Εκκλησιες του Δήμου

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Μηχανισμός Εκκλησίας του

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

    Το δεύτερο κύριο όργανο του Συλλόγου Κράτος Δήμου και ανώτατο πολιτειακό όργανο για όλα τα ζητήματα είναι η Εκκλησία του Δήμου. Συμμετέχουν όλα τα μέλη που έχουν εγγραφεί στον Εκκλησιαστικό πίνακα (μητρώο). Η Εκκλησία επικυρώνει ή απορρίπτει ψηφίσματα μετά από γνωμάτευση της Βουλής (προβούλευμα). Η Εκκλησία δεν συζητάει ποτέ τίποτε που δεν έχει περάσει από την Βουλή ώστε να έχει προηγηθεί κρίση των θεμάτων που έχουν εισηγηθεί τα μέλη της. Εκλέγει τους αιρετούς άρχοντες (στρατηγούς-ταμίες). Επιβάλλει την αποπομπή μέλους για ένα έτος δια οστρακισμού. Επιβάλλει την μόνιμη αποπομπή μέλους δια στερήσεως των πολιτικών του δικαιωμάτων(ατιμία). Επικυρώνει ή λύνει συνεργασίες. Δέχεται μετά από την υποβολή διαπιστευτηρίων στην Βουλή τους «ξένους» φορείς από κάθε άλλη οργάνωση, φορέα για ακρόαση. Εκλέγει και ελέγχει τους Στρατηγούς για την εξωτερική πολιτική με βάση αξιοκρατικά κριτήρια απόδοσης.

Συνελεύσεις της Εκκλησίας του Δήμου

    Η Εκκλησία του Δήμου συνέρχεται 4 Κυριακές στην διάρκεια κάθε Πρυτανείας 36 ημερών. Συνολικά 40 φορές τον χρόνο. Στην πρώτη συνέλευση Κύρια Εκκλησία δίδεται η ψήφος εμπιστοσύνης στους ’ρχοντες και στην Βουλή. Αν δεν συμβεί αυτό παραπέμπονται στο Δικαστήριο. Αποδέχεται την εισαγγελία (έφεση) μέλους από τους Θεσμοθέτες. Στην Κύρια Εκκλησία της 6ης Πρυτανείας, Ιανουάριο αποφασίζει αν κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους θα λάβει χώρα οστρακοφορία, και θα ληφθούν υπόψη οι κατηγορίες για συκοφαντία που έχουν λάβει οι θεσμοθέτες. Στην δεύτερη συνέλευση κάθε Πρυτανείας την Ικετηρία αποφασίζεται μετά από αίτηση μέλους –Πολίτη αν θα δοθεί η ’δεια. Στην τρίτη και τέταρτη συνέλευση κάθε Πρυτανείας Νόμιμες θα συζητούνται τα θέματα πολιτικής διοίκησης κοινωνίας κλπ. Έκτακτες συνεδρίες δύνανται να συγκληθούν αν το ζητήσει ’ρχοντας ή Στρατηγός για επείγοντα θέματα.
Ο κήρυκας διαβάζει τα θέματα που έχει γνωματεύσει η Βουλή μετά από πρόσκληση του Επιστάτη των Πρυτάνεων που προεδρεύει. Για κάθε θέμα χωριστά ο Επιστάτης των Πρυτάνεων ζητάει από τους πολίτες να αποφασίσουν με ανάταση των χεριών σε ζώσα Εκκλησία και με θετικό ψήφισμα πάνω από ορισμένο αριθμό σε εικονική Εκκλησία αν θέλουν τα μέλη να συζητηθεί ή να γίνει άμεσα ψηφοφορία. Αν αποφασιστεί η συζήτηση ο κήρυκας ρωτάει ποιος Πολίτης θέλει να πάρει τον λόγο- “τις αγορεύει βούλεται;” Με το πέρας των ομιλιών τίθεται ψηφοφορία σημείο προς σημείο, με ανάταση χειρών σε ζώσα ή με ψηφίσματα σε εικονική. Κάθε Πολίτης ζητάει την άδεια από τον Επιστάτη των Πρυτάνεων να πάρει τον λόγο σε ζώσα αγορά, και σε εικονική δηλώνει συμμετοχή. Η Αγόρευσή του είναι απαραβίαστη και αδιάκοπτη. Μόνο ο επιστάτης των Πρυτάνεων τον εγκαλεί στην τάξη αν ομιλεί εκτός χρόνου ή εκτός θέματος ή χυδαιολογεί και υβρίζει. Η πρότασή του καταγράφεται από τον Γραμματέα της Πρυτανείας «ο τάδε είπεν» και η εισήγησή του φέρει ευθύνη αν παρασύρει τον Δήμο σε εσφαλμένη απόφαση μετά από καταγγελία πολίτη δηλαδή γραφή παρανόμων.

