Η Απολλώνια Αδελφότης, Οικονομική πολιτική, Χρεοκοπία

Το κληροδότημα του Κώστα Καραμανλή.Από τον κ. Αλογοσκούφη στον κ. Τσίπρα

Η κατεστραμμένη ελληνική οικονομία που παρέδωσε το 2009, το διεφθαρμένο, διογκωμένο κομματικό-πελατειακό κράτος και το χρεοκοπημένο κόμμα, με υποχρεώσεις ύψους 290.000.000 €, δεν ταιριάζουν με την ξαφνική εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στο ρόλο του λευκού ιππότη – η οποία τεκμηριώνει πως δεν έχει καν το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική του και δεν έχει διδαχτεί απολύτως τίποτα από τα θηριώδη λάθη του. Το θέμα όμως δεν είναι ποιος κάνει τα λάθη, αλλά ποιος τα πληρώνει – κάτι που οφείλουν να σκεφθούν πολύ σοβαρά οι Έλληνες, εάν έχουν μάθει έστω κάτι μετά από δέκα χρόνια βαθιάς κρίσης και λεηλασίας τους.           

.

«Ο Κώστας Καραμανλής ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη διακυβέρνηση της χώρας με την αλήστου μνήμης «απογραφή». Ήταν μια καλοσχεδιασμένη πολιτική απάτη. Κατά την οκταετία Σημίτη η Ελλάδα προχώρησε σε μεγάλες παραγγελίες οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η εγγραφή των εξοπλιστικών δαπανών στον προϋπολογισμό μπορεί να γίνει είτε κατά το έτος παραγγελίας είτε κατά το έτος παραλαβής των όπλων.

Η κυβέρνηση Σημίτη, έχοντας επωμιστεί μεταξύ άλλων και την ευθύνη διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, προτίμησε τη δεύτερη επιλογή. Άλλωστε το ίδιο έκαναν οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση Καραμανλή βρέθηκε αναγκασμένη να παραλάβει οπλικά συστήματα και να εγγράψει στους προϋπολογισμούς των ετών 2004-2007 εξοπλιστικές δαπάνες της τάξης των 10 δις € (πάνω από 2% του ΑΕΠ τον χρόνο).

Με δαπάνη ύψους 2% του ΑΕΠ ετησίως «εγκλωβισμένη» στην εξυπηρέτηση αμυντικών παραγγελιών, δεν περίσσευε παρά μόνο 1% για κοινωνικές παροχές προτού αγγίξει η κυβέρνηση το επιτρεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανόνες όριο ελλείμματος ύψους 3% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα είχε πρακτικά κανένα περιθώριο για παροχές. Θα μετατρεπόταν σε αυτό που φοβόταν ο κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του – δηλαδή σε μια απαξιωμένη «δεξιά παρένθεση».

Για να υπερβούν το πρόβλημα αξιοποίησαν το δικαίωμα να μεταβάλουν την επιλογή του κανόνα και να εγγράψουν τις δαπάνες για οπλικά συστήματα (αλλά και αρκετές δαπάνες Υγείας) στα παρελθόντα έτη. Παρουσίασαν έτσι μια νέα «φουσκωμένη» εικόνα για τους προϋπολογισμούς των ετών 1999-2003, πλαστογραφώντας την ιστορία. Στη συνέχεια άρχισαν να δανείζονται (πάνω από 10 δις € ως το 2008), για να πληρώνουν τα όπλα που παρελάμβαναν. Και τουλάχιστον άλλα τόσα για να χρηματοδοτήσουν παροχές. Κι έτσι κέρδισαν με άνεση τις εκλογές του 2007″ (πηγή).

.

