Ελληνισμός της Διασποράς

Ο χάρτης του Ελληνισμού παγκοσμίως έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. Η μετανάστευση έχει μειωθεί δραματικά αλλά ο αριθμός και η δύναμή τους αυξάνεται. Εκατομμύρια Ελλήνων, μία πραγματικά άλλη Ελλάδα, ζει και δημιουργεί στο εξωτερικό. Η νοσταλγία και η αγάπη των μεταναστών για τη γενέτειρα στις νεώτερες γενεές παίρνει πλέον την μορφή εκτίμησης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Ταυτοχρόνως, γεννιέται η ανάγκη γνωριμίας και σύσφιξης των σχέσεων τους με τη γενέτειρα αλλά και μεταξύ των. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ο Ελληνισμός ως ιδεολογία παραμένει κυρίαρχη διεθνώς. Οι Έλληνες του εξωτερικού ζουν και ευημερούν στις περιοχές τους δημιουργώντας πνευματικές εστίες προώθησης των Ελληνικών ιδεών και θεμάτων. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας. Είναι καιρός να τους γνωρίσουμε, να τους αναγνωρίσουμε, να τους αξιοποιήσουμε και να τους σεβαστούμε. Να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και να απευθυνθούμε κυρίως στις νεώτερες γενεές των ομογενών για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους. Η υποστήριξη και η προώθηση της ελληνόγλωσσης και ελληνικής παιδείας είναι η προτεραιότητά τους και προτεραιότητά μας. Στόχος μας είναι μέσα από την επικοινωνία να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για την ενότητα και συνεργασία του απανταχού Ελληνισμού,  να καταγράψουμε τους προβληματισμούς και τις αγωνίες της ομογένειας, τα έργα και τις δραστηριότητές της αναδεικνύοντας τα κοινά ενδιαφέροντά μας. Οι συντελεστές με πολύχρονη εμπειρία στα Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. και με άποψη για την ομογενειακή πολιτική της Ελλάδας, με την αρθρογραφία και τα ρεπορτάζ τους θα επιδιώξουν να προωθήσουν τα θέματα που απασχολούν τον παγκόσμιο Ελληνισμό. Θα υπηρετήσουμε τον στόχο αυτό με συνέπεια, ήθος και πραγματική αγάπη και σεβασμό για την ομογένεια που ιστορικά έχει παίξει καθοριστικό ρόλο για την τύχη του Ελληνισμού. Αποτελεί ένα εγχείρημα ευαισθητοποίησης των απανταχού Ελλήνων για τις κοινές τους ρίζες και οράματα, με μια σύγχρονη, δυναμική και υπεύθυνη προσέγγιση.

Οι Έλληνες από τους προϊστορικούς και τους ιστορικούς χρόνους διασπειρόταν σχεδόν σε όλον τον πλανήτη, κυρίως δε στις παράκτιες χώρες της μεσογείου. Έφευγαν από τις μητροπολιτικές τους πόλεις και δημιουργούσαν νέες πόλεις σε όλη την μεσόγειο, στις ευρωπαϊκές παράκτιες χώρες, στην βόρειο Αφρική και την μέση ανατολή, τον Εύξεινο πόντο. Με αυτόν τον τρόπο μεταλαμπάδευαν και τον πολιτισμό τους, τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα. Με αυτόν και άλλους τρόπους, δημιούργησαν το πλανητικό πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό θεμέλιο, πάνω στο οποίον μετά άλλοι λαοί έχτισαν τα δικά τους. Η ομογενειακή διασπορά επί οθωμανoκρατίας υπήρχε σε όλην την επικράτεια, επειδή προϋπήρχε κυρίως σε αυτά τα μέρη που ήταν πριν ελληνικά, στην Ευρώπη και τις παρευξείνιες χώρες. Από τα χρόνια της απελευθέρωσης ως και την σήμερον ημέραν έχουμε μια ροή διασποράς σε πάρα πολλές χώρες του πλανήτη, στην Αμερική, την Αυστραλία, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Λένε επίσημα πως σήμερα έχουμε σχεδόν μια Ελλάδα εκτός Ελλάδος. Ίσως να είναι 15 η και 20 εκατομμύρια οι Έλληνες της διασποράς. Συνεχώς ανακαλύπτουν ελληνογενείς πληθυσμούς, κυρίως στην Ασία και σε διάφορες χώρες του πλανήτη, ελληνογενείς πληθυσμούς εκ των Ελλήνων προπατόρων τους από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους και τους χρόνους έως τις ημέρες μας. 

