Ψυχολογία

Άγχη, φοβίες και πανικός: Αναγνωρίστε τα και αντιμετωπίστε τα

Αγχώνεστε πραγματικά από τον (υπαρκτό, αλλά όχι ιδιαίτερα πιθανό) κίνδυνο του αεροπλάνου, ή έχετε απλά κλειστοφοβία; Οι περισσότεροι άνθρωποι που φοβούνται τα αεροπλάνα δυσκολεύονται να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως οι πλέον διαδεδομένες «ασθένειες» της εποχής, είναι και οι πιο δύσκολες να διαγνωστούν, παρά την αλματώδη πρόοδο της επιστήμης. Ακολουθεί ένας μίνι οδηγός που θα σας βοηθήσει να μάθετε να διακρίνετε το (υγιές) άγχος από τις φοβίες και τον πανικό, και να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Τι είναι…

Το άγχος είναι το αίσθημα του φόβου που όλοι νιώθουμε όταν αντιμετωπίζουμε απειλητικές ή δύσκολες καταστάσεις. Το άγχος δεν είναι απαραίτητα κακός σύμβουλος: μας βοηθά να αποφεύγουμε τους κινδύνους, μας κρατά σε εγρήγορση και μας δίνει κίνητρο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Ο πανικός ορίζεται ως ξαφνικό και μη αναμενόμενο κύμα άγχους, που μας κάνει να θέλουμε να αποφύγουμε ή να απομακρυνθούμε από την ανησυχητική κατάσταση. Είναι, δηλαδή, το άγχος στην υπερβολική του δόση και στην αρνητική του εκδοχή –που, αντί να μας κινητοποιεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, μας κάνει να τα παρατάμε.

Η φοβία είναι ο φόβος για μια κατάσταση ή ένα πράγμα, που κανονικά δεν είναι επικίνδυνο και που δεν ενοχλεί τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Οι αιτίες

Τα γονίδια: Κάποιοι άνθρωποι απλά γεννιούνται πιο αγχώδεις από άλλους. Οι ερευνητές κλίνουν προς την πεποίθηση ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να κληροδοτηθούν μέσω των γονιδίων.

Οι συνθήκες: Κάποιες φορές, η πηγή του άγχους ή και του πανικού, είναι προφανής. Όταν το πρόβλημα εξαφανίζεται, το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, οι συνθήκες μπορεί να είναι τόσο απειλητικές που το άγχος διατηρείται για καιρό μετά την επίλυση του όποιου προβλήματος. Συνεχίζουμε, δηλαδή, να νιώθουμε αγχωμένοι ή/ και νευρικοί, για μήνες ή και χρόνια μετά, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος. Η κατάσταση αυτή λέγεται μετατραυματικό στρες.

Οι ουσίες: Όπως οι αμφεταμίνες, το LSD και το Ecstasy προκαλούν άγχος και σε ορισμένες περιπτώσεις πανικό. Σε κάποιους ανθρώπους, το ίδιο «εφέ» έχουν και απλές, καθημερινές ουσίες όπως η καφεΐνη.

Οι μεγάλες αλλαγές: Η εγκυμοσύνη, η αλλαγή καριέρας, η ανεργία ή ακόμη και μια απλή μετακόμιση είναι συνήθεις πηγές άγχους για πολύ κόσμο.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν έντονη ανησυχία, κούραση, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, προβλήματα στον ύπνο, ταχυπαλμίες, έντονη εφίδρωση, πόνο και πιασίματα στους μυς, ζαλάδες και λιποθυμίες, τρέμουλο, δυσκολίες στην πέψη και διάρροια. Αν δεν καταλάβετε ότι προκαλούνται από το άγχος, τα φυσικά αυτά συμπτώματα μπορεί να σας ανησυχήσουν, ότι πάσχετε από κάποια σοβαρή ασθένεια, προκαλώντας ακόμα περισσότερο άγχος.

Τα συμπτώματα του πανικού περιλαμβάνουν ξαφνικό και πολύ έντονο φόβο και αίσθηση ότι χάνετε τον έλεγχο, γρήγορη αναπνοή, ταχυκαρδίες, έντονη εφίδρωση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, φόβο για την ζωή σας. Όπως το άγχος, έτσι και ο πανικός συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη, έλλειψη όρεξης και αισθήματα έντονης απαισιοδοξίας.

