Η ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΔΕΕ

Μία πρότασις για το σήμερα, ώστε να υπάρχουμε αύριο!

Της Βάσιας Ζαριφοπούλου και του Νίκου Γεωργαντζά

Ως συλλογικότης μιας Ελληνοπρεπώς Δομημένης Ελληνικής Εταιρείας (ΕΔΕΕ) ορίζεται η Γενική Συνέλευσις (ΓΣ) όλων των μελών της. Είναι, π.χ., η εν απαρτία ΓΣ, που μετά από διαβουλεύσεις, διά ψήφου εγκρίνει τις προτάσεις που παρουσιάζονται, είτε από τα μέλη της ή από την ομάδα ερευνών (κάτω αριστερά, Σχ. 1). Η εν απαρτία ΓΣ επίσης προτείνει την υλοποίησι συγκεκριμένων πορισμάτων από την είτε εξωτερική ή εσωτερική ομάδα ερευνών, τα οποία η εν λόγω ομάς ερευνών παρουσιάζει προς έγκρισιν στην εν απαρτία ΓΣ.

Στο παραπάνω διάγραμμα ροής συλλογικών αποφάσεων (Σχ. 1), η εξωτερική σπείρα ανατροφοδοτήσεως δείχνει ότι η εν απαρτία ΓΣ μιας ΕΔΕΕ ανακαλεί, προτείνει και επιλέγει διά κληρώσεως τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής (ΕΕ). Με την σειρά της, η ΕΕ ανακαλεί, δικάζει και ελέγχει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ).

Ως μία πρώτη δικλείδα ασφαλείας έναντι της φαυλοκρατίας, το 1/3 των μέλώντης ΕΕ εναλλάσσονται ανά τρίμηνο. ΄Ητοι, κάθε 3 (τρεις) μήνες, η εν απαρτία ΓΣ ανακαλεί το 1/3 των μέλών της ΕΕ· κατόπιν προτείνει και δια κληρώσεως επιλέγειτα νέα μέλη της ΕΕ, από τα μέλη που συμμετέχουν στην εν απαρτία ΓΣ.

Είναι όμως το ΔΣ το οποίον συγκαλεί την ΓΣ σε απαρτία και προετοιμάζει προτάσεις προς ψήφισι από την εν απαρτία ΓΣ της ΕΔΕΕ. Η ενδιαμέσος δε σπείρα ανατροφοδοτήσεως (Σχ. 1) δείχνει ότι: έκαστον ημερολογιακόν έτος λειτουργίας της ΕΔΕΕ, η εν απαρτία ΓΣ ανακαλεί, προτείνει και εκλέγει διά ψήφου τα μέλη του ΔΣ.

Η εσωτερικές σπείρες ανατροφοδοτήσεως στο Σχ. 1 δείχνουν ότι η εν απαρτία ΓΣ, ο συλλογικά επικεφαλής ή κύριος άρχων της ΕΔΕΕ, στέλνει τις συλλογικές της αποφάσεις προς εφαρμογήν στο ΔΣ. Το ΔΣ, το οποίον πάντοτε ενεργεί ως ο διά-ψήφου  συλλογικά εκλεγμένος αντιπρόσωπος της ΓΣ, υλοποιεί τις συλλογικές αποφάσεις της ΓΣ, μετά από διαβούλευσι όλων των μελών του.

Όταν όμως υπάρξουν κωλύματα, ειδικά υπό περιστάσεις κρίσιμες για την επιβίωσι της ΕΔΕΕ, τότε το ΔΣ έχει την δυνατότητα να ασκήσει βέτο επί των συλλογικών αποφάσεων της ΓΣ. Έτσι, κατά καιρούς, ασκώντας βέτο, το ΔΣ μπορεί να στείλει συλλογικές αποφάσεις πίσω στη ΓΣ, προς αναθεώρησιν και τροποποίησιν.

Προς συμμόρφωσιν με την υφισταμένη νομοθεσία, το ΔΣ αποτελείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία, Ευθύνοντα Τύπου και Νομικό Σύμβουλο. Κατά το πρότυπον της κεντρικής κυβερνήσεως της Ελβετίας, στον σχεδιασμό της οποίας συνέβαλε ο ύπουλα δολοφονηθείς κυβερνήτης της Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας, το ΔΣ άρχεται από και άρχει επί μίας ομάδος 6 (έξι) Προέδρων, οι οποίοι εκλέγονται διά ψήφου από την εν απαρτία ΓΣ, εναλλάσσονται  εκ περιτροπής ανά δίμηνο και είναι επιφορτισμένοι με την λήψι συναινετικών μόνον αποφάσεων, ήτοι όχι διά ψήφου αλλά ομοφώνως.

Η ομάς των 6 (έξι) εκ περιτροπής εναλλασσομένων ανά δίμηνο Προέδρων λειτουργεί ως μία δευτέρα δικλείδα ασφαλείας έναντι της φαυλοκρατίας. Η φαυλοκρατία, ένα αναπόσπαστο μέρος της πυραμιδικής (Δ) ιεραρχίας (Σχ. 2α) του εν Ελλάδι δεσποτικού καθεστώτος εξουσίας και κατοχής (ΔΚΕΚ), εισήχθη εις το προτεκτοράτον ‘Greece’ από τους πρωτεργάτες της εν Ελλάδι τυραννικής κομματοκρατίας: τον εκφραστή των αγγλικών συμφερόντων και φερέφωνο των Τούρκων, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, και τον αποκαλούμενο «τζίτζιλε-φίτζιλε» Ιωάννη Κωλέττη, ιδρυτή του Κόμματος της Φουστανέλας ή Γαλλικού Κόμματος.

Δεν είναι ουτοπία οι σφαιρικά δομημένες αρχές και οι σφαιρικά δομημένοι θεσμοί της ελληνικής πολιτείας. Το διάγραμμα ροής των συλλογικών αποφάσεων μιας ΕΔΕΕ (Σχ. 1) βασίζεται στην περιγραφή του Αριστοτέλους, στα Πολιτικά του, της ροής συλλογικών αποφάσεων, εντός της σφαιρικής δομής λειτουργίας των πολιτειών των Κρητών, Σπαρτιατών, Συρακουσίων και άλλων πολιτειών των Ελλήνων, όπου, π.χ.:

ΓΣ = Απέλλα, ΔΣ = Γερουσία και ΕΕ = οι 5΄Εφοροι (Σχ. 1).

Οι πολυμήχανοι εκείνοι ΄Ελληνες συλλογικά δημιούργησαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε η πολιτεία τους να αναδυθεί, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε κείμενα πολιτικής επιστήμης. Εσύ όμως ήδη έχεις το διάγραμμα ροής των συλλογικών τους αποφάσεων στο Σχ. 1, προς άμεσο πρακτική εφαρμογή.

Εφ’ όσον το επιθυμούμε συλλογικά, επίσης συλλογικά μπορούμε να δημιούργησουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε η πολιτεία να αναδυθεί εκ νέου. ΄Η δεν είμαστε πλέον πολυμήχανες Ελληνίδες και πολυμήχανοι ΄Ελληνες;

Είναι καιρός να κατανοήσουμε πως, χωρίς την μετάλλαξι της πυραμιδικής (Δ) ιεραρχίας του ΔΚΕΚ (Σχ. 2α), που μόνον βία και μαρασμό παράγει, δεν είναι ποτέ δυνατόν να δούμε θετικά αποτελέσματα. Οι αρχές και οι θεσμοί της ελληνικής πολιτείας, όπως και κάθε πολιτείας, χρειάζονται την σφαιρική δομή εσωτερικής λειτουργίας μιας ΕΔΕΕ (Σχ. 1), η οποία συμπίπτει με την επίσης σφαιρική δομή λειτουργίας ενός αληθινού πολιτεύματος ή πολιτικού συστήματος (Σχ. 2β), ικανού να υποβαστάζει μια πολιτεία.

Μόνον μέσω της αυθορμήτου δημιουργίας τοπικών, Ελληνοπρεπώς Δομημένων Ελληνικών Εταιρειων (ΕΔΕΕ), είτε ΜΚΕ ή κερδοσκοπικών, ως ενάρετοι, ήτοι ενεργά συμμετέχοντες, αληθινοί πολίτες μπορούμενα δημιουργούμε και να μεγαλουργούμε συλλογικά, ώστε να ευδαιμονούμε συλλογικά, άρα και ατομικά. Το επιθυμούμε;

Βάσιας Ζαφειρόπουλου και Νίκου Γεωργατζά

http://www.freepen.gr/2015/01/blog-post_255.html

48 thoughts on “Η ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΔΕΕ

  1. …η δομη που περιγραφετε ειναι ενα μονο επιπεδο εξουσιας ..τι γινεται ομως αν πρεπει η δομη να αντιπροσωπευτει σε ανωτερα επιπεδα εξουσιας σε συζητησεις που διεξαγονται εκει σε αυτα τα επιπεδα ..πως οι αντιπροσωποι αποφασιζουν τοτε ??
    πχ εστω οτι μια τετοια δομη λειτουργει σε επιπεδο δημου με Γενικη Συνελευση τους δημοτες ..πως παιρνονται οι αποφασεις σε επιπεδο Περιφερειας ας πουμε ..για τα ζητηματα που απασχολουν τις ανωτερες δομες αποφασιζουν και οι κατωτερες δομες η οχι ??εχετε επεξεργαστει ενα ολοκληρωμενο συστημα ληψης αποφασεων για πολυπλοκε ς πολυεπιπεδες δομες πχ δημοι , περιφερειες ,επικρατεια κτλ

    Like

    1. Αυτός που παίρνει τις αποφάσεις είναι η εκκλησια των πολιτών διά του πλειοψηφικού τρόπου. Αυτό που περιγραφει στο άρθρο του ο συγγραφέας δεν είναι τίποτε άλλο παρα μια δομή και μια διαδικασία εσωτερικής λειτουργίας την εκάτοτε εκκλησιας του δήμου η των πολιτών σε βάση δήμου και ακόμα σε βάση συνοικίας η και ομάδας γειτονιάς. Μπορεί να εφαρμοστεί και σε ανωτερα επίπεδα όπως αυτό της περιφέρειας η της επικρατειας. Αν πάρουμε για παράδειγμα την εκκλησια της περιφέρειας σε σύγκριση με αυτήν του δήμου, ως προς την αρμοδιότητα πεδίων αποφάσεων, τότε πρέπει να διευκρινιστεί πως η εκκλησια της περιφέρειας σε θέματα αρμοδιότητας δεν είναι ιεραρχικά ανώτερη από αυτήν του δήμου, ως προς την ροήν και ισχύ των αποφάσεων. Η εκκλησια της περιφέρειας και αυτής του κράτους έχουν αρμοδιότητες αποφάσεων επί θεμάτων που ξεπερνούν τα όρια του εκάστοτε δήμου και συντονισμού στο εκάστοτε γεωγραφικό χώρο. Με λίγα λόγια η εκκλησια της περιφέρειας δεν είναι προισταμενη της εκκλησιας του δήμου ούτε επίσης αυτή του κράτους είναι προισταμενη αυτής των περιφερειών η του δήμου. Όλες οι εκκλησιες σε όλα τα επίπεδα είναι αυτόνομες με διακριτό πεδίο αποφάσεων.Δεν ισχύει επομένως η πυραμιδοειδής ιεράρχηση επιπεδων αποφάσεων που ισχύει στο ολιγαρχικό η και κάθε φεουδαρχικό σύστημα.