Ανάλυση

Συνεχίζοντας τη σειρά «Οι δολοφόνοι της Ελλάδας», υπενθυμίζουμε πως το δημόσιο χρέος της χώρας μας το 2003, όπου λίγο μετά ανέλαβε την κυβέρνηση ο Κ. Καραμανλής ήταν στο 101,5% του ΑΕΠ, της Ιταλίας στο 100,5% και της Γερμανίας στο 63,1% – σε απόλυτο μέγεθος στα 180 δις €, ενώ το 2009 εκτοξεύθηκε στα 301 δις €, έχοντας αυξηθεί κατά 121 δις €. Σήμερα, παρά το PSI και τα δέκα σχεδόν χρόνια εξαντλητικής λιτότητας έχει φτάσει στο 194% του ΑΕΠ (359 δις €), ενώ της Ιταλίας στο 132% του ΑΕΠ και της Γερμανίας μειώθηκε στο 61% – όπου όμως, ως αποτέλεσμα των μνημονίων, το κόκκινο ιδιωτικό χρέος έχει επί πλέον εκτοξευθεί από περίπου 20% το 2009 στο 180% του ΑΕΠ ή πάνω από 330 δις €.

Την  αμέσως προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, από το 1996 έως το 2003, το δημόσιο χρέος είχε αυξηθεί από τα 100 δις € στα 180 δις € (γράφημα) – κατά 80 δις € δηλαδή μέσα σε οκτώ χρόνια ή 40 δις € λιγότερα από τα επόμενα έξι. Κατά πόσο είχε πλαστογραφηθεί και το χρέος της περιόδου 1999-2003 όπως τα ελλείμματα των προϋπολογισμών, δεν είναι γνωστό – ξεκάθαρο είναι όμως το ότι, η απογραφή της ΝΔ ήταν μία καλοσχεδιασμένη απάτη. Πως ήταν ένας από τους λόγους που υπερχρεώθηκε ανεύθυνα η Ελλάδα το 2009, ενώ οδηγήθηκε στο ΔΝΤ το 2010 για ένα ακόμη λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης – για το βραχυπρόθεσμο δανεισμό της (μέσης διάρκειας μόλις 7,9 έτη).

Αφού τώρα τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο υπουργός οικονομικών του είχαν εξαφανιστεί για πάρα πολλά χρόνια, γνωρίζοντας προφανώς τις τεράστιες ευθύνες τους για το κατάντημα της Ελλάδας, ενώ είχαν αφήσει εντελώς ακάλυπτο και αβοήθητο τον κ. Σαμαρά που δημιούργησε μαζί με τον κ. Βενιζέλο (PSI), παρέλαβε και παρέδωσε ένα άλλου είδους χάος, εμφανίζονται ξαφνικά στην επικαιρότητα – με τον κ. Αλογοσκούφη να δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και για να ξεπλύνει τα εγκλήματα του (ανάλυση), μεταξύ των οποίων τα θηριώδη ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (γράφημα).

Από την άλλη πλευρά, ο Κ. Καραμανλής επέλεξε την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, σε ακροατήριο του κόμματος του, καθώς επίσης τις περιοδείες του στη Μακεδονία – την παράδοση του ονόματος της οποίας ο ίδιος προετοίμασε το 2008, κυρίως όμως το κόμμα του ήδη από το 1993(εικόνα). Όπως λέγεται δε, ο στόχος του είναι η προεδρία το 2020, όπου τελειώνει η θητεία του προηγούμενου – του ανθρώπου που κατηγορείται πως προσέλαβε επί κυβέρνησης ΝΔ περί τους 200.000 δημοσίους υπαλλήλους, τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό.

Περαιτέρω, εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί έχουν το θράσος οι δύο βασικοί πρωτεργάτες της καταστροφής της χώρας, να εμφανίζονται ξαφνικά σήμερα στην επικαιρότητα – αυτοί που εκτόξευσαν τις δημόσιες δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές στα ύψη, από 26,4% του ΑΕΠ του 2004, στο 33,7% (γράφημα) – με σταθερά ουσιαστικά τα έσοδα του Δημοσίου. Εν προκειμένω, η απάντηση είναι απλή: η άνοδος των ποσοστών της ΝΔ στις Ευρωεκλογές και στις δημοσκοπήσεις, επειδή το συγκεκριμένο κόμμα «ξεπλύθηκε» από το ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι στην ουσία πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας των Ελλήνων και όχι για τη στήριξη τους.

