Γεωπολιτική, Η Απολλώνια Αδελφότης

Imperium Graecorum vs Greater Europe

Την στιγμή που οι θλιβεροί νοσταλγοί του «Μένουμε Ευρώπη» φαντασιώνονται ευρωπαϊκά μεγαλεία, στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την μετα-ευρωπαϊκή εποχή (post-EU era).
Αναδύεται μία νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική στην Ευρώπη. Σύντομα θα έχουμε μία νέα Γιάλτα, με νέες σφαίρες επιρροής, και μία νέα ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων.

Ας δούμε συνοπτικώς τα ανταγωνιστικά γεωπολιτικά σχέδια στην Ευρώπη.
Visegrad Group: Η στενή γεωπολιτική συνεργασία τεσσάρων χωρών: Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία.
Intermarium: Το παλαιό πολωνικό σχέδιο για την δημιουργία μίας ομοσπονδίας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, η οποία να ενώνει τις χώρες της Βαλτικής θαλάσσης με τις χώρες του Ευξείνου Πόντου.
Russia’s Near Abroad: Το σχέδιο επιρροής της Ρωσσικής ομοσπονδίας στην περιφέρειά της αποσκοπώντας στην αποτροπή εντάξεως των περιφερειακών χωρών στο δυτικό στρατόπεδο.
Nordic Council: Το γεωπολιτικό σχέδιο συνεργασίας των Σκανδιναβικών χωρών.
Μitteleuropa: Το παλαιό γερμανικό σχέδιο αφομοιώσεως της κεντρικής Ευρώπης.
Neo-Ottoman Turkey: H ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με σημαντικό στόχο της ανακατάληψη της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.
Imperium Graecorum vs Greater Europe: Το ανταγωνιστικό γεωπολιτικό σχέδιο της Ελλάδος κατά της Ευρώπης. Η «Μεγάλη Ελλάδα» ως απάντηση στην «Μεγάλη Ευρώπη».
Οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί καθότι η ενωμένη Ευρώπη αποσυντίθεται με ταχείς ρυθμούς. Στην νέα Γιάλτα όταν διαμοιραστούν οι νέες σφαίρες επιρροής στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο, η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να χαράξει την δική της ξεχωριστή πορεία.
Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Imperium Graecorum vs Greater Europe”

  1. ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΜΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ? ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ? ΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΓΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ? ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΟΣ? ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ? ΜΕ ΤΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΣ? ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ? ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s