Κράτος

WSJ: Ευρώπη ή προνόμια του δημόσιου

WSJ: Ευρώπη ή προνόμια του δημόσιου τομέα το δίλημμα Τσίπρα
«Θέλει πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη;». Με αυτό το ερώτημα ο Σάιμον Νίξον της Wall Street Journal προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τι συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις και σύμφωνα με τον τίτλο του δημοσιεύματος να καταλάβει «Γιατί άπαντες είναι στο σκοτάδι στην Ελλάδα;»

«Μέχρι πρόσφατα, η απάντηση φαινόταν σαφής» απαντά ο ίδιος στο ερώτα του μια που «ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να κρατήσει την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα».

Στην συνέχεια ο Αμερικανός δημοσιογράφος παραθέτει μια περιγραφή της πορείας των διαπραγματεύσεων αλλά και της ισχυρής επιθυμίας των Ελλήνων να παραμείνουν στο Ενιαίο νόμισμα και την Ευρώπη για να καταλήξει με μια διπίστωση στην ανάλυση του.

«Για τους πιστωτές, η απάντηση για το αν ο κ Τσίπρας θέλει πραγματικά να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη έρχεται μετά από μια απλή ερώτηση: Είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρόθυμη ή ικανή να μεταρρυθμίσει το δημόσιο τομέα στην Ελλάδα; Η τεράστια επέκταση του δημόσιου τομέα προκάλεσε την κρίση και είναι η αιτιά που διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα που παρατείνει το Ελληνικό δράμα» συνεχίζει ο Σάιμον Νίξον.

«Παρόλο που οι αριθμοί του δημόσιου τομέα έχουν περικοπεί, πολύ λίγες θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσω απολύσεων: Οι περισσότεροι έφυγαν μέσω γενναιόδωρων προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης που τώρα βαραίνουν το συνταξιοδοτικό σύστημα και ακρωτηριάζουν τα δημόσια οικονομικά. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ορκιστεί να προστατέψει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας» συνεχίζει ο Σαιμον Νίξον.

«Για έξι χρόνια, στην Ελλάδα ο ιδιωτικός τομέας έχει καταβάλει συντριπτικά υψηλό τίμημα γι αυτή την προστασία των συμφερόντων του δημόσιου τομέα με τη μορφή χαμένων θέσεων εργασίας και υπερβολική φορλόγηση. Ο κ Τσίπρας ήλπιζε να μεταφέρει αυτό το κόστος στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Αλλά αυτό δεν είναι το είδος της νομισματικής ένωσης που η Ελλάδα εντάχθηκε» προσθέτει στη συνέχεια ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal για να καταλήξει «Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιλέξει μεταξύ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τη διατήρηση των προνομίων του δημόσιου τομέα. Δεν μπορεί να κάνει και τα δύο».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s