Τα συμπτώματα της φοβίας δεν είναι τόσο εμφανή. Μπορεί να συνειδητοποιείτε πως φοβάστε κάτι που δεν είναι επικίνδυνο –τα έντομα, για παράδειγμα– ακόμη και να κάνετε πλάκα για το πόσο ανόητη είναι η φοβία σας, αλλά και πάλι να μην μπορείτε να ελέγξετε την αίσθηση του φόβου όταν σας πλησιάζουν έντομα. Κλασικό σύμπτωμα της φοβίας είναι, επίσης, το να αποφεύγετε να βρεθείτε σε μέρη όπου θα μπορούσατε να φοβηθείτε –π.χ. έχετε κλειστοφοβία, οπότε δεν ταξιδεύετε ποτέ με αεροπλάνο– κι έτσι να χειροτερεύετε την φοβία αφήνοντάς την να καθορίζει όλο και περισσότερο την ζωή σας όσο περνούν τα χρόνια.

Οι θεραπείες

– Μιλήστε σε άτομα του οικογενειακού ή φιλικού σας περιβάλλοντος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

– Παρακολουθήστε σεμινάρια yoga ή εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού.

– Αναζητήστε ομάδες αυτοβοήθειας για συγκεκριμένες φοβίες ή προβλήματα online –θα εκπλαγείτε με το πόσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τα ίδια συναισθήματα με εσάς.

– Απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο, για να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος και τις φοβίες σας.

Πηγή: in2life.gr 

//

Αν υποφέρετε από κάποια μορφή ειδικής φοβίας μπορείτε να την ξεπεράσετε λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπευτική βοήθεια. Μια προσέγγιση που φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία.

fearsΣύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ περίπου 75% των ατόμων καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις φοβίες τους μέσω της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας.

Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία βοηθά το άτομο να αντιμετωπίσει την φοβία του αντί να την αποφεύγει. Μερικές από τις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο θεραπευτής κατά την διάρκεια της θεραπείας είναι να ζητήσει στο άτομο να καταγράψει σε μια λίστα τα αντικείμενα ή τις καταστάσεις που φοβάται, να περιγράψει την ένταση του φόβου καθώς και τις σκέψεις του για το αντικείμενο της φοβίας του.

Επίσης, το άτομο μαθαίνει με την βοήθεια του θεραπευτή τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής και οδηγείται σε μια σταδιακή έκθεση στην αντικείμενο ή την κατάσταση που φοβάται. Η πορεία και η ταχύτητα της έκθεσης αποφασίζεται από κοινού με τον ασθενή και δεν του ζητείται να κάνει τίποτα για το οποίο δεν νιώθει έτοιμος. Οι περισσότεροι ασθενείς που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές βρίσκουν ότι νιώθουν πολύ λιγότερη ένταση, νιώθουν πολύ πιο ικανοί να κάνουν πράγματα που φοβόντουσαν παλιά και νιώθουν πιο αποτελεσματικοί στην ζωή τους.

Η ταχύτητα της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την σοβαρότητα της φοβίας. Σε γενικές γραμμές όμως, πρόκειται για μια βραχεία θεραπεία κατά την διάρκεια της οποίας αρκετοί ασθενείς μέσα σε λίγες μόνο συνεδρίες μπορεί να παρουσιάσουν αισθητά αποτελέσματα.

Σωτηρία Μακαρώνη

//

 Α) Ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους είναι η άσκηση και ιδίως η αερόβια (όπως τζόγκινγκ, κωπηλατική κτλ). Μπορείτε να κάνετε 20 λεπτά διάδρομο (treadmill) σε γυμναστήριο.

Β) Αρωματοθεραπεία: αγοράστε κάποιο χαλαρωτικό αιθέριο έλαιο από το φαρμακείο και ρίξτε 2 – 3 σταγόνες σε ειδικό πήλινο δοχείο που έχει κερί στην βάση του και δοχειάκι στην κορυφή που το γεμίζουμε με νερό και διαλύουμε μέσα τα αιθέρια έλαια. Δοκιμάστε και συνδυασμούς αιθέριων ελαίων. Χαλαρωτικά αιθέρια έλαια είναι η λεβάντα, το ροδέλαιο και ροδόξυλο, το ιλάγκ – ιλάγκ, το δενδρολίβανο κ.α.

Γ) Δοκιμάστε ένα ζεστό μπάνιο (σε κλασσική μπανιέρα χαλαρώστε για 20 – 30 λεπτά βυθισμένος στο νερό) που είναι χαλαρωτικό, ιδίως πριν τον ύπνο. Μάλιστα μπορείτε να διαλύσετε στο νερό αιθέρια έλαια όπως το δενδρολίβανο. Το ζεστό μπάνιο δεν συνίσταται σε ζεστό καιρό (καλοκαίρι). Αν δεν έχετε χρόνο, απλά κάντε ένα ντους.