      Κάπως αυτός ήταν και ο τρόπος δόμησης της οικουμένης στην ελληνιστική περίοδο και μετά. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε αυτόνομες δημοκρατικές πολιτείες και συχρόνως ενιαίο εθνικό και πολιτισμικό χώρο την λεγομενη οικουμένη με πρωτεύουσα την αυτόνομη και αυτοδιοικούμενη κοσμόπολη

      Like

  2. Νίκος Τανάλιας Και η EI·END μία τοπική ΕΔΕΕ είμαστε!
    ·
    ΚΤΙΡΙΟ: τα γραφεία και τα σπίτια των μελών μας.
    ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: το ίδιο.
    ΠΑΓΙΑ ΕΞΟΔΑ: το ίδιο.
    Και η ‘Apple’ από ένα γκαράζ δεν ξεκίνησε;
    ·
    Εκείνο που μετρά είναι συλλογικά να καταστήσουμε περιττή την κάθετη ή πυραμιδική ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος, που διαιρεί την κοινωνία του κάθε δήμου και της κάθε κοινότητος σε εξουσιαστές και εξουσιαζομένους. Το μόνο αντίδοτο στην καθεστωτική αυτή πανούκλα κεντρικής εξουσίας και ισχύος είναι η σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων της κάθε τοπικής ΕΔΕΕ, όπου:
    ·
    ΟΠΟΙΑ ΄Η ΟΠΟΙΟΣ ΑΡΧΕΙ ΜΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΔΕΕ, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ΑΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ.
    ·
    Είθε να πετύχουμε κάτι με την EI·END. Εάν όμως το πετύχουμε αργά ή εάν αποτύχουμε, τότε τι γίνεται, πάει η Ελλάδα;
    ·
    Η αυτο-οργάνωσι σε τοπικές ΕΔΕΕ πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε κεντρική εταιρεία. Η οποιαδήποτε κεντρική εταιρεία αυτομάτως θα είναι ένας ευάλωτoς στόχος για το καθεστώς.
    ·
    ΄Οσες και όσοι δήθεν περιμένουν μόνον από την EI·END, μάλλον είναι καθεστωτικοί, που θέλουν να δουν το καθεστώς να καταστρέψει την EI·END. Ακούσια ή εκούσια, άρδην εισοδιστικά λειτουργούν, υπέρ του δεσποτικού καθεστώτος.
    22 ώρες

    Like

  3. Νίκος Τανάλιας Κορνήλιος Καστοριάδης:
    Δεν μπορούμε φυσικά να επαναφέρουμε το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας στην σύγχρονη εποχή, με τα εκατομμύρια ψηφοφόρους και την πολυπλοκότητα των σημερινών δραστηριοτήτων, αλλά μπορούμε να εμπνεόμαστε από την ιδέα της άμεσης δημοκρατίας, και να επανακαθορίσουμε τη σχέση μας με το νόμο, με τη ομαδικότητα και την εξουσία. Μπορούμε να βρούμε τρόπους σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο μιας επιχείρησης ή κάποιου άλλου θεσμού, να οργανώσουμε μορφές δημοκρατίας που δεν θα είναι αποξενωτικές, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες.

    Like

  4. Νίκος Τανάλιας Για 2.337 έτη συναπτά οι άνθρωποι επιβιώνουμε υπό την πυραμιδική ιεραρχία του καθεστώτος (Σχ. 2α). Πες μου σε παρακαλώ πάρα-πάρα πολύ, τι έχεις να χάσεις από την περίτρανα ευδαιμονική σου, γεμάτη κλέος ζωή, εάν για 6 μήνες δοκιμάσεις την σφαιρική δομή ενός πολιτεύματος (Σχ. 2β);
    ·
    ΥΠΟ το νυν απολυταρχικά δεσποτικό καθεστώς, ούτε η δραχμή δεν μας σώζει πλέον. Πρέπει να αυτο-οργανωθούμε τοπικά Ελληνίδες και ΄Ελληνες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πρέπει να αυτο-οργανωθούμε τοπικά, γύρω από και μέσα σε σφαιρικές δομές λήψεως συλλογικών αποφάσεων των εταιρειών, των δήμων και των κοινοτήτων μας, στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

    Like

  5. Νίκος Τανάλιας Πέραν της εσωτερικής λειτουργίας των τοπικών ΕΔΕΕ, θα ήταν ευχής έργον εάν οι ελληνικές κοινότητες και οι ελληνικοί δήμοι μπορούσαν επίσης εσωτερικά να αναδιαρθρωθούν σύμφωνα με την σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων των πολιτειών της κλασικής Ελλάδος. Εκτός της επιθυμίας και της ικανότητος εκάστης συλλογικότητος δημοτών να το πράξουν, τούτο είναι επίσης ένα νομικό θέμα. Αυτός είναι ο λόγος που, προ αποφάσεως για την σύσταση εταιρείας οιασδήποτε μορφής, πάντοτε προτρέπω την νομική κάλυψη των ενδιαφερομένων από έμπειρους νομικούς. Απεχθάνομαι επίσης τον προσηλυτισμό οιασδήποτε φύσεως και τον καταδικάζω ως ο νόμος ορίζει.

    Like

  6. Νίκος Τανάλιας Διαλιέχτε! Εις περίπτωσιν που…
    ·
    για τον οποιοδήποτε λόγο δεν σας κάνει η ελληνοπρεπής σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων, α λα ΕΔΕΕ, τότε μπορείτε να επιλέξετε μία διαφορετική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων. Αρκεί βέβαια η τοπική σας ομάδα να καταστήσει περιττή την απολυταρχικά κάθετο ή πυραμιδική ιεραρχία λήψεως προσωποπαγών ή τυραννικών αποφάσεων και διαταγμάτων της εν Ελλάδι τυραννικής κομματοκρατίας του καρτέλ των τραπεζών: http://www.businessinsider.com/leadership-styles-around….

    Like

  7. Νίκος Τανάλιας Η επιλογή μας είναι απλή
    ·
    Η υποταγή στο καθεστώς είναι απλή, πάρα πολύ απλή. Είναι πολύ απλό να δηλώνεις δούλος, τυφλά υποταγμένος στην κάθετη ή πυραμιδική ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος, όλων των αριστερο-κεντρο-δεξιών κομμάτων της τυραννικής κομματοκρατίας και του καρτέλ των τραπεζών.
    ·
    Η ελευθερία όμως δεν είναι απλή. Από τον Δημόκριτο και μετά, η έννοια της ελευθερίας έγινε και στατικά περίπλοκη και δυναμικά πολύπλοκη. Ούτε όμως η στατική της περιπλοκότητα, ούτε η δυναμική πολυπλοκότητα της ελευθερίας δεν εμπόδισαν καμμία, έστω και μία, από τις πολιτείες της κλασικής Ελλάδος, να δημιουργήσει μια σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων, ώστε η συλλογικότητα των πολιτών της να αναδυθεί σε μία πολιτεία εν ελευθερία.
    ·
    Η επιλογή μας παραμένει απλή. Θέλουμε την απλότητα του να είμαστε τυφλά υποταγμένοι δούλοι ή θέλουμε να ζούμε σε μια πολιτεία με στατικά περίπλοκη και δυναμικά πολύπλοκη ελευθερία, που αθροιστικά σημαίνει: προσωπική ελευθερία + κοινωνική ελευθερία + πολιτική ελευθερία;