Πάνω από εκατό χρονια έχουμε επιτυχεμένες πολιτικές δημογραφικής αποδόμησης της Ελλάδος και συνεπαγόμενες καταρρεύσεις η στασιμότητες σε όλους τους παράγοντες ισχύος. Πολυφυλετική και πολυπολιτισμική πολιτική σε μια χωρα αυτού του δημογραφικού μεγέθους σημαίνει σε βάθος χρόνου αφανισμό αυτού του έθνους. Αν από παλαιόθεν εφαρμόζαμε αντιμεταναστευτικές πολιτικές, πολιτικές πολυπολικής αποκεντρωμένης δημογραφικής και οικονομικής ανάπτυξης, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν δημογραφικά, οικονομικά και σε όλα τα άλλα μια πανίσχυρη χώρα με δεκάδες εκατομμύρια πληθυσμό. Μην πιστεύετε τις ψεύτικες αιτιολογήσεις, τις πλάνες, τις ημιαλήθειες και τις σκόπιμες υποβολές, με τις οποίες προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, πως οι συνθήκες και οι καταναγκασμοί μας τα επέβαλαν. Η Ελλάδα μπορούσε και μπορεί, έχει όλες τις δυνατότητες και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές να ήταν και να γίνει σε όλα πανίσχυρη και ευημερούσα χώρα με ευημερούντες πολίτες πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. Για να το επιτύχουμε όμως αυτό, πέραν των ασύλληπτων δυνατοτήτων που μας παρέχει αυτός ο τόπος, χρειαζόμαστε το κατάλληλο κοινωνικό σύστημα και τους κατάλληλους άξιους και ικανούς ανθρώπους, τις κατάλληλες οργανωτικές δομές, τα σωστά οράματα, τους σωστούς στόχους και τις σωστές επιδιώξεις. Ας θυμηθούμε τα σχετικά που είχαν συμβεί στο απώτερο παρελθόν της νεοελληνικής ιστορίας, τότε που το 1897 ο Τρικούπης είχε πει το γνωστό δυστυχώς επτωχεύσαμε. Τότε  έφυγαν από Ελλάδα 500 χιλιάδες σε έναν πληθυσμό 2 εκατομμυρίων,  όπως και σήμερα που φεύγουν από την Ελλάδα κατά εκατοντάδες χιλιάδες τα νιάτα, οι μορφωμένοι, οι εξειδικευμένοι και οι σπουδαγμένοι. Κατά την μικρασιατική καταστροφή και μετά, όπως και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο έγινε μεγάλο άδειασμα της Ελλάδος από τον πληθυσμό της. Αν αυτοί έμεναν Ελλάδα, τι θα ήταν σήμερα η Ελλάδα, δημογραφικά και οικονομικά; Πιστεύω και δημογραφικά και οικονομικά και σε όλα τα άλλα ένα πολλαπλάσιο από ότι είναι σήμερα.

