Γερμανία

Fratzscher (DIW Berlin) στο bankingnews: Συμφωνία για το ελληνικό χρέος το καλοκαίρι 201

 
H αποχώρηση από το ευρώ θα έφερνε πολλά δεινά στην Ελλάδα
Καμία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές, δεν αναμένει ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW Berlin), και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι του 2018», τονίζει ο γερμανός οικονομολόγος με συνέντευξή του στο bankingnews.gr.
Ο κ. Fratzscher επιμένει πως παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τα τελευταία επτά χρόνια, χρειάζονται περαιτέρω «μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, ούτως ώστε να λειτουργεί το σύστημα προς όφελος του ελληνικού λαού». «Αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αποφασιστούν από τον ελληνικό λαό», προσθέτει.
Τάσσεται, τέλος, κατά ενός Grexit, επισημαίνοντας ότι «το ευρώ χρησιμοποιείται από πολλούς ως αποδιοπομπαίος τράγος για τα δικά τους λάθη.»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Marcel Fratzscher στο bankingnews.gr:

– Θα ήταν εφικτός ένας συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος; Και τι θα περιλαμβάνει ένας τέτοιος συμβιβασμός;

Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, λόγω των επερχόμενων εκλογών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, το θέμα έχει γίνει ιδιαίτερα πολιτικό.
Δεν αναμένω καμία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

– Τι πρέπει να γίνει για να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας;

Το πιο σημαντικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η ανάπτυξη, η οποία είναι ακόμη πιο σημαντική από το σημερινό μέγεθος του χρέους ή των επιτοκίων.
Η πρότασή μου, αλλά και αυτή του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, είναι να μετατρέψουμε το χρέος της Ελλάδας και να συνδέσουμε την πληρωμή των τόκων με το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Εάν η Ελλάδα βιώσει μια ύφεση, δεν θα πρέπει να πληρώσει κανένα επιτόκιο για το χρέος της και εάν ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχυνθεί, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει ένα υψηλότερο επιτόκιο.
Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αναλάβει την πρωτοβουλία ανάληψης των μεταρρυθμίσεων και θα επέτρεπε στους Ευρωπαίους πιστωτές της να αποχωρήσουν.

– Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να χαλαρώσουν οι όροι για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη;

Η Ελλάδα χρειάζεται και άλλες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον δημόσιο τομέα, και περισσότερη ανάπτυξη.
Τα δύο αυτά δεν είναι υποκατάστατα.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα ούτως ώστε να λειτουργεί το σύστημα προς όφελος του ελληνικού λαού απαιτεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
Αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αποφασιστούν από τον ελληνικό λαό.

– Οι ευρωπαϊκές οικονομίες που μπήκαν σε μνημόνιο, ανέκαμψαν, εκτός από την Ελλάδα. Γιατί τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης φαίνεται να αποτυγχάνουν ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης έχουν βγει από το μνημόνιο;

Δεν θα έλεγα ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αποτυχημένο, μάλλον το αντίθετο.
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα αποδώσει μέσω υψηλότερης ανάπτυξης και ποσοστών απασχόλησης στο μέλλον.
Δεν είναι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα υπεύθυνο για το βάθος της κρίσης και την αργή ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά είναι οι πολιτικοί, που διαφωνούν για τα χρήματα και τις μεταρρυθμίσεις, έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα και έχουν καθυστερήσει την ανάκαμψη.

– Έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι ένα Grexit που θα εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σενάριο, ακόμη και στην περίπτωση της εσωτερικής στάσης πληρωμών, είναι η χειρότερη λύση. Τι θα απαντούσατε σήμερα;

Το ευρώ δεν προκαλεί το πρόβλημα στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.
Αντίθετα, η αποχώρηση από το ευρώ θα έφερνε πολλά δεινά στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρείχαν σταθερότητα, χρηματοδότησαν τις τράπεζες και έτσι βοήθησαν να αποφευχθεί μια ακόμη βαθύτερη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Το ευρώ χρησιμοποιείται από πολλούς ως αποδιοπομπαίος τράγος για τα δικά τους λάθη.

– Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας τραπεζικής κρίσης;

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την τραπεζική κρίση εδώ και πολλά χρόνια, καθώς συνεχίζεται η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τις κεντρικές τράπεζες και είναι ευάλωτες λόγω της αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s