    Like

  8. Νίκος Τανάλιας ΄Εγκλημα και τιμωρία
    ·
    Πόσο μεγάλο είναι το έγκλημά μας και πόσο βαριά πρέπει να είναι η ποινή ή τιμωρία μας; Γνωρίζουμε ήδη από τις μεταρρυθμίσεις που έκαναν ο Σόλων, ο Κλεισθένης και ο υιός του Σοφωνίδου Εφιάλτης, πως ο Δημόκριτος ήδη ορίζει την ελευθερία ως το ευθύνειν και το ελέγχειν των πολιτών μιας πολιτείας, σε τρία επίπεδα, αθροιστικά: προσωπικό + κοινωνικό + πολιτικό.
    ·
    Γνωρίζουμε ακόμη πως όλοι οι μεταρρυθμιστές της κλασικής Ελλάδος αποδέχονται τούτο τον δημοκρίτειο ορισμό της ελευθερίας. Η ελευθερία είναι το πρώτο πρόταγμα εκάστης των πολιτειών της κλασικής Ελλάδος, η οποία μεριμνά, μέσω της πολιτικής αγωγής και παιδείας, όλα της τα παιδιά να μεγαλώνουν ως πραγματικοί πολίτες μιας πολιτείας εν ελευθερία, αθροιστικά: προσωπική ελευθερία + κοινωνική ελευθερία + πολιτική ελευθερία.
    ·
    Γνωρίζουμε επίσης πως, ανεξαρτήτως του πολιτεύματος ή πολιτικού συστήματος που στηρίζει κάθε πολιτεία της κλασικής Ελλάδος, μία βασική προϋπόθεσις για την εύρυθμο λειτουργία του ιδίου του πολιτεύματος και της πολιτείας που αυτό στηρίζει είναι: έκαστος άνθρωπος που άρχει άλλων ανθρώπων, ταυτοχρόνως άρχεται από την συλλογικότητά τους. Και στα ‘Πολιτικά’ του, ο Αριστοτέλης μας γνωστοποιεί πως η σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων είναι ο ελληνικός τρόπος, με τον οποίον όλες οι πολιτείες της κλασικής Ελλάδος ουσιαστικά καταργούν την επιβίωσι των ανθρώπων υπό την κάθετο ή πυραμιδική ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος, του απολυταρχικά δεσποτικού καθεστώτος, που βιώνουμε πλέον στις μέρες μας υπό την μορφή των αριστερο-κεντρο-δεξιών κομμάτων της τυραννικής κομματοκρατίας και του καρτέλ των τραπεζών.
    ·
    Τα γνωρίζουμε όλα τούτα, τόσο καλά, όσο καλά γνωρίζουμε πως δεν είναι ούτε ηθικό ούτε νόμιμο, αλλά είναι έγκλημα το να διαπράτουμε φόνο εκ προμελέτης. Πόσο μεγάλο είναι λοιπόν το έγκλημά μας και πόσο βαριά πρέπει να είναι η ποινή ή τιμωρία μας, όταν προσποιούμεθα άγνοια όλων των ανωτέρω;
    ·
    Απευθυνόμενος σε έμπειρους νομικούς ξαναρωτώ: πόσο μεγάλο είναι το έγκλημά μας και πόσο βαριά πρέπει να είναι η ποινή ή τιμωρία μας, για το ότι εξακολουθούμε εκούσια και συλλογικά να ανεχόμαστε, να αποδεχόμαστε και να ψηφίζουμε υπέρ της καθέτου ή πυραμιδικής ιεραρχίας κεντρικής εξουσίας και ισχύος όλων των αριστερο-κεντρο-δεξιών κομμάτων της τυραννικής κομματοκρατίας και του καρτέλ των τραπεζών; Στο διά ταύτα: εκούσια και συλλογικά συνεργούμε στο να δολοφονούμε τους συνανθρώπους μας και τα παιδιά μας, ανεξαρτήτως της δικής μας αυτοκτονίας, που υπάγεται στην ελευθέρα μας βούλησι.
    ·
    ΄Οπως πάντοτε, έτσι και τώρα προτρέπω την νομική κάλυψη των ενδιαφερομένων από έμπειρους νομικούς. Καθόσον απεχθάνομαι τον προσηλυτισμό οιασδήποτε φύσεως και τον καταδικάζω ως ο νόμος ορίζει.

    Like

  9. Νίκος Τανάλιας «ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΝΟΗΣΕ Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ»
    ·
    Από το 322 π.Χ., ήτοι επί 2.337 έτη συναπτά, οι περισσότερες Ελληνίδες και οι περισσότεροι ΄Ελληνες είμαστε τυφλά εγκιβωτισμένες και τυφλά εγκιβωτισμένοι. Από την βίαια επιβεβλημένη τιμοκρατία του 322 π.Χ., τυφλά εγκιβωτισμένες και εγκιβωτισμένοι επιβιώνουμε, υπό την πυραμιδική ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος του απολυταρχικά δεσποτικού καθεστώτος.
    ·
    Από την δολοφονία δε του Ιωάννη Καποδίστρια και εντεύθεν, η πυραμιδική ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος του απολυταρχικά δεσποτικού καθεστώτος λειτουργεί άρδην φαυλοκρατικά. Επιβιώνουμε μεν, άρδην φαυλοκρατικά δε, υπό την τυραννία των αριστερο-κεντρο-δεξιών κομμάτων, που τόσο δόλια εισήγαγαν στο προτεκτοράτο ‘Greece’, ο εκπρόσωπος των βρετανικών συμφερόντων και φερέφωνο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, και ο αποκαλούμενος «τζίτζιλε-φίτζιλε», επίσης άρδην φαυλοκράτης, Ιωάννης Κωλέττης, ιδρυτής του κόμματος της φουστανέλας ή γαλλικού κόμματος.
    .
    Μία-μία λοιπόν οι Ελληνίδες και ένας-ένας οι ΄Ελληνες, έκαστος άνθρωπος με την δική του χρονική καθυστέρησι ή υστέρησι, σιγά-σιγά θ’ αρχίσουμε να κατανοούμε την άρδην επιτακτική ανάγκη της αμέσου συμμετοχής μας στην σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων των πολιτειών της κλασικής Ελλάδος, ώστε συλλογικά να καταστήσουμε περιττή την πυραμιδική ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος του απολυταρχικά δεσποτικού καθεστώτος της τυραννίας των αριστερο-κεντρο-δεξιών κομμάτων. ΄Εως ότου αυτή η άρδην επιτακτική ανάγκη αρχίσει να γίνεται κατανοητή από μία κρίσιμη μάζα Ελληνίδων και Ελλήνων, ώστε οι Ελληνίδες και οι ΄Ελληνες να πάψουμε επιτέλους να ψάχνουμε για δήθεν ηγέτες «ΚΑΘΕΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ», η παρούσα, άρδην προβληματική μας κατάστασις απαιτεί Єγκράτεια + Єπιμονή + ЄΝΑ: ₪ ЭЄ ₪ ЄΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙ ₪ ЭЄ ₪.

    Like

  10. Νίκος Τανάλιας Τα πρότυπα δομής μιας τοπικής ΕΔΕΕ
    ·
    Το εξωτερικό πρότυπο καταστατικού είναι ξεκάθαρα ένα θέμα που πρέπει να καλύπτεται από έμπειρους νομικούς.
    ·
    Τα 15-20 ιδρυτικά μέλη, ήτοι 15-20 Ελληνίδες και ΄Ελληνες, που μόνον συλλογικά μπορούν να στήσουν μια τοπική ΕΔΕΕ, με την σφαιρική δομή λήψεως συλλογκών μόνον αποφάσεων των πολιτειών της κλασικής Ελλάδος, έχουν την απόλυτο ελευθερία να συντάξουν και, αναλόγως των τοπικών τους περιστάσεων, να τροποποιούν την δομή της εσωτερικής λειτουργίας της τοπικής τους ΕΔΕΕ.
    ·
    ΄Οσο για ένα αρχικό, εσωτερικό πρότυπο ή παράδειγμα, ήτοι το αρχικό πρότυπο ή ‘μπούσουλας’ της δομής εσωτερικής λειτουργίας μιας ανεξαρτήτου από κάθε κεντρική εξουσία, τοπικής ΕΔΕΕ, το μόνο που λείπει είναι η αρίθμισις εκάστης παραγράφου, του κειμένου που είναι εδώ παραπάνω.

    Like

  11. Νίκος Τανάλιας Η δημιουργία μιας τοπικής ΕΔΕΕ
    ·
    Προ αποφάσεως, για την σύσταση εταιρείας οιασδήποτε μορφής, πάντοτε προτρέπω την νομική κάλυψη των ενδιαφερομένων από έμπειρους νομικούς. Απεχθάνομαι δε τον προσηλυτισμό οιασδήποτε φύσεως και τον καταδικάζω ως ο νόμος ορίζει.
    ·
    Καμμία και κανένας δεν μπορεί να δημιουργήσει μία ανεξάρτητο από οιανδήποτε κεντρική εξουσία, τοπική ΕΔΕΕ, μόνη της ή μόνος του. Το στήσιμο και μόνον μιας τοπικής ΕΔΕΕ απαιτεί γύρω στα 15-20 ιδρυτικά μέλη, ήτοι 15-20 Ελληνίδες και ΄Ελληνες, που μόνον συλλογικά μπορούν να στήσουν μια τοπική ΕΔΕΕ, με την σφαιρική δομή λήψεως συλλογκών μόνον αποφάσεων της πολιτείας της κλασικής Ελλάδος.

    Like

  12. Νίκος Τανάλιας Π.χ., μερικές ερωτήσεις επί του:
    Ο ΜΟΝΟΣ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΕΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ < < ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ >>.
    ·
    α΄) Ο μόνος τρόπος; Γιατί ο μόνος; Είσαι βέβαιος πως είναι ο μόνος τρόπος; Ναι, το κάθε καθεστωτικό φερέφωνο μιας αριστερο-κεντρο-δεξιάς ιδεολογίας μας λέει πως δήθεν μόνον με ένα καθεστώς δήθεν ‘ανατρέπεις’ ένα καθεστώς. ΄Ομως τα πολλαπλά παραδείγματα της αναδύσεως και της εξελίξεως των πολιτειών της κλασικής Ελλάδος μας δείχνουν πως η σφαιρική δομή λήψεως των συλλογικών αποφάσεων των πολιτών εκάστης πολιτείας είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να καταστήσουμε περιττό το απολυταρχικά δεσποτικό καθεστώς που τώρα βιώνουμε, μαζί με την απόλυτα βαρετή πλέον πυραμιδική του ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος.
    ·
    β΄) Γιατί πρέπει ο τρόπος να είναι εύκολος; Ποιός μας λέει πως ο πλέον εύκολος τρόπος θα είναι και ο πλέον αποτελεσματικός;
    ·
    γ΄) Γιατί είναι τόσον απολύτως αναγκαίο να γίνει ‘ανατροπή’ ντε και καλά του απολυταρχικά δεσποτικού καθεστώτος που τώρα βιώνουμε; Δεν μας αρκεί συλλογικά να καταστήσουμε περιττό το απολυταρχικά δεσποτικό καθεστώς που τώρα βιώνουμε;
    ·
    δ΄) Η «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΕΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ» είναι ο τρόπος της πυραμιδικής ιεραρχίας κεντρικής εξουσίας και ισχύος του απολυταρχικά δεσποτικού καθεστώτος που τώρα βιώνουμε. Πώς μπορεί να υπάρξει κάποια πρόοδος υπέρ του ελληνικού μας κόσμου, με την αντικατάστασι του νυν απολυταρχικά δεσποτικού καθεστώτος από ένα νέο απολυταρχικά δεσποτικό καθεστώς;
    ·
    ε΄) Η έννοια «ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗ» σημαίνει κλήρωσι. Εδώ συμφωνούμε απολύτως. Διότι ιστορικά οι εκπρόσωποι ή ‘representatives’ των «ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ» επιλέγονται διά κληρώσεως, ενώ οι αντιπρόσωποι ή ‘delegates’ των «ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ« εκλέγονται διά ψηφοφορίας. Για όλες όμως αυτές τις αποφάσεις της επιλογής εκπροσώπων και της εκλογής αντιπροσώπων, δεν είναι άρδην επιτακτική η δημιουργία, ανεξάρτητα και τοπικά, πολλαπλών σφαιρικών δομών λήψεως των συλλογικών αποφάσεων των «ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ»;