Ας κάνουμε λοιπόν έναν απολογισμό και ένα ισοζύγιο κόστους οφέλους για να δούμε τι μας κόστισε από τότε η μετανάστευση και τι μας ωφέλησε, ώστε  να έχουμε μπροστά μας τα μεγέθη σε αριθμούς κόστους οφέλους από την συνολική μετανάστευση. Θα διαπιστώναμε πως  η μεταναστευτική πολιτική από ανέκαθεν καταστρέφει την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα σήμερα θα είχε  ένα πληθυσμό πάνω από 40 εκατομμύρια και μια πανίσχυρη οικονομία, θα είχε δημογραφική και οικονομική ισχύ και ισχύ σε όλα τα άλλα, διότι  όλος αυτός ο πληθυσμός θα ζούσε και θα δημιουργούσε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει πρωταρχικά να λύσει το δημογραφικό πρόβλημα και να βάλει στόχο την Ελλάδα τον 50 εκατομμυρίων εντός επικράτειας και κάποιων εκατομμυρίων εκτός επικράτειας και αυτά όλα στο ορατό μέλλον μερικών χρόνων. Προϋπόθεση για αυτό είναι η ολική αποκέντρωση κυρίως δε η δημογραφική αποκέντρωση. Πίσω στις όμορφες επαρχίες της Ελλάδος και ανάταξη και ανάπτυξη των επαρχιών της Ελλάδος να ξαναζωντανέψουν τα χωριά, οι κωμοπόλεις και οι μικρές πόλεις. Στις επαρχίες πρέπει να διοχετευθούν οι επενδύσεις για υποδομές και οικονομική ανάπτυξη. Αυτές οι επαρχίες μπορούν να κάνουν την Ελλάδα των 50 εκατομμυρίων. Η αποτροπή έπρεπε να είχε δημιουργηθεί σχεδιασμένα και με τις κατάλληλες πολιτικές τουλάχιστον από την δεκαετία του 60 που οι τούρκοι μας έδειχναν τα δόντια τους με τις ενέργειες τους στην Κύπρο και τον ξεριζωμό των εναπομεινάντων Ελλήνων στην Τουρκιά. Οι τούρκοι, όταν έκανε το κράτος τους ο Κεμάλ, μετά τον σχεδιασμένο χαμένο πόλεμο το 1919-1922(αλλιώς θα τον είχαμε κερδίσει και θα είχαμε απελευθερώσει την Ιωνία)δεν ήταν περισσότεροι από εμάς πληθυσμιακά αλλά λιγότεροι. Σήμερα είναι 85 εκατομμύρια και εμείς έχουμε εκδιωγμένους 50 εκατομμύρια Έλληνες στις 5 ηπείρους. Αν αυτοί ήταν Ελλάδα θα είχαμε ασύλληπτη ισχύ σε όλα τα επίπεδα και παραμέτρους ισχύος, oxι μόνο απέναντι στους Τούρκους αλλά και σε αυτούς που κινούν τα νήματα στην πλανητική γεωστρατηγική σκακιέρα. Το Αιγαίο, η Κύπρος, η Θράκη θα σωθούν διαχρονικά και θα παραμείνουν ελληνικά αν έχουν κατοίκους, Έλληνες κατοίκους πολλών εκατομμυρίων. Το αιγαίο και η Θράκη πρέπει δημογραφικά να υπερβούν τα 15 εκατομμύρια. Η Κύπρος τα 5 με 10 εκατομμύρια το ίδιο και η Κρήτη.

Όμως τα πράγματα έχουν ιστορικά εξελιχθεί με αυτόν τον ζημιογόνο για την Ελλάδα και τους Έλληνες τρόπο. Έχουν εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο, λόγο συμφερόντων, λόγο λαθών, λόγο εξαναγκασμών, λόγο λανθασμένων οι σκόπιμων πολιτικών. Πάρα πολλοί από εμάς που ξενιτευτήκαμε καταλάβαμε πως οι σειρήνες μας είπα ψέματα και μας έδωσαν ψεύτικες υποσχέσεις. Πως εφάρμοσαν σκόπιμες πολιτικές εκδίωξης μας.καταλάβαμε πως αν μέναμε και δημιουργούσαμε στον τόπο μας θα ήμασταν και εμείς πολύ καλύτερα και η πατρίδα μας η Ελλάδα. Έχοντας αυτά ως δεδομένα εμείς επιδιώκουμε από αυτό το μειονέκτημα να κάνουμε ένα προτέρημα και να αντλήσουμε όφελος, όφελος εθνικό, κοινωνικό και προσωπικό εκάστου από εμάς. Τον επαναπατρισμό των δεκάδων εκατομμυρίων Ελλήνων πρέπει να προωθήσουμε και οργανώσουμε. Πρέπει να οργανώσουμε αντίστοιχες πολιτικές, όπως την οικονομική ανάπτυξη των επαρχιών της Ελλάδος, που θα τους απορροφήσει. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι οικονομικά κορεσμένες περιοχές και δεν μπορούν να απορροφήσουν 10 εκατομμύρια Έλληνες που αν οι συνθήκες το επέτρεπαν θα γυρνούσαν στην Ελλάδα για πάντα.Οργανώνοντας και συγκροτώντας το δίκτυο κοινοτήτων κοινών της οικουμένης Ελλήνων και Φιλελλήνων, θέλουμε και επιδιώκουμε να  ενώσουμε όλους αυτούς και τους φιλέλληνες οργανικά και να συγκροτήσουμε αυτό που εμείς αποκαλούμε πλανητική Ελλάδα.  Με αυτό το οργανωμένο οικουμενικό δίκτυο κοινοτήτων κοινών θα επιτύχουμε εθνική και κοινωνική ισχύ και οφέλη, θα επιτύχουμε πολλαπλά και διαρκή προσωπικά οφέλη. Σε αυτό το οικουμενικό δίκτυο θα βιώσουμε όπου και αν βρισκόμαστε τον ελληνικό τρόπο του ζην και ευ ζην και θα συμβάλουμε μέγιστα στην εθνική μας επιβίωση και την εθνική μας πρόοδο, εξέλιξη και ανέλιξη. Μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, εμείς το γνωρίζουμε αυτό και γνωρίζουμε και το πως, όμως πρέπει να συστρατευτείτε και να συνδημιουργήσετε.

