δείκτες για την πιστοποίηση των δράσεων και λειτουργιών του Κινήματος.

6. Η ΔΕΟΣ είναι αρμόδια για τον έλεγχο των μελών των κεντρικών, τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργάνων και για κάθε υπόθεση που παραπέμπεται σ’ αυτή από τα κεντρικά όργανα. Για μέλη του Κινήματος και των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων αρμόδιες είναι οι πενταμελείς Νομαρχιακές Επιτροπές Δεοντολογίας (ΝΕΔΕΟΣ) και οι Τομεακές Επιτροπές Δεοντολογίας (ΤΕΔΕΟΣ) αντίστοιχα. Για μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τις αποφάσεις της ΔΕΟΣ εγκρίνει το Εθνικό Συμβούλιο. Η ΔΕΟΣ λειτουργεί ως δευτεροβάθμιο όργανο για τις αποφάσεις των ΝΕΔΕΟΣ και των ΤΕΔΕΟΣ.

7. Η ΔΕΟΣ επιλαμβάνεται και για κάθε δημοσιοποιούμενη υπόθεση που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της και αφορά μέλος του Κινήματος και κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

8. Η ΔΕΟΣ έχει την αποκλειστική ευθύνη για την τήρηση, οργάνωση και ενημέρωση του Μητρώου Μελών και του Μητρώου Φίλων σύμφωνα με τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η ΔΕΟΣ τηρεί χωριστά τα Μητρώα Μελών και τα Μητρώα Φίλων με τη συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής το οποίο λειτουργεί ως προς τα θέματα του μητρώου υπό την εποπτεία της και την γενική εποπτεία του Συντονιστή του Εθνικού Συμβουλίου.

10. Η ΔΕΟΣ ορίζει τις προδιαγραφές για την έκδοση κάρτας μέλους που έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

11. Κανονισμός Λειτουργίας της ΔΕΟΣ καθορίζει τα ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας της.

Άρθρο 50 Κώδικας Δεοντολογίας

1. Το Εθνικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της ΔΕΟΣ εγκρίνει Κώδικα Δεοντολογίας για τα στελέχη και τα Μέλη του Κινήματος.

2. Τα Μέλη και οι Φίλοι της  ΠΕΕ έχουν καθήκον να υλοποιούν με τη δημόσια δράση και τη συμπεριφορά τους τις αρχές και τις αξίες που εμπνέουν την ΠΕΕ και διατυπώνονται στο καταστατικό αυτό. Καλούνται να τις κάνουν πραγματικότητα και να τις τιμήσουν με τα έργα και τους αγώνες τους, προς όφελος της Πατρίδας και του Λαού μας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s