Οικονομική πολιτική

Le Monde: Οι Έλληνες είναι όμηροι μιας διελκυστίνδας που τους ξεπερνά

«Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να υποστηρίξουμε με θετικούς όρους τις πράξεις των Ευρωπαίων» αναφέρεται σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας
Τη στάση των Ευρωπαίων στο χθεσινό (22/5/2017) Eurogroup όπου τελικά δεν υπήρξε καμία συμφωνία ούτε για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ούτε για το ελληνικό χρέος επικρίνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Πρόκειται για την τελευταία ανεπίλυτη κρίση της ευρωζώνης και ένα θέμα για το οποίο πλέον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να υποστηρίξουμε με θετικούς όρους τις πράξεις των Ευρωπαίων», τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, που τιτλοφορείται «Μέτρα για το χρέος, νέα δάνεια: οι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο».
Η συντάκτρια υπογραμμίζει το πόσο η ελληνική κυβέρνηση, ιδίως «μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο 2015, έχει προσπαθήσει να απομειώσει το τεράστιο κρατικό χρέος (180% του ΑΕΠ), χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει έως σήμερα σημαντικές παραχωρήσεις από τη μεριά των δανειστών».
«Οι Έλληνες, εντούτοις, έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του δρόμου, αποδεχόμενοι τουλάχιστον 140 νέα μέτρα λιτότητας (μεταρρυθμίσεις, μείωση δαπανών, αυξήσεις φόρων)», συμπληρώνει.
Ακόμη, υπενθυμίζει ότι «αναμένοντας μία συμφωνία στο Eurogroup, το ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο με 45 μέτρα, που οι δανειστές ζητούν και περιλαμβάνειμεταξύ άλλων μια νέα μείωση -τη 13η!- των συντάξεων από την έναρξη της κρίσης το 2010».
«Αλλά τούτο δεν ήταν αρκετό για να πείσει τις Βρυξέλλες χθες», συνεχίζει.
«Η αλήθεια είναι πως εδώ κι έναν χρόνο, οι Έλληνες είναι όμηροι μιας διελκυστίνδας που τους ξεπερνά», σημειώνει η αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας τις διαφορές απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό χρέος.
«Αυτό που είναι φρικτό είναι πως οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη από τα χρήματα του ΔΝΤ, έχοντας »τραβήξει» από αυτό μόλις 30 δισ. από τα 86 δισ. που διατίθενται στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου βοήθειας.
Χωρίς να υπολογίζεται πως, λήγοντας σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα, τα δάνεια αυτά κοστίζουν περισσότερο στην Ελλάδα από εκείνα που της χορηγούν οι η ΕΚΤ, η ο EMS», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Πώς μπορεί κάποιος με ελάχιστες οικονομικές γνώσεις να σκεφτεί ή να προσποιηθεί ότι η λιτότητα θα βοηθήσει την Ελλάδα
Το βράδυ της 18ης Μαΐου 2017, η ελληνική Βουλή ψήφισε να εφαρμόσει έναν ακόμη γύρο καταστροφικών μέτρων, εμπνεύσεως της τρόικας (ΕΚ, ΔΝΤ, ΕΚΤ).
Όλοι οι 153 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισαν «ένα πακέτο αυτοκτονίας», αναφέρει ο Peter Koenig της Global Research, ο οποίος έχει διατελέσει και οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, για τα τελευταία δυόμισι χρόνια πωλεί την ψυχή του (αν έχει) και το σημαντικότερο, τη χώρα που τον εμπιστεύθηκε, στους ολιγάρχες του εγκλήματος, δηλαδή το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Γερμανία.
Και αυτό το κάνει για να λάβει περισσότερο χρέος.
Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του γνωρίζουν ότι αυτό το νέο χρέος θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερα πακέτα διάσωσης.
Αυτό το νέο χρέος υποτίθεται ότι ανακουφίζει από το ήδη μνημειώδες και τερατώδες βάρος του χρέους, που είναι τώρα κοντά στο 200% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, κάθε δόση συνοδεύεται από ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα, περισσότερες περικοπές στις συντάξεις, μειώσεις μισθών, πενιχρές κοινωνικές υπηρεσίες, ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου και υποδομών.
Αυτές οι περικοπές θα αυξήσουν περαιτέρω τη φτώχεια, τη δυστυχία, την πείνα, τις ασθένειες.
Άλλωστε, η οικονομία έχει καταρρεύσει από το 2011, καθώς έχει συρρικνωθεί κατά 25%.
Πώς μπορεί κάποιος με ελάχιστες οικονομικές γνώσεις να σκεφτεί ή να προσποιηθεί ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα;
Είναι αυτονόητη η αυτοκτονία.
Αργή και κακή, αναφέρει ο Koenig.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s