Σε συνδυασμό βέβαια με τη κατάφωρη μανία του κ. Μητσοτάκη να κυβερνήσει, η οποία τεκμηριώνεται από την απορρόφηση στο κόμμα του ενός ετερόκλητου πλήθους υποψηφίων βουλευτών κάθε πολιτικής απόχρωσης και με στόχο την καρέκλα – με κριτήριο όχι τις ικανότητες ή την ηθική τους, αλλά τις ψήφους που θα καταφέρουν να συλλέξουν. Για μία ακόμη φορά λοιπόν φαίνεται πως ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων θα επιλέξει μία κυβέρνηση χωρίς καμία λογική – υποκινούμενος από το θυμικό του και θεωρώντας πως έτσι θα επιδείξει τη διαμαρτυρία του! Η ψήφος διαμαρτυρίας όμως δεν οδήγησε ποτέ καμία χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά απλά επιδείνωσε την κατάσταση της.

Εάν τώρα συμβεί κάτι τέτοιο, παράλληλα με το ξέπλυμα του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος επιδιώκει να βραβευτεί για τα οικονομικά του εγκλήματα που έχουν οδηγήσει σε εθνικά με την προεδρία της χώρας, αντί να τιμωρηθεί, οι Έλληνες θα είναι άξιοι της μοίρας τους – ενώ το λιγότερο που θα έπρεπε να καταλάβουν αυτοί που παρακολούθησαν την ομιλία του είναι το ότι, δεν είχε το παραμικρό ίχνος αυτοκριτικής. Ντροπή και θλίψη μαζί για έναν άνθρωπο που κάποτε ήταν πρωθυπουργός της χώρας – ενώ δεν παρέδωσε μόνο καμένη γη, όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά και ένα χρεοκοπημένο κόμμα στις επόμενες ηγεσίες του, αφού στα τέλη του 2018 η ΝΔ χρωστάει μόνο στις τράπεζες 278.951.569 € από 250.634.064 το 2017 (πηγή), έχει αγωγή εναντίον της από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 160.000.000 και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους τόκους.

Το ελάχιστο λοιπόν που θα έπρεπε να αναρωτηθούν οι Έλληνες είναι το πώς ένα κόμμα που επιδοτείται από το κράτος με σχεδόν 5.300.000 € κάθε χρόνο, άρα από τους ίδιους, συν επιδοτήσεις για εκλογές και Ευρωεκλογές, όχι μόνο δεν πληρώνει τα χρέη του, αλλά τα αυξάνει – έχοντας πλημμυρίσει τη χώρα με διαφημιστικά μηνύματα και με καταχωρήσεις για τις εκλογές, τα οποία χρηματοδοτούνται με δανεικά και αγύριστα. Επίσης το πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο κόμμα να σώσει τη χώρα που προηγουμένως κατέστρεψε, όταν δεν μπορεί να σώσει ούτε τον εαυτό του.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, το κληροδότημα του κ. Κ. Καραμανλή, η κατεστραμμένη οικονομία της Ελλάδας δηλαδή, το διεφθαρμένο, διογκωμένο κομματικό-πελατειακό κράτος και το χρεοκοπημένο κόμμα, δεν ταιριάζει με τις ξαφνικές εμφανίσεις του στο ρόλο του λευκού ιππότη – οι οποίες τεκμηριώνουν πως δεν έχει καν το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική του και δεν έχει διδαχτεί απολύτως τίποτα από τα θηριώδη λάθη του. Το θέμα όμως δεν είναι ποιος κάνει τα λάθη, αλλά ποιος τα πληρώνει – κάτι που οφείλουν να σκεφθούν πολύ σοβαρά οι Έλληνες, εάν έχουν μάθει έστω κάτι μετά από δέκα χρόνια βαθιάς κρίσης και λεηλασίας τους.