Δ) Πιείτε κάποιο χαλαρωτικό αφέψημα: τίλιο, χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, μέντα (βοηθάει και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου).

Ε) Ακούστε ήρεμη μουσική όπως Yanni (π.χ. το “Ιn my Time΄΄) ή ήρεμα κλασσικά κομμάτια (ιδίως με φλάουτο) ή ειδική χαλαρωτική μουσική που υπάρχει σε όλα τα δισκοπωλεία. Η ήρεμη μουσική , αλλά και το μπαρόκ, βοηθάνε στη συγκέντρωση π.χ. ενός μαθητή ή φοιτητή που μελετάει τα μαθήματά του. Ο χειρότερος εχθρός της μάθησης είναι η διάσπαση προσοχής (π.χ εξαιτίας νεύρωσης). Επίσης, να προτιμήσετε συλλογές lounge με ήχους από θάλασσα ή ορχηστρικές.

ΣΤ) Χαλαρώστε σταδιακά τους μυς σας. Σφίγγοντας και χαλαρώνοντας όλους τους μυς του σώματός σας ανακουφίζει την ένταση και μέσα σε λίγα λεπτά θα αισθανθείτε πιο χαλαρά, χωρίς να χρειάζεστε κάποιο εξοπλισμό ή εκπαίδευση. Ξεκινήστε σφίγγοντας το πρόσωπό σας και μετρώντας μέχρι το 10

Ζ) Η βαλεριάνα είναι φυτικό χαλαρωτικό για άγχος και αϋπνία και μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία π.χ. το σκεύασμα Quite Life της εταιρίας Lanes που περιέχει και το βότανο πασιφλόρα, αλλά και συμπλέγματα της βιταμίνης Β που “κάνουν καλό στα νεύρα΄΄.
Άλλο φυσικό ηρεμιστικό, κυρίως αντικαταθλιπτικό, είναι το βότανο Hyperici Herba με το εμπορικό όνομα Remotiv το οποίο θα βρείτε στα φαρμακεία.
Υπάρχουν και ειδικά χαλαρωτικά χάπια με την ονομασία Αγιουβέρδα (Himalaya) που θα βρείτε επίσης στα φαρμακεία.
Άλλο χαλαρωτικό είναι τα ανθοϊάματα Μπαχ τα οποία θα βρείτε στα φαρμακεία. Διαλύετε σταγόνες από το ανθο-ίαμα σε ένα ποτήρι νερό.
Αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό είναι και το βότανο St John’s Wort που θα βρείτε στα φαρμακεία.

Η) Δοκιμάστε και την ομοιοπαθητική. Κάποιος ομοιοπαθητικός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αγχολυτικά. Αποφύγετε τη μέντα (τσίχλες, οδοντόκρεμες) όταν λαμβάνετε ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Θ) Ψυχολογική βοήθεια από ειδικό: ψυχολόγο (λεκτική προσέγγιση με χρήση ειδικής μεθόδους για τη συγκεκριμένη περίσταση π.χ. γνωσιακή – συμπεριφορολογική θεραπεία) ή ψυχίατρο (συχνότερα σε ψυχιατρικό υπόβαθρο, όπως κατάθλιψη, και χρήση φαρμάκων που συνήθως έχουν παρενέργειες και συχνά προκαλούν εθισμό). Προτιμείστε κάποιον ψυχίατρο που προχωράει σε υποστηρικτική (λεκτική) θεραπεία και δεν ξεφορτώνεται τον ασθενή απλά φορτώνοντάς τον με φάρμακα (τα οποία συχνά είναι αναπόφευκτα όταν το άγχος είναι αφόρητο).

Ι) Κι ένα μυστικό: Φτιάξτε ένα μη στρεσογόνο περιβάλλον στο χώρο που εργάζεστε. Αν π.χ. το γραφείο σας είναι γκριζωπό και σκοτεινό, κολλήστε φωτογραφίες από αγαπημένα σας πρόσωπα ή όμορφες αφίσες στους τοίχους. Τοποθετήστε 1-2 μικρά γλαστράκια με λουλούδια και μην παραλείπετε να του δίνετε τη «νότα» της κάθε εποχής π.χ. μερικά πασχαλινά διακοσμητικά για αυτή την περίοδο. Η δική σας προσωπική νότα, θα μετατρέψει το γραφείο σε ένα χώρο που μπορεί να είναι επαγγελματικός, αλλά δεν χρειάζεται να είναι άσχημος και να σας δημιουργεί το αίσθημα της πίεσης. Προσέξτε, βέβαια, μην το παρακάνετε.