    Like

  13. Νίκος Τανάλιας Πως λειτουργεί η εποικοδομητική κριτική
    ·
    Η φιλότης δεν σημαίνει την έλλειψι διαφωνιών μεταξύ φίλων. Αντιθέτως, η φιλότης συνήθως απαιτεί την καλοπροαίρετο και μετά απολύτου παρρησίας εποικοδομητική κριτική, μεταξύ των θέσεων και αντιθέσεων που αναδύονται φυσιολογικά σε διαλόγους μεταξύ φίλων.
    ·
    α΄) Πρέπει να εκφράσεις εκ νέου την αντίθετο προς την άποψί σου θέσι, τόσο δίκαια, τόσο έντονα και τόσο καθαρά, που ο συνομιλητής σου να σου πει: «Ευχαριστώ, θα επιθυμούσα να είχα εκφράσει την θέσι μου με αυτόν ακριβώς τον τρόπο».
    ·
    β΄) Πρέπει να υπογραμμίσεις τυχόν σημεία συμφωνίας, ειδικά εάν τούτα δεν είναι θέματα γενικής ή ευρείας συμφωνίας.
    ·
    γ΄) Πρέπει να αναφέρεις κάτι που έχεις μάθει από την θέσι του συνομιλητού σου.
    ·
    δ΄) Μόνον τότε επιτρέπεται να ξεστομίσεις έστω και μία λέξι διαψεύσεως ή κριτικής.
    ·
    Πηγή: http://www.brainpickings.org/…/daniel-dennett-rapoport…/.

    Like

  14. Νίκος Τανάλιας Κρίσιμος επισήμασις!
    Απολύτως ουδεμία υφίσταται σχέσις μεταξύ: (α) της εννοίας του εις το διηνεκές συνυφαίνειν των στατικώς αλληλοεξαρτωμένων και δυναμικώς αλληλεπιδρώντων αξιών, αρχών και ιδανικών, του ελληνικού μας κόσμου και πολιτισμού, και (β) της εννοίας του συμβιβασμού αυτών (τέως Συνδήκτωρ, ΕΙ·ΕΝD):
    https://tonoikaipnevmata.wordpress.com/…/το-ενδογενώς-…/.

    Like

  15. Νίκος Τανάλιας Η σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων
    ·
    Η σφαιρική-σπειροειδής δομή του ηλιακού μας συστήματος συνάδει απολύτως με την σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων στις πολιτείες των Αθηναίων, Κρητών, Σπαρτιατών, Συρακουσίων και πολλών άλλων Ελλήνων…Δείτε περισσότερα
    Φωτογραφία του Νίκος Τανάλιας.

    Νίκος Τανάλιας Η στρατηγική χειραγωγήσεως της ελληνικής γραμματείας
    Γράφουν η Βάσια Ζαριφοπούλου και ο Νίκος Γεωργαντζάς
    http://www.freepen.gr/2015/03/blog-post_468.html.

    Like

  16. Νίκος Τανάλιας Ακόμη και η θρησκεία θέλει μεγάλη προσοχή
    ·
    Π.χ., εάν ο Ζευς «ανέλαβε… τον κόσμο… να τον υποτάξει στη δική του κοσμική εξουσία», όπως πολλοί διαδίδουν, τότε βλέπουμε μια τρομερή ασυνέπεια στην ελληνική κοσμοθέασι. Δεν υπάρχει βέβαια ούτε μία μετάφρασι στα νέα ελληνικά, π.χ., των έργων του Αριστοτέλους, που δεν μεταφράζει τις λέξεις «αρχή» και «τάξις» με τον άρδην καθεστωτικό όρο «εξουσία».
    ·
    Λες και ο Αριστοτέλης ήταν κάποιος Σουηδός τουρίστας, με πολύ πτωχά ελληνικά. Που ο φουκαράς μπουρδούκλωνε τις έννοιες των αρχών και της τάξεως της πολιτείας με την εξουσία των τυράννων.
    ·
    Στο ΄Ομηρο όμως, ο Ζευς είναι κυρίως το κωδικοποιημένο ιδεώδες, η φυσική εκείνη δύναμις, που ταξιθετεί τον κόσμο. Το ότι ταξιθετεί τον κόσμο σημαίνει πως ο Ζευς δημιουργεί μία αρίστη δομή, ήτοι την ευταξία, για την εύρυθμο λειτουργία του κόσμου.
    ·
    Ναι, η πυραμιδική ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος του απολυταρχικά δεσποτικού καθεστώτος φαίνεται πως επιβάλλει, ως δήθεν αναγκαία, προς ίδιον βέβαια συμφέρον, την μετάφρασι των λέξεων «αρχή» και «τάξις» με τον άρδην καθεστωτικό όρο «εξουσία». ΄Ομως, για σκέψου λιγάκι, παρατηρώντας ίσως την λειτουργία του δικού σου σώματος, μήπως για την εύρυθμο λειτουργία του ο κόσμος χρειάζεται δομή και όχι εξουσία;

    Like

  17. Νίκος Τανάλιας «Ερευνώ, άρα είμαι»!
    ·
    Το «ερευνώ, άρα είμαι» είναι συναφές με τον ορισμό της ελευθερίας του Δημοκρίτου, ως το ευθύνειν και το ελέγχειν των πολιτών μιας πολιτείας, αθροιστικά, σε τρία επίπεδα: προσωπική ελευθερία + κοινωνική ελευθερία + πολιτική ελευθερία. Το πως όμως το πρόταγμα της ελευθερίας αναδύεται πάλι στις μέρες μας είναι άλλο καπέλο.
    ·
    Σε ατομικό ή προσωπικό επίπεδο (Da·sein), τούτη είναι η ιδέα του Αυγουστίνου, που την έκανε γνωστή ο Καρτέσιος: «σκέπτομαι, άρα είμαι».
    ·
    Σε κοινωνικό επίπεδο (Mit·sein), η ιδέα μετατρέπεται στο: «συλλογικά συμμετέχουμε, άρα είμαστε».
    ·
    Σε πολιτικό επίπεδο (Wie·sein), η ιδέα μετατρέπεται στο: «συλλογικά άρχουμε, άρα είμαστε».

    Like

  18. Νίκος Τανάλιας Η Φιλότητα είναι ο σπόρος. Χωρίς όμως το χωράφι της σφαιρικής δομής λήψεως συλλογικών αποφάσων των ανθρώπων, που θα σπείρεις τον σπόρο; Στα παγωμένα μυαλά των τυφλά υποτακτικών στην πυραμιδική ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος του δεσποτικού καθεστώτος;
    ·
    Κάπου εξηγούσα μόλις τώρα πως η Φιλότητα είναι ένας σπόρος. Αλλά για να φυτέψεις ένα σπόρο χρειάζεσαι ένα χωράφι. Και το χωράφι είναι η σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων των ανθρώπων. ΄Οταν ο σπόρος της Φιλότητος καρπίσει, οι καρποί του είναι: Αρμονία, Ομόνοια και Πολιτεία πολιτών εν ελευθερία, που πλέον γνωρίζουν πως να διάγουν εν ευδαιμονία. Χωρίς όμως το χωράφι της σφαιρικής δομής λήψεως συλλογικών αποφάσων των ανθρώπων, που θα σπείρεις τον σπόρο;

    Like

  19. Νίκος Τανάλιας Αυτοαναπαραγόμενες συστάδες σφαιρών·
    που θα μπορούσαν να είναι αυτοαναπαραγόμενες συστάδες ανεξαρτήτων, τοπικών ΕΔΕΕ!
    ·
    Σύμφωνα με νέα έρευνα στο Χάρβαρντ, η επικάλυψις των επιφανειών των μικροσφαιριδίων μπορεί να τα προκαλέσει αυθόρμητα να συγκεντρωθούν σε μια επιλεγμένη δομή σφαιρών όπως, π.χ., ένα πολυτετράεδρο (κόκκινο), η οποία δομή στη συνέχεια ενεργοποιεί κοντινές της σφαίρες, που σχηματίζουν την ίδια δομή.
    ·
    Του Michael Brenner: Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών
    ·
    https://www.quantamagazine.org/20140122-a-new-physics…/.

    Like

  20. Νίκος Τανάλιας ΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ;
    ΄Οχι. Ως μία σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων, η πολιτεία δεν χρειάζεται καμμία απολύτως ιδεολογία.
    Αν και βοηθά στο να διαπρέπει η πολιτεία το του Ομήρου μετα-ιδανικό: «ΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑι ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ», ενσωματωμένο στα δεοντολογικά, ηθικά και πολιτικά ιδεώδη της Αισθητικής, της Αλήθειας, της Αρετής και της Αφθονίας. Μαζί φυσικά με την αστική Αρμονία και Ομόνοια, ως τα ιδανικά εκείνα που δένουν και ενισχύουν όλα τα άλλα δεοντολογικά, ηθικά και πολιτικά ιδεώδη του ελληνικού μας κόσμου και πολιτισμού.
    Η πολιτεία είναι ταυτόχρονα ένα βιολογικό και ένα κοινωνικό σύστημα. Είναι η κατά-φύσιν εμπράγματη εφαρμογή της σφαιρικής δομής λήψεως συλλογικών αποφάσεων από τις και τους πολίτες.
    Αντιθέτως, οι ιδεολογίες της αριστεράς, του ακραίου κέντρου και της δεξιάς οδηγούν σε δογματισμούς. Καί όπως όλα τα ιερατεία, έτσι και όλα τα δόγματα γίνονται τα εργαλεία επιβολής των παρά-φύσιν, δήθεν άνωθεν εντολών, της δήθεν αναγκαίας, αυστηρά προσωποπαγούς, πυραμιδικής ιεραρχίας κεντρικής εξουσίας και ισχύος, της τυραννικής κομματοκρατίας και του τραπεζικού καρτέλ.

