Η Απολλώνια Αδελφότης

«Εθνικοποιείστε τις τράπεζες για να σωθείτε» – Ποιοι επαναφέρουν το ζήτημα εκκίνησης από το «μηδέν» του τραπεζικού συστήματος

Το ζήτημα της εθνικοποίησης των ελληνικών τραπεζών ως μοναδικό εργαλείο εξόδου σε ορατό ορίζοντα από την δεινή κρίση και την δημοσιονομική κατοχή της χώρας, επανέρχεται από διεθνείς ανεξάρτητους παρατηρητές.

Το ζήτημα τέθηκε για πρώτη φορά στην οικονομική κρίση του 2008, επί κυβέρνησης Καραμανλή, πάλι από ανεξάρτητους ξένους οικονομικούς αναλυτές, αλλά φυσικά τότε ακουγόταν εξωπραγματικό και η εγχώρια τραπεζική διαπλοκή η οποία ελέγχει ολόκλρη την δομή στην χώρα, έκανε να ακοόγονται τότε τέτοιες προτροπές ως «γραφικές φωνές».

Τώρα που η διαπλοκή των τραπεζιτών πέρασε στην ιστορία με το «ξεκλήρισμά» τους από τα μεγάλα ξένα «ψάρια (στο μεταξύ οι Ελληνες πολίτες ουσιαστικά πλήρωσαν τα ξένα funds με τις ανακεφαλαιοποιήσεις για να αρπάξουν αυτοί τον έλεγχο των τραπεζών!), όλα δείχνουν πιο καθαρά, αλλά είναι «πολύ αργά για δάκρυα». ‘Η όχι;

Σε συνέντευξη του Jack Rasmus, γνωστού καθηγητή Οικονομικών στο St. Marys College και συγγραφέα του βιβλίου «Η αρπαγή της Ελλάδας: ένας νέος χρηματοπιστωτικός ιμπεριαλισμός αναδύεται», εκλιιπαρεί την νυν ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα να αποκρούσει όλα τα αιτήματά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για δήθεν «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει μια τρίτη διάσωση, αφού αναφέρει ότι είναι κάτι το οποίο δεν οδηγεί πουθενά. Θα μειωθεί περαιτέρω η αγοραστική δύναμη των πολιτών και η ύφεση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο.

Τι προτείνει: Αυτό που όλοι οι μη υπάλληλοι των ξένων funds οικονομολόγοι προτείνουν και το οποίο θα ήταν η πρώτη κίνηση πέρσι αν υπήρχε ρήξη με τους δανειστές: Την εθνικοποίηση των τραπεζών, ενώ θέτει (και αυτός…) πάλι θέμα νομίσματος: «Δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης και με νεκρή αγροτική οικονομία» σημειώνει.

Βέβαια, εδώ, να σημειώσουμε κάτι το οποίο είναι μια σοβαρή αντικειμενική δυσκολία προς αυτή την κατεύθυνση: Δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να γίνει κάτι τέτοιο ή τουλάχιστον δεν υπάρχει σε επαρκή αριθμό.

Χρειάζονται τουλάχιστον 1500-2000 στελέχη στη νέα τράπεζα οι οποίοι να εργαστούν με εθνική συνείδηση ή εν πάση περιπτώσει να δώσουν αυτό που ξέρουν, χωρίς να υπονομεύσουν το έργο.

Στην ίδια αντικειμενική δυσχέρεια είχε αναφερθεί πέρσι μετά την αποκαθήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και σε αυτό είχε δίκιο: Δεν υπάρχουν στελέχη, όχι 1500, ούτε καν 500 που να έχουν την τεχνογνωσία και την εθνική συνείδηση να συνεργαστούν για ένα τέτοιο έργο.

Εν πάση περιπτώσει ο Rasmus πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εθνικοποιήσει εδώ και τώρα το τραπεζικό της σύστημα για να διασώσει ότι μπορεί: «Έτσι και εθνικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα η Ελλάδα, θα διαθέτει ένα τεράστιο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της, διότι τώρα η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) , οι Γερμανοί και το ΔΝΤ, «σφίγγουν στην μέγγενη» στην χώρα κατά το δοκούν , ειδικά κάθε φορά που υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Φέρνουν συνεχώς την οικονομία στο χείλος του γκρεμού για να επιτύχουν τις άνομες επιδιώξεις τους», είπε ο ίδιος .

Ο Rasmus τόνισε ότι όσο η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, δεν υπάρχει τέλος στο θέμα «λιτότητα και οικονομική ύφεση», κάτι που χαρακτηρίζει την ελληνική κατάσταση από οικονομικής απόψεως από το 2009 έως σήμερα.

Ο ίδιος όμως αποκρούει προς το παρόν την ιδέα μιας ολοκληρωτικής εξόδου από την ΕΕ παρόμοια με εκείνη που έπραξε το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μια πιθανή έξοδο όμως από την ευρωζώνη », είπε, «θα δώσει ακόμα ένα ακόμα πιο δυνατό «σπρώξιμο» για της διάλυση της. Ως εκ τούτου, οι τραπεζίτες στην Ευρώπη θα κάνουν ό, τι μπορούν για να το αποτρέψουν αυτό και πλέον στην περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν πολύ πιο χαλαροί απ’ότι πριν το Brexit», δήλωσε ο ίδιος.

Ο διάσημος οικονομολόγος τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνει ελιγμούς για να εξέλθει από την συμφωνία για «την αναχρηματοδότηση» του ελληνικού χρέους.

Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος των «εν εξελίξει μέτρων λιτότητας» που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από το 2010 για να παράγει αρκετό εισόδημα η χώρα, για να πληρώνει τόκους άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων του χρέους που η Τρόικα επέβαλε στην Ελλάδα.

«Όλη αυτή η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, η μείωση των μισθών και η κατάργηση των συνδικαλιστικών διαπραγματεύσεων είναι μια κατάσταση που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή … και αποτελεί ένα προϊόν μιας εντελώς αποτυχημένης ευρωζώνης, μιας αποτυχημένης τραπεζικής ένωσης, και μιας αποτυχημένης νομισματικής ένωσης, όπου οι χώρες οι οποίες είναι οικονομικά ασθενέστερες καταλήγουν με ένα τεράστιο χρέος, το οποίο αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν και να πληρώσουν γι “αυτό», είπε ο Rasmus .

Η μόνη διέξοδο για την Ελλάδα είναι να ξεφύγει από την ΕΕ και το «νεκρό χρήμα» ενός διαλυμένου ήδη οικονομικού συστήματος που επικρατεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και του ΔΝΤ να κρατήσει με το ζόρι την Ελλάδα στην ουσία ως έναν νεκρό σκλάβο. H ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τις εισαγωγές και να αρχίσει την παραγωγή όλων των βασικών αγαθών της ζωής που χρειάζεται εσωτερικά στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».
ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
498

8

7
Google +

3

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η απάντηση της ΤτΕ στους Financial Times για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών
Το «κούρεμα» των κόκκινων δανείων προτείνουν οι τράπεζες καθώς η πώλησή τους σε funds είναι επιζήμια
Οι ρυθμίσεις τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

by Taboola
Sponsored Links
.
Teclast X98 Plus II 2 in 1 Tablet PC$174.24 – gearbest.com
Why Europeans speak 2 languages and say they aren’t bilingualBabbel
20 Celebs Who Take Their GFs On Private Jetsthrivinglifestylez.com
19 Perfectly Timed Photos, No 6 Is ShockingCrazy News
Brilliant new vehicle tracking device selling out fast!Gadget Fever
NEVER put these 15 Foods in the fridgeHealtyLeo.com
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Οποιος χρήστης της πλατφόρμας του discus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Ένας υπερχρεωμένος πλανήτης έτοιμος να εκραγεί μέσα σε μια παγκόσμια σύρραξη
3,2,1… Δείτε τι έσκασε δίπλα σε νεότευκτο σκάφος του αμερικανικού Ναυτικού
«Εθνικοποιείστε τις τράπεζες για να σωθείτε» – Ποιοι επαναφέρουν το ζήτημα εκκίνησης από το «μηδέν» του τραπεζικού συστήματος
Αντίποινα Γ.Στουρνάρα στην κυβέρνηση για την έφοδο στην σύζυγό του: «Εκλεισε» την Τράπεζα Αττικής με απόφαση της ΤτΕ!
250 ισλαμιστές σκοτώθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην Παλμύρα (βίντεο)
* Δημοφιλέστερα θέματα 24 ωρών.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έλληνας αξιωματούχος: Αναμένεται η απόφαση για τον επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων
16:36
16/09/2016

Translate this page: EN FR DE ES RU AR

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών για τον πρόεδρο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, όπως αποκάλυψαν στο Reuters πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς Έλληνας αξιωματούχος για το αν αν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα, είπε: «Όχι, αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες» και διαβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.

«Υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα, αλλά οπωσδήποτε υπάρχει πρόοδος» προσθέτει μία δεύτερη πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο διορισμός του πενταμελούς εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας και για τις δύο πλευρές. Τα δύο μέλη του συμβουλίου διορίζονται απευθείας από τους θεσμούς, ενώ η τοποθέτηση των υπόλοιπων τριών υπόκειται στις αρμοδιότητες της Αθήνας.

Ωστόσο,και οι δύο έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο επομένως οι επιλογές πρέπει να έχουν τη στήριξης και των θεσμών και της κυβέρνησης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας Γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου είχε οριστεί ο Ζακ Λε Παπ, Ωστόσο, η Αθήνα επισήμανε από την πλευρά της πως δεν έχει παρθεί ακόμα οριστική απόφαση.
ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πυρετώδεις εργασίες για σύσταση και λειτουργία του νέου Υπερ-ταμείου Αποκρατικοποιήσεων
Οι δανειστές αξιώνουν τον έλεγχο του υπερ-ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας για να μοιράσουν τα ακίνητα-«φιλέτα» όπως θέλουν
Επιτροπεία και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων – Οι δανειστές θα επιβάλλουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των υδρογονανθράκων

by Taboola
Sponsored Links
.
ILIFE V7S Smart Robotic Vacuum Cleaner$151.39 – gearbest.com
1 million people have adopted this new language learning methodBabbel
Diese 3 hätten lieber nicht den Lotto Jackpot knacken sollen! (haben aber trotzdem gewonn…theLotter.com
This game will keep you up all night!Sparta Online Game
This Is The Most Addicting Game Of The YearStormfall: Free Online Game
Brilliant new vehicle tracking device selling out fast!Gadget Fever
© pronews.gr 2016 – Ροή ειδήσεων RSS – Επικοινωνία: info@pronews.gr – Η εταιρεία – Όροι χρήσης – Αναζήτηση – Google+

Back to top

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s