Posted in Η Απολλώνια Αδελφότης, Τράπεζες

Στο 4,47% το ελληνικό 10ετές

Από τα αξιοσημείωτα στοιχεία της επιδείνωσης είναι ότι ειδικά οι περίοδοι 2 και 3 ετών σημειώνονται οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις εκτοξεύοντας τις αποδόσεις.
Επιθετικές πωλήσεις σημειώνονται στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης απόρροια προφανώς της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.
Η Ιταλία οδηγείται ξανά σε εκλογές πιθανότατα 9 Σεπτεμβρίου και η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει σε συνδυασμό με την πιθανή ισχυροποίηση της Lega και του Κινήματος 5 Αστέρων αυξάνουν την αναταραχή στις αγορές και ειδικά στα ομόλογα που είναι το μεγάλο θύμα.
Στον αντίποδα για μια ακόμη φορά τα ομόλογα της Γερμανίας λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο και έτσι εξηγείται γιατί το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας εμφανίζει απόδοση 0,35%. Από τα αξιοσημείωτα στοιχεία της επιδείνωσης στην Ιταλία είναι ότι ειδικά οι περίοδοι 2 και 3 ετών σημειώνονται οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις εκτοξεύοντας τις αποδόσεις.

Το 2ετές ομόλογο της Ιταλίας εμφανίζει απόδοση 0,95% ωστόσο έφθασε έως το 0,98% ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν 0,28%.
Μεγάλες πιέσεις και στο 3ετές Ιταλικό ομόλογο στο 1,18% ενώ ξεκίνησε νωρίτερα στο 0,53%.
Το 10ετές Ιταλικό που είναι και benchmark εμφανίζει απόδοση 2,67% ενώ είχε κλείσει στο 2,36%.
Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στα ομόλογα της Ιταλίας.
Όμως δεν είναι μόνο η Ιταλία θύμα.
Μεγάλες ρευστοποιήσεις σημειώνονται στην Πορτογαλία με τα ομόλογα να έχουν εκτιναχθεί καταγράφοντας μεταβολή έως +80% μέσα σε μια ημέρα.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο εμφανίζει απόδοση 2,02% είχε φθάσει έως το 2,16%.
Το 2ετές ομόλογο της Πορτογαλίας από -0,037% αναρριχήθηκε στο +0,10% ενώ στο 3ετές από 0,08% έφθασε στο 0,25%.
Πιέσεις ασκούνται και στα ομόλογα της Ισπανίας με το 10ετές στο 1,51% από 1,43% χαμηλό ενώ στα ομόλογα λήξης 2 και 3 ετών επίσης παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο λόγω των πωλήσεων.
Η ελληνική αγορά μπορεί να είναι κλειστή αλλά υπάρχουν τιμές στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες με το 10ετές να έχει αναρριχηθεί στο 4,47% από 4,37% μικρή σχετικά κίνηση σε σχέση με την Ιταλία που βρίσκεται στο αρνητικό επίκεντρο.
Ωστόσο η ελληνική, η βρετανική και η αμερικανική χρηματαγορά είναι κλειστές στις 28 Μαίου οπότε η 29η Μαίου θα είναι κρίσιμη ημέρα.
Να σημειωθεί ότι στο χρηματιστήριο στις 31 Μαίου θα έχουμε την αναδιάρθρωση δεικτών στον MSCI με εκτιμώμενες εκροές – εισροές περίπου 110 εκατ ευρώ.

http://www.bankingnews.gr

Author:

Διέμενα στην Γερμανία και τώρα στην Ελλάδα Το μπλοκ αυτό είναι δική μου πνευματική εργασία και η κατάχρηση τους υπόκειται στο copy Right πνευματικής ιδιοκτησίας

Leave a comment