    Like

  21. Νίκος Τανάλιας Προ αποφάσεων για την σύσταση θεσμών και οργανισμών οιασδήποτε μορφής, πάντοτε προτρέπω την νομική κάλυψη των ενδιαφερομένων από έμπειρους νομικούς. Αρκεί βέβαια αυτές και αυτοί οι νομικοί να έχουν ελληνική παιδεία, με γνώσι της ελληνικής γραμματείας της κλασικής Ελλάδος.*
    Δύο είναι τα καταστατικά λειτουργίας μιας τοπικής ΕΔΕΕ:
    α) καταστατικό εσωτερικής λειτουργίας και
    β) καταστατικό εξωτερικής λειτουργίας.
    Το παραπάνω κείμενο με τίτλο «Η σφαιρική δομή λειτουργίας μιας ΕΔΕΕ» αφορά κυρίως στο (α) καταστατικό εσωτερικής λειτουργίας της τοπικής ΕΔΕΕ. Μαζί με το Σχ. 1 και το Σχ. 2, το κείμενο αυτό είναι ο ‘μπούσουλας’ για το καταστατικό εσωτερικής λειτουργίας της τοπικής ΕΔΕΕ, ήτοι το «υπόδειγμα καταστατικού», που εσύ ζητάς.
    Το κείμενο δε για το (β) καταστατικό εξωτερικής λειτουργίας είναι ο λόγος που, προ αποφάσεων για την σύσταση θεσμών και οργανισμών οιασδήποτε μορφής, πάντοτε προτρέπω την νομική κάλυψη των ενδιαφερομένων από έμπειρους νομικούς. Τούτος είναι και ο λόγος που σε όλες τις συνεδριάσεις της Γ.Σ. και του Δ.Σ. της τοπικής ΕΔΕΕ, πρέπει πάντοτε να είναι παρούσα ή παρών η/ο νομικός σύμβουλος της τοπικής ΕΔΕΕ.
    * Ακόμη και η ρωμαϊκή δωδεκάδελτος από ΄Ελληνα γράφτηκε.

    Like

  22. Νίκος Τανάλιας ΄Αρχων ή πρόεδρος;
    Η λέξις ‘πρόεδρος’ είναι ο όρος με τον οποίο το ανατολικό δεσποτικό καθεστώς ονομάζει τον δεσπότη της αυστηρά προσωποπαγούς, πυραμιδικής ιεραρχίας κεντρικής του εξουσίας και ισχύος (Σχ. 2α). Η λέξις ‘΄Αρχων’ είναι ο τίτλος τιμής του εκάστοτε προεδρεύοντος της σφαιρικής δομής λήψεως συλλογικών αποφάσεων της ελληνικής πολιτείας (Σχ. 2β).
    Προτιμώ τον ελληνοπρεπή τίτλο τιμής ‘΄Αρχων’ από την λέξι ‘πρόεδρος’ του ανατολικού δεσποτικού καθεστώτος. Εάν εσύ επιλέγεις τον ανθελληνικό όρο ‘πρόεδρος’, τότε αυτή είναι η δική σου, προσωπική επιλογή. Ελπίζω πως η ανάλυσις τούτη βοηθά να κατανοεί ο κάθε άνθρωπος τις επιλογές του συνειδητά. ΄Ετσι μόνον γνωρίζει επάνω σε ποιά μονοπάτια επιλέγει να βαδίζει.

    Like

  23. Νίκος Τανάλιας Καλά πας, όμως δώσε μεγαλύτερη σημασία στην λεπτομέρεια.
    Π.χ., όχι «Η ΓΝΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ», αλλά η γνώσις γίνεται ΜΕ πράξι, ήτοι είναι η πράξις της συλλογικής παρεμβάσεώς μας στην πληροφορία, που δημιουργεί την γνώσι. Και τούτη η πράξις της συλλογικής παρεμβάσεώς μας είναι πράξις αρετής, η οποία αρετή αναπηδά από το ερωτικό μας δαιμόνιο, από τον πολιτικό μας ΄Ερωτα.
    Σχετικά δε με οτιδήποτε ‘πολιτικό’, βλέπε ‘πολιτεία’, ως μία τάξι, ήτοι ως μία δομή, των ελληνίδων πόλεων της κλασικής Ελλάδος. Τούτη την σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων είναι που εμπειρικά και τόσο ενδελεχώς περιγράφει ο Αριστοτέλης στο βιβλίο του ‘Πολιτικά’.

    Like

  24. Νίκος Τανάλιας Με λύσσα!
    Είναι άρδην ανθελληνικό το να ψάχνει κανείς εντολέα, ώστε, ως εντολοδόχος, να είναι τυφλά υποταγμένος στον εντολέα. Τούτο είναι ό,τι ο ελληνικός μας κόσμος με λύσσα πολέμησε εναντίον, είναι το αντίπαλον δέος, είναι ο ανατολικός δεσποτισμός.
    Φωτογραφία του Νίκος Τανάλιας.
    20 Φεβρουαρίου στις 7:55 π.μ. · Τροποποιήθηκε

    Η του δεσποτικού καθεστώτος αποτελεσματικότητα
    ΄Εχετε ποτέ αναλογιστεί γιατί είναι αποτελεσματικά όλα τα δόγματα και τα κόμματα το δεσποτικό καθεστώς κεντρικής εξουσίας και ισχύος της τυραννικής κομματοκρατίας του τραπεζικού καρτέλ;
    Μήπως η εσωτερική λειτουργία του δεσποτικού καθεστώτος ακολουθεί την σφαιρική δομή συλλογικών αποφάσεων μιας τοπικής ΕΔΕΕ; Ναι, εξωτερικά επιβάλλουν την προσωποπαγή, πυραμιδική ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος, εσωτερικά όμως;
    21 Φεβρουαρίου στις 6:43 μ.μ. · 1
    Νίκος Τανάλιας http://www.freepen.gr/2015/02/blog-post_852.html.

    Like

  25. Νίκος Τανάλιας Η πρότασις δημιουργίας τοπικών ΕΔΕΕ έχει ήδη γίνει από τον Chief των ερευνητικών ομάδων της ΕΙ·ΕΝD στην ίδια την ΕΙ·ΕΝD. Χρειάζεται όμως να γίνει Γενική Συνέλευσις (Γ.Σ.) της ΕΙ·ΕΝD, ώστε να συζητηθεί εκεί η πρότασίς μου.
    Ανεξάρτητα όμως από την ΕΙ·ΕΝD, η πρότασις δημιουργίας τοπικών ΕΔΕΕ βοηθά τις Ελληνίδες και τους ΄Ελληνες να αντιμετωπίσουν το δεσποτικό καθεστώς κεντρικής εξουσίας και ισχύος της τυραννικής κομματοκρατίας του τραπεζικού καρτέλ. Περίμενες εσύ φίλη ή φίλε μου ποτέ, ο Chief των ερευνητικών ομάδων της ΕΙ·ΕΝD να προτείνει κάτι που δεν θα ήταν υπέρ του ελληνικού μας κόσμου και εναντίον του δεσποτικού καθεστώτος κεντρικής εξουσίας και ισχύος της τυραννικής κομματοκρατίας του τραπεζικού καρτέλ;
    Πες μου σε παρακαλώ: το περίμενες τούτο εσύ ποτέ;

    Like

  26. Νίκος Τανάλιας «Οι κοινωνίες των ανθρώπων δεν χρειάζονται συστήματα παρά μόνο λίγη ανθρωπιά απο ό λ ο υ ς μας».
    ΄Ητοι όλοι οι ΄Ελληνες της κλασικής Ελλάδος υπήρξαν πανύβλακες, κατ’ εσέ, μιας και δημιούργησαν τις απαιτούμενες συνθήκες, ώστε τα κοινωνικά συστήματα της κλασικής Ελλάδος να αναδυθούν και να εξελιχθούν επάνω στην δομή της ελληνικής πολιτείας, σωστά;
    ΄Η μήπως δεν απαιτουν ανθρωπιά οι τοπικές ΕΔΕΕ; ΄Ισα-ίσα που η δημιουργία των τοπικών ΕΔΕΕ απαιτεί ένα ολόκληρο σύστημα από δεοντολογικά, ηθικά και πολιτικά ιδεώδη.
    Π.χ., θα είναι μακάρια ευδαιμονικό, για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, εάν όλες και όλοι μας συλλογικά ακολουθούμε το μετα-ιδανικό του Ομήρου: ‘ΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑι ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ’, βαθιά ριζωμένο στα δεοντολογικά, ηθικά και πολιτικά ιδανικά που εκφράζουν: η Αισθητική, η Αλήθεια, η Αρετή και η Αφθονία! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πολιτικά ιδεώδη της Αρμονίας και της Ομόνοιας, τα οποία ενοποιούν όλα μας τα άλλα δεοντολογικά, ηθικά και πολιτικά ιδανικά.
    Περιμένεις στ’ αλήθεια ποτέ να παράξει κάποιο από αυτά ή έστω «λίγη ανθρωπιά» το δεσποτικό καθεστώς κεντρικής εξουσίας και ισχύος της τυραννικής κομματοκρατίας του τραπεζικού καρτέλ; Μάλλον θα ξεροσταλιάσεις περιμένοντας φίλε μου.

    Like

  27. Οργάνωσε κι ΕΣΥ μια ΣΥΝΑΞΙ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ. Μπορείς!
    18 Μαρτίου 2014 στις 5:20 μ.μ.