Υστερόγραφο: Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Κώστας Καραμανλής οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το 2009, εν μέσω της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ιστορία και ενώ είχε στερέψει η ρευστότητα παγκοσμίως, με τα γνωστά τεράστια δίδυμα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – έχοντας ουσιαστικά αποδράσει από τις ευθύνες του που γνώριζε επακριβώς, μεταξύ άλλων κρίνοντας από το ότι κρύφτηκε μετά στο καβούκι του, αδιαφορώντας εντελώς για τα μαρτύρια που υφίστανται έκτοτε οι Έλληνες και που φυσικά δεν αγγίζουν τον ίδιο (αφού εξασφάλισε τη βουλευτική του αμοιβή και τη σύζυγο του, με πτυχία που μόνο ως αξιοκρατικά δεν μπορούν να θεωρηθούν).

.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ – ΕΝΩ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ‘ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΛΙΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΧΩΡΩΝ ΟΠΩΣ Η ΑΛΒΑΝΙΑ Ή ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΤΟΤΕ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΜΑΣ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ

.

«Εάν ένα Έθνος επιτρέψει να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή του, τότε χάνει αναπόφευκτα τη θέληση να διεκδικήσει το δικαίωμα ύπαρξης του – ενώ εάν ακολουθήσει η σύγχυση και η διαφωνία των Πολιτών του, ο χωρισμός τους σε αντίπαλα στρατόπεδα, τότε χάνει ακόμη και την ικανότητα του να επιβιώνει».    

.

Άποψη

Ειδικά όσον αφορά το δημόσιο χρέος πριν το 2009, υπάρχουν δύο σημεία που οφείλουν να μας ενδιαφέρουν: (α) Το 1988 το ποσοστό του σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν στο 60% από περίπου 30% στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ανέβηκε κατά την περίοδο των κυβερνήσεων εθνικής ενότητας 1988-1989 στο 80%, ενώ εκτοξεύθηκε στο 100% την περίοδο 1989-1993 σε όρους δολαρίου (β) Η μικρή μείωση του ως προς το ΑΕΠ μετά το 2006 οφειλόταν στην αναθεώρηση με τη μέθοδο της δημιουργικής λογιστικής, μέσω της οποίας αυξήθηκε το ΑΕΠ κατά 9,6%. Με τον τρόπο αυτό το δημόσιο χρέος μειώθηκε ως προς το ΑΕΠ τεχνητά και αυτόματα, χωρίς μία σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, όπως επίσης το έλλειμμα του προϋπολογισμού – με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η Ελλάδα στην αύξηση των δημοσίων δαπανών, καθώς επίσης σε έναν επί πλέον δανεισμό περίπου 70 δις €.

Η βασική ευθύνη για το συγκεκριμένο γεγονός, για το έγκλημα καλύτερα, με το οποίο δρομολογήθηκε η υπερχρέωση της Ελλάδας, ανήκει στον τότε υπουργό οικονομικών κ. Αλογοσκούφη – ο οποίος, αντί να διαχειρισθεί συνετά την οικονομία, το 2006 προσπάθησε να αυξήσει τεχνητά το ΑΕΠ κατά 25%, συμπεριλαμβάνοντας την παραοικονομία.

Τελικά όμως η ΕΕ το απέρριψε σε κάποιο βαθμό, επιτρέποντας του την αύξηση κατά 9,6% – ενώ σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία τότε, άρχισαν να υπολογίζονται στο ΑΕΠ τρεις νέοι τομείς: (α) η πορνεία, όπου ο τζίρος της στη Γερμανία με τις 400.000 νόμιμες ιερόδουλες (5% άνδρες), υπολογιζόταν το 2013 στα 14,6 δις € (β) το λαθρεμπόριο τσιγάρων και ναρκωτικών και (γ) οι επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη.

Περαιτέρω, οι ενέργειες του κ. Αλογοσκούφη ήταν αυτές που επέτρεψαν την αλματώδη άνοδο των προσλήψεων στο δημόσιο – όπου, σύμφωνα με το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή, από το 2004 έως το 2009, ανήλθαν στα 186.443 άτομα (πηγή). Επρόκειτο λοιπόν για έναν τεράστιο αριθμό ο οποίος, σε συνδυασμό με τη σπατάλη δημοσίων πόρων και με την πολιτική διαφθορά, είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των ετησίων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, οπότε του χρέους.

Επεξήγηση γραφήματος: Διαχρονική εξέλιξη του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ (μπλε στήλες, αριστερή κάθετος), καθώς επίσης των ελλειμμάτων (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος).

