Ο/Αμερικής

Ο Ελληνικός πληθυσμός του Καναδά

1.1 Ο σημερινός Ελληνικός πληθυσμός του Καναδά

1.1.1 Συνολικά στοιχεία

Ο συνολικός πληθυσμός Ελληνικής καταγωγής στον Καναδά (συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης γενιάς), σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 1986, ανέρχεται σε 177.315 άτομα. Χωρίς η απογραφή να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πρώτη και σε δεύτερη γενιά, από τα στοιχεία μετανάστευσης φαίνεται ότι 90.810 άτομα έχουν φτάσει σαν μετανάστες στον Καναδά, άρα είναι πιθανό ότι η δεύτερη γενιά φτάνει σε πληθυσμό τα 86.505 άτομα. Το στοιχείο αυτό επαληθεύεται και από τα στοιχεία υπηκοότητας, απ’ όπου προκύπτει ότι 86.505 άτομα έχουν την Καναδική υπηκοότητα λόγω γέννησης.

1.1.2 Γεωγραφική κατανομή

Ο πληθυσμός αυτός είναι στην συντριπτική του πλειοψηφία αστικός. Πράγματι, 55.56% ζεί στην Πολιτεία Ontario, 29.85% στην Πολιτεία Quebec, 6.70% στην Πολιτεία British Columbia, 3.86% στην Πολιτεία Alberta, 1.55% στην Πολιτεία Manitoba, 1.02% στην Πολιτεία Nova Scotia, 0.96% στην Πολιτεία Saskatchewan, 0.32% στην Πολιτεία New Brunswick, 0.09% στην Πολιτεία Newfoundland, 0.05% στην Πολιτεία North Territories, 0.02% στην Πολιτεία Prince Edward Island και 0.02% στην Πολιτεία Yukon.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό και σημειώνεται, ότι 133.105 ομογενείς (ποσοστό 75.07% του συνόλου) ζούν σε τρείς μόνον μεγάλες πόλεις του Καναδά (Toronto, Montreal, Vancouver).

1.1.3 Ηλικία

Η ηλικιακή κατανομή των Ελλήνων του Kαναδά έχει ως εξής:

Από τα στοιχεία αυτά είναι φανερό ότι οι Ελληνες του Καναδά δεν αποτελούν γηρασμένο πληθυσμό, αφού τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης εμφανίζονται στις ηλικίες 25-54 ετών. Επιπρόσθετα δεν εμφανίζεται αξιοσημείωτη αριθμητική υπεροχή του ενός των δύο φύλων, με εξαίρεση τις ηλικίες μεταξύ 45-54 ετών, όπου κυριαρχούν με κάποια διαφορά οι άνδρες ομογενείς.

1.1.4 Χρόνος παραμονής στον Καναδά

Η παράγραφος αυτή αφορά στην πρώτη γενιά μόνον, δηλαδή σε σύνολο 90.810 ατόμων. Η παραμονή των ομογενών πρώτης γενιάς στον Καναδά είναι μακροχρόνια και εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 20-30 ετών. Μικρότερο ποσοστό ομογενών παραμένουν στον Καναδά για 10-20 χρόνια. Το ποσοστό των ομογενών που παραμένουν στον Καναδά για μικρότερες χρονικές περιόδους (ως πέντε χρόνια) είναι πολύ μικρό.

1.1.5 Υπηκοότητα

Οι περισσότεροι ομογενείς του Καναδά έχουν αποκτήσει την Καναδική υπηκοότητα επειδή έχουν γεννηθεί στη χώρα αυτή. Ενα σημαντικό, επίσης, ποσοστό έχει αποκτήσει την Καναδική υπηκοότητα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Καναδά.

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s