    Οδηγίες προς ναυτιλομένους. Τα βασικά συστατικά είναι 5 (πέντε).

    α΄) Κανονίζεις τον χωροχρόνο: πού και τι ώρα.

    β΄) Προσκαλείς μέλη της οικογενειακής σου εστίας, φίλους και γνωστούς, κυρίως με αντίθετες από τις δικές σου απόψεις, ώστε να υπάρξει διάλογος, με θέσι, αντίθεσι και σύνθεσι, για την διεξαγωγή συμπερασμάτων προς συλλογική πράξι.

    γ΄) Αρχίζεις να θέτεις ερωτήματα προς το κοινό:

    γ΄.1) Αναγνωρίζουμε όλες και όλοι ότι διαβούμε σε μία περίοδο απόλυτης τυραννοκρατίας με ολέθριες συνέπειες για την διατήρησι του ελληνικού μας έθνους; Οσες και όσοι δεν το αναγνωρίζουν, τους ευχαριστούμε για την προσέλευσή τους και τους καλούμε να αποχωρήσουν, διότι τα επόμενα θέματα δεν τους αφορούν.

    γ΄.2) Εάν υπάρχει καταφατική απάντηση εκ μέρους του κοινού, τότε τους καλείς να προσδιορίσουν ποιές είναι οι συνέπειες από αυτήν την έξωθεν επιβεβλημένη επιβολή και πόσα επιστρώματα της πολλαπλής μας κατοχής νομίζουν ότι υπάρχουν. Καταγράφονται όλες οι απαντήσεις που αναφέρει το κοινό (~20 λεπτά).

    δ΄) Αναφέρεσαι στις προσφορές χρηματιστικής της ΕΙ·ΕΝD, ως ανακουφιστικά εργαλεία για την έξοδο από το τέλμα και τι πρέπει να πράξουμε συλλογικά, για να τα υλοποιήσουμε (~20 λεπτά).

    ε΄) Προτάσεις συμμετεχόντων επί θεμάτων προς διάλογο, με θέσι, αντίθεσι και σύνθεσι, για την διεξαγωγή συμπερασμάτων προς συλλογική πράξι.

    Aπό Vassia Zarif:

    Υπόδειγμα της διαδικασίας και των βημάτων που πρέπει να ακολουθούνται για τις συνάξεις Ελληνίδων και Ελλήνων.

    1) Αναγνωρίζουμε, απαριθμούμε και καθορίζουμε τα κύρια κοινά μας προβλήματα .

    2) Συμφωνούμε και αποφασίζουμε να δράσουμε με κοινό ή κοινούς στόχους.

    3) Καθορίζουμε συνεδριάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε Κυριακή, τάδε ώρα), με πιθανότητα επιπλέον εκτάκτων συνεδριάσεων εφ’ όσον παρίσταται επείγουσα ανάγκη.

    4) Ορίζουμε ένα προσωρινό συντονιστή για ένα χρονικό διάστημα. (π.χ. για ένα μήνα, εκ περιτροπής όπως είμαστε τυχαία καθισμένοι στο τραπέζι ή διά κληρώσεως).

    5) Ανακοινώνονται κατ’ αρχήν τα θέματα προς συζήτησιν από τον εκάστοτε προσωρινό συντονιστή κατά την έναρξη κάθε συνεδριάσεως.

    6) Όλοι οι σύνεδροι, άνευ εξαιρέσεως, λαμβάνουν τον λόγο κατά την φοράν των δεικτών του ωρολογίου ή αντιθέτως, όπως ευρίσκονται καθισμένοι γύρω από τον προσωρινό συντονιστή, αυστηρά για τα ίδια λεπτά της ώρας έκαστος-η.

    7) Μετά την κατάθεση των απόψεων των συνέδρων λαμβάνονται οι αποφάσεις κατά πλειοψηφίαν.

    8) Ο εκάστοτε προσωρινός συντονιστής υποχρεούται να συντάσσει μία έκθεση των πεπραγμένων και των αποφάσεων εκάστης συνεδριάσεως και να την διανέμει στους συνέδρους κατά την επομένη συνεδρίαση ή με e-mail.

    ――――――――

    Το αντίπαλον δέος θέλει να ξεκάνει τον ελληνικό μας κόσμο από τον πλανήτη Γη. Ο λόγος είναι διότι ο ελληνικός μας κόσμος έχει την ικανότητα της κριτικής σκέψης.

    Η κριτική μας σκέψις είναι η μόνη μέθοδος αμύνης έναντι των όπλων της προπαγάνδας, του δεσποτικού καθεστώτος εξουσίας και κατοχής (ΔΚΕΚ), της τυραννικής κομματοκρατίας. Ιδού και ένα αντίδοτο στην πυραμιδική (Δ) δομή του ΔΚΕΚ της τυραννικής κομματοκρατίας:

    http://www.freepen.gr/2015/01/blog-post_255.html.

    ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ!

    Like

  28. ίκος Τανάλιας Η δυναμική βοήθεια της δυναμικής συστήματος (SD)
    Χαίρε,
    Η ιστορία δείχνει, όχι όμως υποχρεωτικά και οι ιστοριογράφοι της, ότι οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις των ανθρώπων πάντοτε είναι μερικά απλά πραγματάκια, που πριν τα ανακαλύψουμε, κάτω από την μύτη μας είναι, όμως δεν τα βλέπουμε.
    Γύρω στο 500 π.Χ., ο Ηράκλειτος παρατηρεί ότι, σε όλα τα αληθινά συστήματα της φύσεως, τα πάντα ρει. Γύρω στο 450 π.Χ., ο Εμπεδοκλής ήδη μιλούσε για αθροιστικές μεταβλητές, όπως τουλάχιστον τον μνημονεύει ο Αριστοτέλης.
    Το 1958, ήτοι μετά από 2.458 περίπου χρόνια από το ‘τα πάντα ρει’ του Ηρακλείτου, ο Jay Forrester επίσης παρατηρεί και καταγράφει την αυστηρή διαδοχή μεταξύ ροών και αθροιστικών μεταβλητών, σε όλα τα της φύσεως αληθινά συστήματα. Ο Jay Wright Forrester ήδη γνωρίζει το 1958, εκείνο που ο Norbert Wiener επίσης παρατηρεί και καταγράφει το 1945: οι αθροιστικές μεταβλητές ενός αληθινού συστήματος καθορίζουν τις ροές του μέσω σπειρών ανατροφοδότησης ή feedback spirals.
    Τα τέσσερα αυτά πραγματάκια, που παρατήρησαν στην φύση των αληθινών συστημάτων ο Ηράκλειτος, ο Εμπεδοκλής, ο Norbert Wiener και ο Jay Wright Forrester δημιουργούν, το 1958, την μέθοδο μελέτης αληθινών συστημάτων, που λέγεται δυναμική συστήματος, συστηματοδυναμικη ή system dynamics (SD). Η πρακτική εφαρμογή αυτής της μεθόδου SD, στα εμπειρικά δεδομένα του Αριστοτέλους για την δομή και την λειτουργία της ελληνικής πολιτείας, που είναι καταγεγραμμένα στα βιβλία του ‘Αθηναίων Πολιτεία’ και ‘Πολιτικά’, οδηγεί στην πρόταση της δημιουργίας τοπικών ΕΔΕΕ.
    ΄Οπως πολύ σωστά και συχνά τονίζει η Βάσια, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να οπλιστείς, αθροιστικά με:
    Єγκράτεια + Єπιμονή + ЄΝΑ: ЄΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙ. Αυτό είναι που απαιτεί η παρούσα κατάστασις των Ελληνίδων και Ελλήνων στην Ελλάδα και την Κύπρο.
    Είθε να ευοδώσουν οι προσπάθειες των Ε4 και ΕΙ·ΕΝD. ΄Ομως εξ αρχής εξηγούμε με την Βάσια, ότι η αυτο-οργάνωση και η αυτο-θέσμιση των Ελληνίδων και Ελλήνων, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από τις προσπάθειες των Ε4 και ΕΙ·ΕΝD.
    Πότε δεν αλλάξαμε ρότα επί τούτου με την Βάσια. Μόνοι μας είμαστε κι εμείς, όπως κι εσύ, καθόσον οι άνθρωποι εδώ επίσης ψάχνουν για προφητείες αντί για την αρετή, που είναι γνώση (Σωκράτης):
    Ελληνικά: https://www.facebook.com/notes/νίκος-τανάλιας/οργάνωσε-κι-εσυ-μια-συναξι-ελληνιδων-και-ελληνων-μπορείς/234216186781987.
    English: https://www.facebook.com/notes/νίκος-τανάλιας/the-spherical-structure-of-a-cssc/366251626911775?pnref=story.

    Like

  29. Νίκος Τανάλιας Το καθεστώς δεν άρχει ποτέ. Το καθεστώς πάντοτε εξουσιάζει με την πυραμιδική του ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος. Οι αρχές είναι μόνον της πολιτείας. Πολιτεία και καθεστώς κεντρικής εξουσίας και ισχύος δεν μπορούν ποτέ να συνυπάρξουν. Μόνον με την δημιουργία τοπικών ΕΔΕΕ μπορούμε να καταστήσουμε περιττό το δεσποτικό καθεστώς κεντρικής εξουσίας και ισχύος. ΄Εξι μήνες με 15-20 Ελληνίδες και ΄Ελληνες ανά τοπική ΕΔΕΕ. Εάν όχι, τότε δοκιμάζουμε κάτι άλλο.