.

Ειδικότερα, το δημόσιο χρέος από 215,4 δις € το 2005 ή στο 108,5% του ΑΕΠ, αυξήθηκε μεν στα 226,2 δις € το 2006, αλλά σε όρους ΑΕΠ μειώθηκε στο 105,7% (πηγή), αφού το ΑΕΠ αυξήθηκε από 198 δις € στα 214 δις € με το «τέχνασμα Αλογοσκούφη» – ενώ το έλλειμμα μειώθηκε πλασματικά από 5,7% το 2005 στα 3,8% το 2006 (πηγή). Με τον τρόπο αυτό διευκολύνθηκε η αύξηση των προσλήψεων στα πλαίσια του πελατειακού κράτους, καθώς επίσης η ραγδαία άνοδος των κρατικών δαπανών από 48,6 δις € το 2005 στα 60 δις € το 2008 – οπότε ακολούθησε η εκρηκτική άνοδος των ελλειμμάτων και η υπερχρέωση της Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που επίσης διευκολύνθηκαν από την τεχνητή άνοδο του ΑΕΠ (γράφημα), οδήγησαν τη χώρα μας στα όρια των δυνατοτήτων της το 2009 – όπου δυστυχώς εξελέγη μία κυβέρνηση που είτε από ανοησία, είτε από ενδοτισμό, έδωσε τη χαριστική βολή στην Ελλάδα, πιθανότατα σε συνεργασία με τον διοικητή της ΕΛΣΤΑΤ και στέλεχος του ΔΝΤ.

Αμέσως μετά, παρά το ότι η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να λύσει το πρόβλημα (α) είτε με τη μονομερή αθέτηση των πληρωμών απέναντι στους ξένους κατόχους των ομολόγων της σε εθνικό δίκαιο (90%), (β) είτε να το εξυπηρετήσει με δικά της μέσα για να μην κινδυνεύσει γεωπολιτικά (ανάλυση), ακολούθησε το έγκλημα του PSI από τον κ. Βενιζέλο – όπου δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς οικονομικά για να καταλάβει ότι, δεν υπήρχε κανένας λόγος για μόλις 50 δις € (γράφημα) να απολέσει τη δυνατότητα μετατροπής του 90% του χρέους της σε δραχμές, να αποδεχθεί το αγγλικό δίκαιο, να υποθηκεύσει ολόκληρη τη δημόσια περιουσία της, καθώς επίσης να χάσει την εθνική της κυριαρχία.

Σαν να μην έφταναν δε όλα αυτά, το έγκλημα ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση του 2015 που όχι μόνο αρνήθηκε παράνομα να εφαρμόσει το δημοψήφισμα αλλά, πολύ χειρότερα, παρέδωσε τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών στους ξένους για 6-7 δις €, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος με 45 δις € – τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ως εγγυήσεις ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, οικόπεδα, επιχειρήσεις) αξίας 300-400 δις €!

Έτσι φτάσαμε, από τον κ. Αλογοσκούφη έως τον κ. Τσίπρα, στον απίστευτο σημερινό εξευτελισμό όπου οι τράπεζες, σε συνεννόηση με τους πιστωτές (ESM), είναι σε θέση να εκβιάζουν στυγνά την κυβέρνηση – απαιτώντας την διενέργεια δεκάδων χιλιάδων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ως προϋπόθεση για να δοθεί η επόμενη δόση της τρίτης δανειακής σύμβασης! Την ίδια στιγμή επιχειρείται δια της χειραγώγησης η καλλιέργεια ψευδών ελπίδων στους Έλληνες – σύμφωνα με τις οποίες η χώρα το 2018 θα απελευθερωθεί από την πολιτική των μνημονίων, χρηματοδοτούμενη από τις αγορές.