10 «όπλα» ενάντια στο στρες

Δείτε πώς θα μειώσετε το στρες και τα ενοχλητικά συμπτώματά του με ακόμα δέκα απλούς καθημερινούς τρόπους

– Οι αγχολυτικές τροφές:

Καταπολεμήστε φυσικά τις στρεσογόνες καταστάσεις με τις σωστές τροφές, που μπορούν να αποδειχθούν φάρμακα. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, εντάξτε τα παρακάτω τρόφιμα στο διαιτολόγιό σας και δείτε την διαφορά:
*Πορτοκάλια: Η βιταμίνη C που περιέχουν, εκτός από όλες τις άλλες θετικές επιδράσεις της στον οργανισμό, μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν στρες και επαναφέρει την πίεση και την κορτιζόλη στις κατάλληλες ποσότητες. Μάλλον η γνωστή παροιμία για το μήλο και τον γιατρό έχει αποκτήσει ανταγωνιστή.
*Σπανάκι: Το μαγνήσιο που περιέχεται στο συγκεκριμένο λαχανικό διατηρεί την ορμόνη της κορτιζόλης σε χαμηλά επίπεδα και βοηθά έτσι στην καταπολέμηση του άγχους που αυτή προκαλεί. Έχετε δει ποτέ αγχωμένο τον Ποπάυ;
*Ψάρια: Τα ω-3 λιπαρά που μπορούμε να λάβουμε από τον τόνο ή τον σολομό δεν κάνουν καλό μόνο στην καρδιά, αλλά και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού, θωρακίζοντάς τον ενάντια στους στρεσογόνους παράγοντες.
*Μαύρο τσάι: Η επιστήμη ερεύνησε το θέμα και κατέληξε πως το μαύρο τσάι βοηθά στην αντιμετώπιση άσχημων για την ψυχολογική υγεία καταστάσεων. Σε σχετικό πείραμα, όσοι κατανάλωσαν μαύρο τσάι μετά από μια αγχωτική περίσταση δήλωσαν πιο ήρεμοι από αυτούς που ήπιαν κάποιο άλλο αφέψημα, ιδιαίτερα καφέ.
*Φυστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα: Μία χούφτα από αυτούς τους ξηρούς καρπούς κάθε μέρα ρίχνουν την πίεση του αίματος και βοηθούν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα την έκρηξη αδρεναλίνης που συνοδεύει τις κρίσεις άγχους.
*Συνθετικοί υδατάνθρακες: Ή αλλιώς, δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά, πάντα ολικής άλεσης. Οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες έχει αποδειχθεί πως ενισχύουν την δράση της σεροτονίνης, μιας ουσίας στον οργανισμό που μας κάνει να… αισθανόμαστε όμορφα.
*Ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο: Η συνήθεια που πάντα μας προέτρεπαν οι γονείς μας να υιοθετήσουμε διαθέτει την χημική της εξήγηση. Το ασβέστιο έχει μυοχαλαρωτική δράση και δίνει στο σώμα μας το σύνθημα για να ηρεμήσει, να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί ήσυχα.

– Υπνοθεραπεία

Οι σωστές συνήθειες ύπνου είναι βάλσαμο για τον οργανισμό μας, καθώς τον βοηθούν να είναι ξεκούραστος και να εμποδίζει το στρες να μας κατακλύσει. Άλλωστε, τις ώρες που κοιμόμαστε, λήγει ο συναγερμός του άγχους και το σώμα και το πνεύμα μας μπορεί να χαλαρώσει. Διατηρήστε ένα ικανοποιητικό ωράριο ύπνου και προσπαθήστε να είστε συνεπείς με αυτό.

– Αλλάξτε ξυπνητήρι

Όπως είπαμε, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Δεν είναι κρίμα να τον ολοκληρώνετε με ένα άσχημο ξύπνημα, βεβιασμένο από έναν ενοχλητικό, μονότονο και άχαρο ήχο; Βάλτε ένα ευχάριστο τραγούδι ως ήχο ξυπνητηριού και αναθέστε στον αγαπημένο σας τραγουδιστή να σας λέει την πρώτη καλημέρα. Αλλάξτε ανά διαστήματα τον ήχο, για να μην… πλήττετε ποτέ το πρωί και να μην έχετε «μούτρα» όλη την υπόλοιπη ημέρα.