    Like

  30. Νίκος Τανάλιας Η ίδια η πολιτεία, όπως και ένα πολίτευμα ικανό να την στηρίζει, είναι αληθινά πολιτικά συστήματα. Ως αληθινά συστήματα, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να τα δημιουργήσει και να τα επιβάλει σε άλλους ανθρώπους.
    ΄Ενα αληθινό σύστημα μόνο του αυτο-δημιουργείται και αυτο-διαχειρίζεται. Εκείνο που μπορούμε οι άνθρωποι να κάνουμε συλλογικά, είναι συλλογικά να δημιουργούμε τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε ένα αληθινό σύστημα μόνο του να αυτο-δημιουργείται και μόνο του να αυτο-διαχειρίζεται.
    Αυτή είναι η τελική σκοπιμότητα των τοπικών ΕΔΕΕ: συλλογική αυτο-δημιουργία και αυτο-διαχείριση, ώστε συλλογικά να μάθουμε τους ελληνικούς αυτούς τρόπους βιώνοντάς τους.
    ΄Ο,τι και να επιβάλεις, ένα καθεστωτικό μόρφωμα κεντρικής εξουσίας και ισχύος θα είναι. ΄Ενα αληθινό σύστημα δεν μπορεί ποτέ κανένας να το δημιουργεί και να το επιβάλει σε άλλους ανθρώπους.

    Like

  31. Νίκος Τανάλιας Το Υπέρ-Εγώ και το κίνημα του ακραίου ατομικισμού
    Το 411 π.Χ. το ανατολίτικο καθεστώς κεντρικής εξουσίας και ισχύος κατέλαβε την πολιτεία των Αθηναίων για 6-7 μήνες. Επειδή όμως η ελληνική κοινωνία των Αθηναίων είχε ακόμη μεγάλη συνοχή, το ανατολίτικο καθεστώς έχασε την κεντρική εξουσία και ισχύ του.
    Το 403 π.Χ. οι καθεστωτικοί ξεκίνησαν το κίνημα του ακραίου ατομικισμού, ώστε να ελαττώσουν την συνοχή της κοινωνίας των Αθηναίων. ΄Ετσι, το 322 π.Χ., το ανατολίτικο καθεστώς κεντρικής εξουσίας και ισχύος κατάφερε ξανά να καταλάβει την πολιτεία των Αθηναίων, με την βοήθεια επίσης καθεστωτικών Μακεδόνων.
    Η ‘δουλειά’ έγινε μέσω της τότε θρησκείας των Αθηναίων. Το καθεστώς φρόντισε να περάσει τους Αθηναίους πολίτες, επισήμως πλέον, από την συλλογική λατρεία των θεών, στην ατομική τους σχέσι με το θείον.
    ΄Εχουν περάσει 2.337 έτη συναπτά από τότε. Το κίνημα όμως του ακραίου ατομικισμού, ήτοι της παραγωγής των Υπέρ-Εγώ ανάμεσά μας, ήδη είναι στις μέρες μας 2.418 ετών, με πάρα-πάρα πολλά θύματα.
    Αυτά λένε οι ιστορικοί. Πείτε μου τώρα τι ακριβώς δεν κατανοείτε.

    Like

  32. Νίκος Τανάλιας Εσωτερικά, το καθεστώς λειτουργεί με την δομή των ΕΔΕΕ για 2.337 έτη συναπτά. Εξωτερικά όμως, το καθεστώς μας επιβάλλει την τυραννική του κομματοκρατία, ώστε να μην βλέπουμε τις πραγματικές πολιτικές μας επιλογές. Δεν είναι τούτες προσωπικές μου απόψεις. Είναι από την πολυετή έρευνα πολλών ερευνητών στην πολιτική επιστήμη.

    Like

  33. Νίκος Τανάλιας Ο των ειδών κατά φύσιν και ο παρά φύσιν βίος
    Με περισσή φιλότητα μου υπενθυμίζει κάποιος φίλος:
    ―«Το μελίσσι θελει την κυψέλη, την βασίλισσα, την εργάτρια και τον κηφήνα, ανθοφορία και τρύγο στο τέλος».
    ―«Ορθώς!», του απαντώ, «και μόλις η βασίλισσα ή οι κηφήνες αδυνατούν να αναπαράξουν, τότε οι εργάτριες, συλλογικά, αμέσως τους πετούν έξω από την κυψέλη και τους αντικαθιστούν».
    ΄Ενα μελίσσι αυτο-δημιουργείται και αυτο-διαχειρίζεται κατά φύσιν, μέσω μιας σφαιρικής δομής λήψεως συλλογικών αποφάσεων. ΄Ετσι και οι πολιτείες της κλασικής Ελλάδος, άρα και οι τοπικές ΕΔΕΕ, επίσης αυτο-δημιουργούνται και αυτο-διαχειρίζονται κατά φύσιν, μέσω μιας σφαιρικής δομής λήψεως συλλογικών αποφάσεων.
    Αντιδιαμετρικά, η πυραμιδική ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος του δεσποτικού καθεστώτος της τυραννικής κομματοκρατίας, ούτε αυτο-δημιουργείται ούτε αυτο-διαχειρίζεται κατά φύσιν, αλλά πάντοτε παρά φύσιν επιβάλλεται σε μία κοινωνία ανθρώπων. Παρομοίως, ή ανθοφορία και ο τρύγος εκφράζουν την κατά φύσιν αφθονία, ενώ η λιτότητα και ο λιτός βίος επιβάλλονται παρά φύσιν, από το δεσποτικό καθεστώς της τυραννικής κομματοκρατίας.
    Πώς γίνεται μία Ελληνίς ή ένας ΄Ελλην να επιμένει στην πυραμιδική ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος της τυραννικής κομματοκρατίας; H πυραμιδική ιεραρχία κεντρικής εξουσίας και ισχύος της τυραννικής κομματοκρατίας είναι παρά φύσιν._

    Like

  34. Νίκος Τανάλιας Η «αποτελεσματικότητα» υπό το καθεστώς κεντρικής εξουσίας και ισχύος
    Η «αποτελεσματικότητα» του ανατολίτικου δεσποτικού καθεστώτος κεντρικής εξουσίας και ισχύος σημαίνει τον αφανισμό του ελληνικού μας κόσμου. Εκεί ακριβώς αποβλέπουν όλες οι επενδύσεις του καθεστώτος της τυραννικής κομματοκρατίας στο προτεκτοράτο ‘Greece’. Η «αποτελεσματικότητα» του καθεστώτος είναι ο θάνατος των Ελληνίδων, ο θάνατος των Ελλήνων, ο θάνατος του ανθρωποκεντρισμού και ο θάνατος του κοινωνιοκεντρισμού. Εκτός της αποτελεσματικότητος ή effectiveness επί τούτου, το δεσποτικό καθεστώς κεντρικής εξουσίας και ισχύος επίσης απαιτεί και την αξιοπιστία ή trustworthiness του κάθε κόμματος για τον αποτελεσματικό θάνατο κάθε τι ελληνικού. Κάποιο άλλο όπλο αμύνης μας, πέρα από την αυθόρμητο δημιουργία των τοπικών ΕΔΕΕ, δυστυχώς, δεν υπάρχει.
    Η κατάστασις απαιτεί Єγκράτεια + Єπιμονή + ЄΝΑ:
    ₪ ЭЄ ₪ ЄΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙ ₪ ЭЄ ₪
    http://www.freepen.gr/2015/01/blog-post_201.html.

    Like

  35. Νίκος Τανάλιας Γιατί όχι τοπικές ΕΔΕΕ;
    Το μέγιστο επίτευγμα του ελληνικού πολιτισμού ήταν η κατάργησις της εξουσίας, μέσω της σφαιρικής δομής λήψεως συλλογικών αποφάσεων της ελληνικής πολιτείας. Δεν θέλουμε καμμία κεντρική εξουσία και ισχύ οι Ελληνίδες και οι ΄Ελληνες, διότι η κεντρική εξουσία και η κεντρική ισχύς ανήκουν στην πυραμιδική ιεραρχία του άρδην βαρβαρικού, ανατολίτικου δεσποτισμού κεντρικής εξουσίας και ισχύος.
    Αυτός είναι ένας από τους λόγους που προτείνω την δημιουργία τοπικών ΕΔΕΕ, χωρίς καμμία κεντρική εξουσία και ισχύ. Η ερώτησίς μου είναι: γιατί οι Ελληνίδες και οι ΄Ελληνες αρνούνται να δημιουργήσουν τοπικές ΕΔΕΕ;
    Το μόνο που ζητώ είναι βιωματικά να δοκιμάσουν οι Ελληνίδες και οι ΄Ελληνες την σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων της ελληνικής πολιτείας, έστω για 6 (έξι) μήνες. Εάν δεν δεν τους αρέσει, ήτοι εάν δεν δουν δραστικά θετικά αποτελέσματα μέσα σε 6 (έξι) μήνες, τότε έχουν την ελευθερία να τις κλείσουν, χωρίς καμμία απολύτως ζημιά.

    Like

  36. Νίκος Τανάλιας Η συστημική μόχλευσις μιας τοπικής ΕΔΕΕ
    Οι απαντήσεις σε μερικές από τις ερωτήσεις που δεχόμαστε, ναι μεν υπάρχουν, όμως απλές δεν είναι. Φαίνεται πως το ζητούμενο όσων ερωτούν είναι μία μορφή συστημικής μοχλεύσεως (ΣΜτ) μέσα στον χρόνο (τ).
    Τούτη η συστημική μόχλευσις ΣΜτ μέσα στο χρόνο τ λειτουργεί ως μία συνιστώσα, ήτοι μία συνδυασμένη μαθηματική συνάρτηση (ƒτ) μέσα στο χρόνο τ, τριών πολλαπλασιαστών μοχλεύσεως. Σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή τ, η συστημική μόχλευσις ΣΜτ που ζητάς ορίζεται ως:
    ΣΜτ = ƒτ (Π·αμε·Μ, Π·δυν·Μ, Π·δομ·Μ), όπου:
    ΣΜτ = συστημική μόχλευσις μέσα στο χρόνο τ,
    Π·αμε·Μ = πολλαπλασιαστής αμέσου μοχλεύσεως,
    Π·δυν·Μ = πολλαπλασιαστής δυναμικής μοχλεύσεως και
    Π·δομ·Μ = πολλαπλασιαστής δομικής μοχλεύσεως.
    Οι παραπάνω σχέσεις είναι από ένα επιστημονικό μου άρθρο, στα αγγλικά, που είχε αρχειοθετηθεί στο περιοδικό ‘Human Systems Management’ to 2003: http://iospress.metapress.com/content/rauj5an3q2c9ud81/, αλλά υπάρχει και εδώ:
    http://www.systemdynamics.org/con…/1999/PAPERS/PARA187.PDF.