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) – συχνά αναφερόμενο ως «Συμβούλιο Απόδημων Ελλήνων» ή απλά «ΣΑΕ» – είναι σύμφωνα με το άρθρο 108 παρ. 2 του Συντάγματος, το κατοχυρωμένο Όργανο των όπου Γης Απόδημων Ελλήνων, που ιδρύθηκε το 1995, με αρχικό σκοπό την αντιμετώπιση των θεμάτων της Ελληνικής διασποράς και την καλύτερη επικοινωνία της με την πατρίδα και με απώτερο στόχο και σκοπό, να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη ο Ελληνισμός. Η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, που καθιερώθηκε ως μόνιμη έδρα και «πρωτεύουσα» του Οικουμενικού Ελληνισμού. Η Ιδρυτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε από 29 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 1995 στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από αίτημα των απανταχού Ελλήνων και σε συνδυασμό τη συναίνεση όλου του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα. Το ΣΑΕ συγκροτήθηκε σε τέσσερις (4) γεωγραφικές Περιφέρειες, διοικούμενο από 11μελές Προεδρείο. Πρώτος πρόεδρος του ΣΑΕ εξελέγη ο Ελληνοαμερικάνος Ανδρέας Α. Άθενς (1995-2006). Το Δεκέμβριο του 2006 στην 6η Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ, οι γεωγραφικές Περιφέρειες αυξήθηκαν από τέσσερις (4) σε επτά (7) με βάση την εφαρμογή του Νόμου υπ’ αριθμ. 3480/2006 , ενώ παράλληλα στη θέση του Προέδρου του ΣΑΕ εκλέγεται ο κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης. Σκοπός και στόχος του ΣΑΕ ήταν και είναι να αγκαλιάσει, να ενώσει, και να στηρίξει όλες οι δυνάμεις της Ελληνικής διασποράς, ώστε να εργαστεί μαζί της, για την διεθνή προάσπιση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Όπως επίσης, η διατήρηση και η εξάπλωσή της ελληνικής γλώσσας. Όταν ιδρύθηκε το ΣΑΕ, το έτος 1995, συγκροτήθηκε σε τέσσερις (4) Περιφέρειες. Μετά την 6η Τακτική Συνέλευση το Δεκέμβριο του 2006 και σύμφωνα με τον Ν. 3480/2006 συγκροτείται πλέον από επτά (7) Περιφέρειες:

Πρόταση για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Όπως επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης, “οι συγκεκριμένες τεχνικού τύπου προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επανενεργοποίηση του Άρθρου 108 και του ΣΑΕ, το οποίο έχει καταστεί ανενεργό από το 2010 και η επαναλειτουργία του έχει απασχολήσει επανειλημμένα την Επιτροπή του Απόδημου Ελληνισμού”. Πρόσθεσε δε ότι “στόχος των προτεινόμενων αλλαγών είναι να δοθεί η δυνατότητα στον εκτελεστικό νομοθέτη-κυβέρνηση, μετά την αναγκαία διαβούλευση με τους φορείς της ομογένειας, να επαναλειτουργήσει ο θεσμός, με το ίδιο (ΣΑΕ) ή με διαφορετικό όνομα. Προφανώς, όταν θα κατατεθεί το σχετικό σχέδιο νόμου, η αλλαγή δεν θα αφορά μόνο το όνομα αλλά και την αντιμετώπιση των όποιων παθογενειών κατεγράφησαν στη λειτουργία του από το 1995 έως το 2010”. Ακολουθεί το κείμενο της πρότασης που κατέθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης: Πρόταση Αναθεωρήσεως του άρθρου 108 του Συντάγματος, παράγραφος 2. Το άρθρο 108 ως προς την παράγραφο 1 διατυπώνεται στο νέο Σύνταγμα ως έχει. Το άρθρο 108 ως προς την παράγραφο 2 επαναδιατυπώνεται ως ακολούθως, με τις αναγκαίες δύο τεχνικού τύπου αλλαγές: α. η αφαίρεση του οριστικού άρθρου “του” που προηγείται από το θεσμό ” του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού”, β. η διατύπωση του εν λόγω θεσμού στο νέο σύνταγμα με πεζά γράμματα, όχι κεφαλαία, Σ.Α.Ε. ΩΣ ΕΧΕΙ: Άρθρο 108: (Απόδημος ελληνισμός) 1.Tο Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια.**2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ: Άρθρο 108: (Απόδημος ελληνισμός) 1. Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια. 2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες συμβουλίου απόδημου ελληνισμού, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού. Συνοπτική Αιτιολογική Έκθεση: Ως γνωστόν ο εν λόγω θεσμός συμβουλίου αποδήμου ελληνισμού που προβλέφθηκε από τον συνταγματικό νομοθέτη από το 2001, μετά το 2010 κατέστη ανενεργός.Με τις προτεινόμενες αλλαγές η ενδεχόμενη πολιτική βούληση που θα εκφραστεί στο παρόν ή στο μέλλον για την επαναλειτουργία του θεσμού από τον εκτελεστικό νομοθέτη, δίνει τη δυνατότητα σε αυτόν να δώσει στο θεσμό το ίδιο ή διαφορετικό όνομα, μετά από διαδικασίες διαβούλευσης με τα κόμματα και τις οργανώσεις των αποδήμων.

https://www.hellenicparliament.gr/Diethneis-Drastiriotites/Diethnes-Perivallon/Ellinismos-tis-Diasporas/

13 thoughts on “Ελληνισμός της Διασποράς

 1. Πάνω από εκατό χρονια έχουμε επιτυχεμένες πολιτικές δημογραφικής αποδόμησης της Ελλάδος και συνεπαγόμενες καταρρεύσεις η στασιμότητες σε όλους τους παράγοντες ισχύος. Πολυφυλετική και πολυπολιτισμική πολιτική σε μια χωρα αυτού του δημογραφικού μεγέθους σημαίνει σε βάθος χρόνου αφανισμό αυτού του έθνους

  Like

 2. Το Ελληνικό Κέντρο προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων, εκθέσεων, συναυλιών, κοινωνικών εκδηλώσεων και μαθημάτων ελληνικής γλώσσας για την προώθηση της ευαισθητοποίησης για τον ελληνικό πολιτισμό και την καλλιέργεια των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τον ελληνικό κόσμο.

  ‘Άγγιγμα’
  Διαδικτυακή έκθεση Έλληνα εικαστικό καλλιτέχνη, εκπαιδευτικού και εικονογράφου Βαλεντίνη
  Το Ελληνικό Κέντρο είναι ένας κεντρικός χώρος στο Λονδίνο με μια ποικιλία από αίθουσες συσκέψεων και χώρους εκδηλώσεων που διατίθενται προς ενοικίαση όλο το χρόνο. Προσφέρει μικρότερες αίθουσες για συναντήσεις, μεγαλύτερους χώρους για συνέδρια και εκπαιδευτικά εργαστήρια και τη Μεγάλη Αίθουσα για μεγαλύτερες συγκεντρώσεις όπως επιδείξεις μόδας, γάμους, λανσάρισμα προϊόντων και εξατομικευμένες εταιρικές εκδηλώσεις.
  https://helleniccentre.org/

  Like

 3. Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της διασποράς της, αυτής της αναπτυσσόμενης (και ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης) κοινότητας που περιλαμβάνει πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες; Πώς μπορούν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να κάνουν ένα βήμα πέρα από την άτοκη, ευσεβή ρητορική και να βοηθήσουν στην αισθητή αλλαγή της κατάστασης στην πατρίδα;

  Το Ελληνικό Πρόγραμμα Διασποράς, που ξεκίνησε από τις Νοτιοευρωπαϊκές Σπουδές στην Οξφόρδη (SEESOX), μέρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σπουδών στο St Antony’s College, σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος του έργου είναι η παροχή ενός λεπτομερούς χάρτη της ελληνικής διασποράς σε όλο τον κόσμο και η διερεύνηση της σχέσης της με τη μητρόπολη που μαστίζεται από την κρίση.