– Ασκήσεις εναντίον του στρες

Ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τους παράγοντες που προκαλούν άγχος. Προτιμήστε τις αερόβιες ασκήσεις, οι οποίες προκαλούν την έκκριση των πολύτιμων ενδορφινών, των ορμονών της «ευτυχίας».

– Μασάζ

Ένα καλό μασάζ πάντα μας βοηθά να χαλαρώσουμε, ακόμη κι αν δεν προέρχεται από τα έμπειρα χέρια ενός ειδικού, αλλά από αυτά του αγαπημένου μας προσώπου. Συνδυάστε το με αρωματικά κεριά και απαλή μουσική και θα έχετε πετύχει ένα καίριο πλήγμα εναντίον όλων αυτών που σας κατέτρεχαν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

– Το γιατρικό του σεξ

Η σεξουαλική δραστηριότητα ανήκει στα πιο απολαυστικά «φάρμακα». Τονώνει τον οργανισμό, βοηθά το αίμα να κυκλοφορήσει καλύτερα, μειώνει την κορτιζόλη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και φυσικά, δεν είναι αγγαρεία για κανέναν. Make love, not stress…

– Πάρτε ανάσα

Κυριολεκτικά, πάρτε ανάσα. Το κλισέ που αναφέρουμε πάντα σε δύσκολες καταστάσεις όντως λειτουργεί. Την επόμενη φορά που θα σας κυριεύσει το άγχος, καθίστε, πάρτε βαθιά ανάσα, κρατήστε την αναπνοή σας όσο μπορείτε και στην συνέχεια αφήστε την σιγά σιγά. Επαναλάβετε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Για πιο προχωρημένους, δοκιμάστε μερικά μαθήματα yoga για να νιώσετε στον οργανισμό σας όλα τα αγχολυτικά της οφέλη.

– Θέστε έναν στόχο την φορά

Η συχνότερη αιτία στρες είναι η προσπάθεια να στριμώξουμε όλες τις υποχρεώσεις μας σε περιορισμένο χρόνο και να πελαγώνουμε στην σκέψη ότι δεν προλαβαίνουμε. Η λύση είναι να προχωρούμε βήμα-βήμα, θέτοντας έναν μικρό στόχο κάθε φορά και επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε αυτόν. Επίσης, δεν είναι κακό να γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις αντοχές μας και να αρνούμαστε να αναλάβουμε παραπάνω υποχρεώσεις από αυτές που αντέχουμε.

– Ενυδάτωση

Μια βόλτα μέχρι την βρύση ή ένα μπουκαλάκι νερό στην τσάντα μας είναι οι πιο εύκολες κινήσεις και κρύβουν περισσότερα οφέλη από όσα θα περίμενε κανείς. Το νερό μας διατηρεί ενεργούς και αποβάλλει τοξίνες από τον οργανισμό μας. Αυτό σημαίνει πως μας απαλλάσσει από τις ουσίες του στρες και τονώνει την σωματική και πνευματική μας κατάσταση. Και φυσικά, δεν κοστίζει τίποτα. Δείτε αναλυτικά τι μας προσφέρει το νερό σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life.

– Ψυχοθεραπεία

Όταν το στρες αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις και οι κρίσεις άγχους διαδέχονται τα ψυχοσωματικά προβλήματα, η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή είναι η καλύτερη λύση. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο απροχώρητο για να ζητήσουμε βοήθεια, καθώς ο ειδικός θα μας βοηθήσει να χτυπήσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του και να το αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Τέλος, τεράστια σημασία έχει η αιτιολογική θεραπεία, δηλαδή η εύρεση της αιτίας του άγχους. Για παράδειγμα, συχνή είναι η αγχώδης αντιδραστική νεύρωση – συχνά καταθλιπτικού τύπου – που σχετίζεται με απωθημένες εμπειρίες και αρνητικά συναισθήματα που ανάγονται συνήθως στην παιδική ηλικία π.χ. κάποιος καταπιεστικός ή αδιάφορος γονέας, διαζύγιο και γενικά προβλήματα στην σχέση με τους γονείς. ‘Ετσι, για την αντιμετώπιση του άγχους τεράστια σημασία έχει η αλλαγή του τρόπου ζωής, πάντα με αιτιολογική αντιμετώπιση του άγχους και όχι απλά με αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του με φάρμακα.

http://sciencearchives.wordpress.com/2010/01/10/%CF%8E-%CE%AC-%CE%AC/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s