    Like

  37. Νίκος Τανάλιας Εξωγενής χρηματοδότησι μιας τοπικής ΕΔΕΕ
    ΄Εστω και δύο ή τρία άτομα μπορούν να κάνουν την απαιτουμένη προεργασία, αρκεί να υπάρχει νομική κάλυψη των ενδιαφερομένων από έμπειρους νομικούς.
    Πέραν της ΓΣ της ΕΔΕΕ, που είναι ο συλλογικά επικεφαλής ή κύριος άρχων εκάστης τοπικής ΕΔΕΕ, επίσης χρειάζονται, συνολικά, τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ώστε να καλύπτουν τις θέσεις των πάντοτε προσωρινών αρχόντων των προτεινομένων τοπικών ΕΔΕΕ:
    6 για την ομάδα των πρόεδρων,
    5 για το λοιπό ΔΣ και
    3 τουλάχιστον για την Εφορευτική Επιτροπή ή Επιτροπή Ελέγχου (ΕΕ).
    Εάν υπάρχει χρηματοδότησι εξωγενώς, έστω και ενός ευρώ ή €1, ο εκάστοτε χρηματοδότης πρέπει οπωσδήποτε να κατανοεί πως η εν απαρτία ΓΣ της ΕΔΕΕ εξακολουθεί να παραμένει ο συλλογικά επικεφαλής ή κύριος άρχων της ΕΔΕΕ.
    ΄Αλλως πως, πάντοτε υπό την επίβλεψι της Εφορευτικής Επιτροπής ή Επιτροπής Ελέγχου (ΕΕ), ο Ταμίας της ΕΔΕΕ επιστρέφει την δωρεά του €1 με μία επιστολή, που εφράζει κάτι περίπου με ένα: «ευχαριστούμε πολύ, αλλά δεν θα πάρουμε».

    Like

  38. Νίκος Τανάλιας Η αναγκαία σκοπιμότης μιας τοπικής ΕΔΕΕ
    Επειδή με ρωτούν κάποιες φίλες και κάποιοι φίλοι, θα ήταν ένα τεράστιο λάθος για μία τοπική ΕΔΕΕ να λειτουργεί με σκοπούς ή στόχους, ήτοι με goals ή objectives. Τα goals και τα objectives, ήτοι οι σκοποί και οι στόχοι, ίσως αρκούν για ένα προγραμματισμένο μηχάνημα ή ρομπότ, αλλά όχι για ένα ανθρώπινο σύστημα, όπως είναι εκείνο μιας τοπικής ΕΔΕΕ―στην οιανδήποτε μορφή της, ακόμη και εκείνη ενός συλλόγου.
    Τα goals ή objectives του, ήτοι οι σκοποί ή στόχοι του, συνήθως αρκούν για ένα προγραμματισμένο μηχάνημα ή ρομπότ. Διότι οι προγραμματιστές του συνήθως επιθυμούν το ρομπότ να παράγει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, ξανά και ξανά, ανεξαρτήτως του περιβάλλοντος εντός του οποίου λειτουργεί.
    Αντιθέτως, για να είναι ένα σύστημα ανθρώπινο, δεν αρκεί να λειτουργει με σκοπούς ή στόχους, ήτοι goals ή objectives, αλλά πρέπει να λειτουργεί με σκοπιμότητες. Η σκοπιμότης ενός συστήματος ανθρώπων είναι η ικανότης του συλλογικά να δημιουργεί διαφορετικά αποτελέσματα, είτε στο ίδιο περιβάλλον ή σε διαφορετικά περιβάλλοντα λειτουργίας του.
    Χρειάζεται λίγη προσοχή εδώ, στην επιλογή των όρων ‘δημιουργεί’ και ‘παράγει’. ΄Ενα ανθρώπινο σύστημα συλλογικά πάντοτε δημιουργεί, ενώ ένα προγραμματισμένο μηχάνημα ή ρομπότ ατομικά πάντοτε παράγει.
    Ακριβώς όπως η κάθε ελληνική πολιτεία, έτσι και η κάθε τοπική ΕΔΕΕ, μεταξύ των άλλων της σκοπιμοτήτων, επίσης πρέπει να έχει την σκοπιμότητα να λειτουργεί ως ένα συλλογικό εργαστήριο βιωματικής μαθήσεως. Μόνον έτσι μπορεί συλλογικά να δημιουργεί μία γρήγορη ώθησι στην ανέλιξι της συλλογικής κριτικής σκέψεως των μελών της.
    Την σκοπιμότητα τούτη φυσικά και φυσιολογικά την ενδυναμώνει η σφαιρικά δομημένη, συμμετοχική λήψις αποφάσεων μιας τοπικής ΕΔΕΕ. Το 99 τοις εκατό κριτικής σκέψεως στο Σχ. 2b δεν αποτελεί μία προϋπόθεση. Είναι τούτο το 99 τοις εκατό κριτικής σκέψεως η συλλογικά επιθυμητή, μετρική απόδοσις ή έκβασις κάθε τοπικής ΕΔΕΕ.

    Like

  39. Νίκος Τανάλιας Χαίρε Στέλλα,

    Εάν στα ‘Πολιτικά’ του ο Αριστοτέλης ΔΕΝ αποκαλύπτει τεκμηριωμένα εμπειρικά στοιχεία για την σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων, στις πολιτείες των Κρητών, των Σπαρτιατών, των Συρακουσίων και άλλων Ελλήνων, τότε γράψε λάθος· όλο δικό μου το λάθος.

    Εάν όμως στα ‘Πολιτικά’ του ο Αριστοτέλης αληθώς αποκαλύπτει τεκμηριωμένα εμπειρικά στοιχεία για την σφαιρική δομή λήψεως συλλογικών αποφάσεων, στις πολιτείες των Κρητών, των Σπαρτιατών, των Συρακουσίων και άλλων Ελλήνων, τότε δεν μπορείς να καταλογίσεις λάθος ούτε στην Βάσια, ούτε σε εμένα. Τότε το λάθος θα είναι να ΜΗΝ προσπαθήσεις να επιβιώσεις, συλλογικά στήνοντας μια τοπική ΕΔΕΕ, είτε ΜΚΕ ή κερδοσκοπική, μαζί με 15-20 Ελληνίδες και ΄Ελληνες στην γειτονιά σου.

    Είναι η μόνη μας ελπίδα να αρχίσουν να λειτουργούν παρόμοιες ΕΔΕΕ ως φυτώρια βιωματικής, πρακτικής μάθησης της κριτικής σκέψης, εντός της σφαιρικής δομής λήψεως των συλλογικών αποφάσεων της ελληνικής πολιτείας. Χωρίς αυτά τα φυτώρια βιωματικής, πρακτικής εφαρμογής της κριτικής μας σκέψης, δεν προβλέπουμε θετικά αποτελέσματα για τον ελληνικό μας κόσμο.

    Πρέπει, διότι όντως είναι θέμα επιβιώσεως. Της δικής μας, συλλογικής επιβιώσεως, ως ένα έθος και έθνος ελληνικό!

    Ευοί Ευάν,
    Νίκος

    Like

  40. Νίκος Τανάλιας Χαίρε Θανάση,
    Το 98% κριτικής σκέψης είναι αποτέλεσμα, όχι προϋπόθεσις. ΄Ολες όμως οι μεταφράσεις έχουν παλαβά λάθη: «ου» γράφει ο Αριστοτέλης, «ναι» μεταφράζουν τα καθεστωτικά φερέφωνα.
    Πήγαμε λοιπόν με την Βάσια στα αρχαία κείμενα. Εκεί, ο Αριστοτέλης περιγράφει λεπτομερώς το πως οι Σπαρτιάτες έβαλαν σε πρακτική εφαρμογή, στην πολιτεία τους, την σφαιρική δομή λήψεως των συλλογικών τους αποφάσεων.
    Με την καινοτομική τροποποίησι του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελβετία, ήτοι την ομάδα των 6 (έξι), εκ περιτροπής εναλλασσομένων προέδρων, η ΕΔΕΕ που προτείνουμε με την Βάσια δεν είναι ούτε θεωρία ούτε ουτοπία. Είτε ΜΚΕ ή κερδοσκοπική, η ΕΔΕΕ που προτείνουμε είναι έτοιμη γιά πρακτική εφαρμογή.
    Εάν έχεις την παραμικρή αμφιβολία, τότε πρώτα βάλε άλλους ανθρώπους να επιβαιβεώσουν, στο του Αριστοτέλους βιβλίο τα ‘Πολιτικά’, την πρακτική εφαρμογή της σφαιρικής δομής λήψεως συλλογικών αποφάσεων των Σπαρτιατών. Μετά δες εάν έχεις γύρω σου 15 περίπου Ελληνίδες και ΄Ελληνες, ώστε συλλογικά να ξεκινήσετε μια τοπική ΕΔΕΕ, είτε ΜΚΕ ή κερδοσκοπική.
    Κάθε μέρα δημιουργούνται πολλές ΜΚΟ στην Ελλάδα, Κύπρο και ΝΥ. Γιατί δεν προτείνεις να δομηθούν, έστω μερικές εξ αυτών, σφαιρικά, ως ΕΔΕΕ, π.χ, το ΚΕΠ;
    Είναι η μόνη μας ελπίδα να αρχίσουν να λειτουργούν τούτες οι ΕΔΕΕ ως φυτώρια βιωματικής, πρακτικής μάθησης της κριτικής σκέψης, εντός της σφαιρικής δομής λήψεως των συλλογικών αποφάσεων της ελληνικής πολιτείας. Χωρίς αυτά τα φυτώρια βιωματικής, πρακτικής εφαρμογής της κριτικής μας σκέψης, δεν προβλέπουμε θετικά αποτελέσματα για τον ελληνικό μας κόσμο. Πρέπει!
    Είναι θέμα επιβιώσεως. Της δικής μας, συλλογικής επιβιώσεως, ως ένα έθος και έθνος ελληνικό!
    Ευοί Ευάν,
    Νίκος

    Like

Leave a comment