Ούτε εδώ όμως χρειάζεται η γνώση οικονομικών για να καταλάβει κανείς ότι, μία χώρα που απομονώθηκε από τις αγορές με δημόσιο χρέος στο 125% του ΑΕΠ της, με ιδιωτικό κόκκινο στο 10%, με υγιείς τράπεζες, με ιδιωτικά εισοδήματα πολύ υψηλότερα κοκ., δεν μπορεί να επιστρέψει με δημόσιο χρέος πάνω από το 180% του ΑΕΠ της, με ιδιωτικό κόκκινο άνω του 130%, με υπερχρεωμένες τράπεζες, με ιδιωτικά εισοδήματα 50% χαμηλότερα, με κατεστραμμένο παραγωγικό ιστό κοκ. – πόσο μάλλον όταν μόνο από την πτώση των τιμών των περιουσιακών της στοιχείων έχει χάσει ήδη πάνω από 1 τρις €!

Εν τούτοις, όλα αυτά έχουν σχέση με χρήματα που θα μπορούσαν ίσως κάποτε, έστω μετά από 100 χρόνια, να ανακτηθούν. Όμως, αυτοί που ελέγχουν την Ελλάδα με τα εγχώρια οικονομικά και πολιτικά υποχείρια τους, με την πέμπτη φάλαγγα, δεν θέλουν μόνο χρήματα – αφού απειλούν επί πλέον την εδαφική της ακεραιότητα, όπως  με το Δούρειο Ίππο των Σκοπίων. Εν προκειμένω θα πρέπει να θεωρηθεί ως ακραία εθνική προδοσία η μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Μακεδονία – όπως άλλωστε ήταν επίσης η μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το PSI που, παρά τις τεράστιες ευθύνες του, είχε προτείνει τότε ο κ. Παπανδρέου (άρθρο).

Οφείλουν δε να ντρέπονται όλοι αυτοί που διακωμωδούν την εντυπωσιακή διαδήλωση της Θεσσαλονίκης, ευρισκόμενοι πιθανόν σε διατεταγμένη υπηρεσία, όπως η παρουσιάστρια του καναλιού «Ε» – όπου αναφέρθηκε ότι, «Το συλλαλητήριο για την Μακεδονία ήταν καρναβάλι. Αν οι Σκοπιανοί δούνε όλα αυτά τα νούμερα ίσως κάνουν πίσω»!

Έχουμε πάντως ήδη φτάσει ήδη σημείο να κατηγορούνται ως «πατριδοκάπηλοι» αυτοί που διαδηλώνουν υπέρ των συμφερόντων της χώρας τους ή ως «εθνικιστές» εκείνοι που θέλουν να υπερασπίσουν την ιστορία της – καθώς επίσης ως «ρατσιστές» όσοι διαμαρτύρονται για την εισβολή των παράνομων μεταναστών σε μία χώρα που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ολοκληρώνοντας, η δεκαετής χρονική περίοδος από τον κ. Αλογοσκούφη έως τον κ. Τσίπρα είναι ίσως η χειρότερη στη μακραίωνη ιστορία μας – ενώ εάν δεν αντιδράσουν συλλογικά οι Πολίτες, συνεχίζοντας να ανέχονται την κυλιόμενη χρεοκοπία και το θράσος χωρών όπως η Αλβανία (ΑΕΠ 13 δις $, τετραπλασιασμός του εξωτερικού χρέους της από το 2008, μόλις 1,4 εκ. εργαζόμενοι) ή τα Σκόπια (ΑΕΠ μόλις 10,9 δις $, 0,95 εκ. εργαζόμενοι, επίσης τετραπλασιασμός του εξωτερικού χρέους), τότε τα δεινά τους μόλις ξεκίνησαν.

Σε κάθε περίπτωση, εάν διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή όπως ήδη διαφαίνεται, τότε οι Πολίτες δεν θα μπορούν καν να διεκδικήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης ύπαρξης τους – ενώ εάν οι Έλληνες παραμείνουν χωρισμένοι σε αντίπαλα στρατόπεδα, όπου το ένα θα διαφωνεί με το άλλο για τα μνημόνια, για τη Μακεδονία κοκ. εξυπηρετώντας το «διαίρει και βασίλευε» των ξένων, τότε ίσως η Ελλάδα ως Έθνος δεν θα καταφέρει να επιβιώσει, όπως πολλά άλλα κράτη στο παρελθόν.

analyst.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s