Αλλοδαποί&Μετανάστες, Η Απολλώνια Αδελφότης

Le Monde: Το 2015 καταγράφηκαν πάνω από 1,2 εκ. αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη – Διπλάσιες από το 2014

 

 
Στην Ευρώπη φιλοξενήθηκαν 360.080 πρόσφυγες το 2015, ενώ σχεδόν οι μισοί (148.215) έγιναν δεκτοί στη Γερμανία
Η πολιτική και μεταναστευτική κρίση που γνώρισε η γηραιά ήπειρος το 2015 αποτυπώνεται και σε αριθμούς, γράφει η Le Monde και αποκαλύπτει ότι καταγράφηκαν πάνω από 1,2 εκατ. αιτήσεις για διεθνή προστασία, διπλάσιες απ’ ό,τι το 2014.
Αυτό είχε ως συνέπεια τα ευρωπαϊκά κράτη να χρειαστεί να πάρουν περίπου 600 χιλιάδες αποφάσεις σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat στις 20 Απριλίου.
Ο αριθμός των αιτούντων ασύλου που έγιναν δεκτοί παρουσίασε επίσης μία αύξηση 75% το 2015 και η Ευρώπη (ΕΕ, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) φιλοξενεί 360.080 πρόσφυγες.
Χωρίς καμία έκπληξη, οι πρόσφυγες από τη Συρία αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των αιτούντων ασύλου στην Ευρώπη για το 2015 (27%), αλλά και το 50% των προσφύγων που έγιναν δεκτοί.

Πολλοί πρόσφυγες που ζητούν άσυλο προέρχονται επίσης από τα Βαλκάνια (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία), αλλά από την Ερυθραία που βιώνει τρομοκρατία και πείνα, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Μάλι, τρεις χώρες που έχουν καθημερινές συγκρούσεις και μεγάλες πολιτικές κρίσεις.
Η Γερμανία είναι μακράν η χώρα που έχει δεχτεί τους περισσότερους αιτούντες ασύλου (148.215) και αντιπροσωπεύει το 41% των θετικών αποφάσεων.
Στη συνέχεια έρχονται οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη Σουηδία να είναι δεύτερη στη σχετική λίστα.
Όσον αφορά τον αριθμό των αιτούντων ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας που τους φιλοξενεί η Σουηδία έρχεται πρώτη με 0,7%, δηλαδή, σε κάθε 141 πολίτες της αντιστοιχεί ένας πρόσφυγας.
Στον αντίποδα, αρκετές χώρες έχουν κάνει πολύ λίγα για τους αιτούντες ασύλου και ανάμεσά τους βρίσκουμε κράτη που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία που αντιτάχθηκαν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες στις 22 Σεπτεμβρίου 2015.
Η Αυστρία που έδειξε επίσης εχθρική στη μετεγκατάσταση που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, είναι παρόλα αυτά η τρίτη χώρα που έχει τους περισσότερους αιτούντες ασύλου, αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Το ποσοστό της αποδοχής των αιτήσεων ασύλου εξαρτάται και από την εθνικότητα των προσφύγων, με τους Σύριους να γίνονται δεκτοί σε ποσοστό 97,1%.
Αντίθετα, όσοι προέρχονται από τα Βαλκάνια γίνονται δεκτοί σε ποσοστό μόλις 1,9%.
Κάποιες χιλιάδες Σύριοι είδαν, ωστόσο, την αίτησή τους να απορρίπτεται.
Για την Sabreen Αl Rassace υπεύθυνη του αρμόδιου οργανισμού, αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα έγγραφά τους, για παράδειγμα κάποιοι Σύριοι δεν έχουν πάνω τους τα χαρτιά τους και δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους.
Το ποσοστό αποδοχής των αιτήσεων ασύλου για την Ευρώπη είναι 47%.
Αλλά πίσω από αυτό το νούμερο κρύβεται τεράστια ανομοιομορφία στη γεωγραφική κατανομή, η οποία αντανακλά τη διαφορετική μεταναστευτική πολιτική που έχουν τα κράτη μέλη.
Αν η Βουλγαρία και οι Σκανδιναβικές χώρες δέχονται μεγάλο αριθμό αιτούντων ασύλου, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, όπου η φιλοξενία προσφύγων προκαλεί διαμάχες και πολιτικές εντάσεις.
Η Γαλλία βρίσκεται στην 25η θέση σε σύνολο 32 χωρών, με το ποσοστό αποδοχής προσφύγων να είναι στο 27%.

http://www.bankingnews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s