Μηχανισμός Εκκλησίας του Δήμου

    Η Εκκλησία του Δήμου συνέρχεται στην διάρκεια κάθε Βουλευτικής Πρυτανείας 4 φορές, ήτοι 40 φορές τον χρόνο, διαδικτυακά ή σε φυσικό χώρο κατά απαίτηση της Πρυτανείας , ημέρα Κυριακή. Στην πρώτη Εκκλησία κάθε πρυτανείας δίνεται έγκριση της Εκκλησίας στους άρχοντες «επιχειροτονία» δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης δια ανατάσεως χειρός. Στο δικτυακό τόπο του Συλλόγου δια θετικού ή αρνητικού ψηφίσματος στην διάρκεια της ημέρας από τις 8.00 ώρα πρωινή μέχρι 8.00. απογευματινή. Ο κήρυκας ανακοινώνει τα θέματα που η Βουλή έχει επεξεργαστεί και ζητάει δια ανατάσεως των χεριών αν το θέμα θα συζητηθεί ή θα προχωρήσει η Εκκλησία σε ψηφοφορία. Αν δύο ομιλητές θέλουν να μιλήσουν η ψηφοφορία τίθεται στην βάση των προτάσεων. Ειδάλλως αρχίζει ευθύς αμέσως. Ακολουθεί το επόμενο θέμα και ούτω καθεξής μέχρι να ψηφισθούν όλα. Κάθε πολίτης εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του. Δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει ως εκπρόσωπος άλλων ατόμων ή ομάδων. Όλοι οι πολίτες μέλη του Συλλόγου έχουν το δικαίωμα να ανέβουν στο βήμα. Ακούγονται και οι αυθόρμητες- πρόχειρες και οι προμελετημένες-προετοιμασμένες προτάσεις εξίσου. Θεωρούνται χρήσιμες και οι μελετημένες αλλά και οι καλές εμπνεύσεις της στιγμής. Κάθε πολίτης μπορεί να μιλήσει μόνο για ένα θέμα και μόνο για μία φορά. Η κρίση της συνέλευσης βασίζεται στα προτεινόμενα και όχι στους προτείνοντες, στις ιδέες και όχι στα πρόσωπα. Στην ίδια Εκκλησία γίνεται η πολιτογράφηση νέων μελών που έχουν ελεγχθεί από τους 2 αναδόχους ή παρουσίαση μέλους προς εύρεση δευτέρου αναδόχου. Στην ίδια Εκκλησία καταθέτονται και οι καταγγελίες –εισαγγελίες μελών στην κρίση των ευθύνων. Σε φυσικό χώρο καταθέτονται γραπτώς και ιδιοχείρως, στον δικτυακό στο προσωπικό μήνυμα του Εύθυνου της Φυλής.. Στην κύρια εκκλησία της Πρυτανείας του Ιανουαρίου, αποφασίζεται με ψήφισμα όλων των μελών η διεξαγωγή οστρακοφορίας κατά την διάρκεια του έτους. Κατά την διάρκεια της πρυτανείας στην Τρίτη και τέταρτη νόμιμη Εκκλησία, οι εκάστοτε άρχοντες συγκαλούν συνάντηση σε επιλεγμένο τόπο αίθουσα του Συλλόγου ή εξοχή, διεξαγωγή κύκλου μαθημάτων της Σοφιστικής σχολής. Η παράδοση της ύλης γίνεται από μέλη του συλλόγου αλλά και καλεσμένους ομιλητές με σκοπό την εκπαίδευση των μελών στους θεσμούς και τις αρχές της δημοκρατίας και της πολιτικής επιστήμης. Στο δικτυακό χώρο του Συλλόγου με δημοσίευση της ύλης στον χώρο της Σοφιστικής Σχολής. Η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει μαθήματα δημόσιας ομιλίας και ρητορικής τέχνης και δημοκρατικών θεσμών, πολιτικής επιστήμης. Σχετικά άρθρα θα αποστέλλονται από όλα τα μέλη.

Συνήθης δημοκρατική διαδικασία

Εισήγηση πολίτη -> Προβούλευμα Βουλής -> Ψήφισμα Εκκλησίας Δήμου -> Έγκριση -> Αναγραφή Γραμματέα.

http://www.dimokratia.org/html/ekklisia_dimou.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s