  Η Καθημερινή συνομίλησε με τον κύριο ερευνητή του έργου, Όθωνα Αναστασάκη, και τον Αντώνη Καμάρα, ο οποίος είναι συντονιστής στην Ελλάδα, στο περιθώριο του πρόσφατου συνεδρίου Reload Greece στο Λονδίνο σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής καθώς και τα σχέδια για το μέλλον. Η ομάδα έχει ήδη δημοσιεύσει στο διαδίκτυο χάρτη πολυμέσων της ελληνικής διασποράς, ο οποίος δημιουργήθηκε από το SEESOX και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Τον Ιούνιο του επόμενου έτους, η Οξφόρδη θα φιλοξενήσει το διεθνές συνέδριο «Σχέσεις Πατρίδας-Διασποράς στη Ροή: Η Ελλάδα σε Κρίση και οι Έλληνες του Εξωτερικού». Αυτή τη στιγμή, οι διοργανωτές καλούν για έγγραφα σχετικά με την πολιτική, τα οικονομικά και τη φιλανθρωπία. Οι καλύτερες εργασίες θα δημοσιευθούν σε συλλογικό τόμο μετά το συνέδριο.

  Εν τω μεταξύ, ο Αναστασάκης δήλωσε στην Καθημερινή: «θα διεξαγάγουμε έρευνα για τους Έλληνες που ζουν στη Βρετανία – γιατί έφυγαν, σε ποιο βαθμό έχουν ενσωματωθεί στη βρετανική κοινωνία, υπό ποιες συνθήκες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα… Θέλουμε να διεξαγάγουμε μια εις βάθος μελέτη βασισμένη σε ένα όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα.» Οι ερευνητές αναμένουν να έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη μέχρι το τέλος του έτους.

  Η συζήτηση για την ελληνική διασπορά, είπε ο Καμάρας, «ήταν στάσιμη, δεν είχε τη συγκριτική διάσταση, δεν ήταν αρκετά διεθνοποιημένη». Στόχος του έργου, ανέφερε, είναι να δείξει πώς επωφελείται η Ελλάδα από τη σχέση της με τη διασπορά, σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ινδία ή το Ισραήλ, οι οποίες έχουν επίσης σημαντικές κοινότητες στο εξωτερικό.

  Πολλοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι στον τομέα των νεοσύστατων επιχειρήσεων τεχνολογίας, πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μοιάζει λίγο με το Ισραήλ όσον αφορά τους δεσμούς μητρόπολης-διασποράς. Ωστόσο, το ινδικό προηγούμενο μπορεί να είναι πιο κοντά στα ελληνικά πρότυπα. Η μαζική μετανάστευση Ινδών στις πρώτες δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία, δήλωσε ο Καμάρας, οφειλόταν στις αποτυχίες του ινδικού οικονομικού μοντέλου. Σήμερα η Ινδία εξακολουθεί να μαστίζεται από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. Ωστόσο, ο Καμάρας αναφέρει ότι, μετά τις μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν τη δεκαετία του 1990, τέθηκαν τα θεμέλια για τον μαζικό επαναπατρισμό των Ινδών.

  Οι ερευνητές εστιάζουν επίσης στις στάσεις της πατρίδας – σε κρατικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο – απέναντι στη διασπορά. Ο Αναστασάκης τονίζει τον αποκλεισμό των ομογενών από τις εκλογές που διεξάγονται στην Ελλάδα. Ο αποκλεισμός, λέει ο Καμάρας, αισθάνεται ακόμα πιο έντονος στα χρόνια της κρίσης “καθώς αυτοί οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω των αποτυχιών ενός συστήματος που τώρα τους αρνείται το δικαίωμα να συμμετάσχουν [στις εκλογές]”.

  “Η Ελλάδα έχει γυρίσει την πλάτη της στη διασπορά”, δήλωσε ο πρώην βοηθός του Γιάννη Μπουτάρη. Μιλώντας για το ζήτημα της φιλανθρωπίας, για παράδειγμα, είπε ότι “οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση δωρεάς είναι πολύ αυστηρότερες από, για παράδειγμα, στην περίπτωση της χρηματοδότησης της ΕΕ. Δεν θέλουμε να εκπληρώσουμε απαιτήσεις όπως η διαφάνεια, η χρηστή διακυβέρνηση και ούτω καθεξής. Δεν θέλουμε να δώσουμε έλεγχο”,

  Like

 4. Το Ίδρυμα είναι μεταξύ των υποστηρικτών του Ελληνικού Προγράμματος Διασποράς. μια συστηματική ερευνητική προσπάθεια καταγραφής των σύγχρονων πτυχών της ελληνικής διασποράς στον κόσμο, που διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και πιο συγκεκριμένα από το Κέντρο Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX), με επικεφαλής τον συντονιστή του έργου και Διευθυντή του SEESOX, Δρ Όθωνα Αναστασάκη. Αυτό το πολυδιάστατο έργο διερευνά τη σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της διασποράς της στο τρέχον πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μελετά πώς η ελληνική διασπορά μπορεί να επηρεάσει τον πολιτικό και οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας και εξετάζει μεθόδους αλληλεπίδρασης μεταξύ του ελληνικού κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας με τη διασπορά.

  Οι κύριοι και διασυνδεδεμένοι στόχοι του Ελληνικού Προγράμματος Διασποράς είναι: πρώτον, η εξέταση της ελληνικής υπόθεσης στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συγκριτικής έρευνας για την παγκόσμια διασπορά, με τη βοήθεια των τεράστιων ερευνητικών πόρων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και, δεύτερον, η διεξαγωγή έρευνας που θα συμβάλει αποφασιστικά στον δημόσιο διάλογο και τη χάραξη πολιτικής σχετικά με τη σχέση της ελληνικής διασποράς με την Ελλάδα. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται σκόπιμα έτσι ώστε, εκτός από τον ακαδημαϊκό χώρο, να μπορεί επίσης να είναι κατανοητό από το ευρύ κοινό.

  Το πολύπλευρο ερευνητικό έργο του Ελληνικού Προγράμματος Διασποράς στο SEESOX επικεντρώνεται κυρίως σε τομείς όπως η φιλανθρωπία, η πολιτική συμμετοχή της διασποράς, οι Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας, το προφίλ του νέου ελληνικού μεταναστευτικού κύματος και η συγκριτική έρευνα. Επιπλέον, μεταξύ των ερευνητικών δραστηριοτήτων της είναι και η ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ελληνικού Ψηφιακού Χάρτη διασποράς, ενός δυναμικού εργαλείου που καταγράφει και προβάλλει την παρουσία ελληνικών κοινοτήτων και οργανισμών της διασποράς στον κόσμο και παρέχει μια πλατφόρμα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης για τον παγκόσμιο Ελληνισμό.

  Στο Έργο συμμετέχουν 22 άτομα από 8 χώρες.

  Like

 5. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Άρθρο 160 Επανασυγκρότηση και σκοπός του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε), το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 108 παρ. 2 του Συντάγματος και έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού επανασυγκροτείται με τον παρόντα νόμο, ως συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας για θέματα που αφορούν στον απόδημο και ομογενειακό Ελληνισμό. Σκοποί του ΣΑΕ είναι, ιδίως, η διατήρηση, προώθηση και προβολή της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και του φιλελληνισμού, η ενίσχυση της εθνικής και της πολιτιστικής ταυτότητας του απανταχού Ελληνισμού, η προώθηση των συμφερόντων και η σύσφιγξη των δεσμών του απανταχού Ελληνισμού τόσο στο εξωτερικό όσο και με την πατρίδα ΣΗΜΕΊΩΣΗ: α)Το ΣΑΕ θα πρέπει να είναι Εισηγητικό, Γνωμοδοτικό,Συμβουλευτικό και Διεκδικητικό, όργανο της Ελληνικής Πολιτείας β) Το ΣΑΕ μεριμνά και εισηγείται προς την Ελληνική Πολιτεία τρόπους βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στους τόπους διαμονής τους. γ) Το ΣΑΕ εισηγείται και γνωμοδοτεί για θέματα που αφορούν στην Ελληνική Πολιτεία και στους Αποδήμους δ) Η Ελληνική Κυβέρνηση συνομιλεί υποχρεωτικά με το ΣΑΕ και απαντά στα ζητήματα που θέτει εντός δύο μηνών Άρθρο 161 Σύνθεση και όργανα του Σ.Α.Ε. 1. Στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού συμμετέχουν εκπρόσωποι του απόδημου και ομογενειακού ελληνισμού ανά Περιφέρεια.http://www.opengov.gr/ypex/?c=269

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s