Posted in Κυβέρνηση, Οικονομική πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής

Στις πολύ σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις που πέτυχε η κυβέρνηση μετά από «δύσκολη, συνεχή και πολύμηνη διαπραγμάτευση» με τους Ευρωπαίους εταίρους εστίασε ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Εξασφαλίσαμε την πέμπτη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία του κράτους, την καταβολή των μισθών και των συντάξεων», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας, μια απόφαση, όπως είπε που συμβάλλει στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας για τα επομενα χρόνια, έτσι ώστε να μην τελεί διαρκώς η χώρα «υπό το φόβο των αγορών».

«Εξασφαλίσαμε μια περίοδο σταθερότητας από εξωτερικές πιέσεις για να μην έχουμε ανάγκη να εξαρτόμαστε από δάνειες δυνάμεις», πρόσθεσε. Όπως διευκρίνισε μάλιστα, η νέα δανειοδότηση μπορεί να είναι ανάλογου ύψους με την προηγούμενη (110 δισ. ευρώ), ενώ οι όροι του νέου δανείου θα βασιστούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός αξιολόγησε ως ένα ακόμη θετικό βήμα επιτάχυνση της χρηματοδότησης από τα ταμεία της Ε.Ε. Πλέον, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται στα λόγια αλλά στην πράξη. «Είμαστε συνεπείς στο νοικοκύρεμα της οικονομίας, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί και η αναπτυξιακή ανάκαμψη», παρατήρησε σχετικά.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, προχωρά η πρόταση για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Προϋπόθεση η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου

Ο Πρωθυπουργός έσπευσε παράλληλα να υπογραμμίσει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου και η αποτελεσματική υλοποίηση όλων των αποφάσεων.

Ειδικότερα όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο και τις σχετικές πιέσεις που ασκούνται από πλευράς Ε.Ε. ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι όλοι αναγνωρίζουν στην Ελλάδα την κρισιμότητα της στιγμής. «Εμπιστεύομαι την κρίση των βουλευτών», δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά με το αν θεωρεί ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί από όλη την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες που υφίσταται ο λαός, η κυβέρνηση έχει φέρει τη χώρα σε μια ασφαλή πορεία.

Θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες για να προχωρήσουμε μπροστά, επανέλαβε, ενώ αναφερόμενος στη στάση των υπόλοιπων κομμάτων απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν υποδεικνύει σε κανέναν τι θα κάνει στη χώρα μας. «Το κάθε κόμμα αποφασίζει και κρίνεται από τον ελληνικό λαό», παρατήρησε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «όσο μεγαλύτερη συναίνεση δείξουμε», τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα επιτυχίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνέχισε, είναι, λογικό και οι εταίροι μας να θέλουν να δουν να υπάρχει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το πρόγραμμα.

«Αν είμαστε συνεπείς δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα»

Αναγνωρίζοντας τα βάρη που έχουν επωμιστεί οι πολίτες, άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων.

«Η κρίση χτυπάει συγκεκριμένα στρώματα. Εκεί θα σκύψουμε όλοι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να είμαστε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους», δεσμεύθηκε, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες στο φορολογικό σύστημα. «Θα κάνουμε τα πάντα. Γι� αυτό έχουμε ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα, όχι μόνο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά θα έχουμε και ελάφρυνσή τους.

Για το ενδεχόμενο εκλογών και το δημοψήφισμα

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εκλογών, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει «η λαϊκή εντολή να μην χρεοκοπήσουμε». «Είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια δύσκολη και σε μια καταστροφική πορεία» εξήγησε, συμπληρώνοντας πως αν δεν είχαν γίνει όσα έχει κάνει η κυβέρνηση σήμερα το αποτέλεσμα θα ήταν η διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

Σε ερώτηση σχετικά με το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει ο ίδιος από τη Βουλή παρατήρησε ότι δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τα δημοψηφίσματα, καθώς όπως ανέφερε, είναι «μια δυνατότητα να κάνουμε τομές και αλλαγές απαραίτητες για να υπάρξει ένα αίσθημα δικαίου».

Yπενθύμισε τέλος, ότι η κυβέρνηση ανέλαβε ευθύνες που δεν της αναλογούσαν και ότι ο ίδιος επέλεξε να μην φυγομαχήσει, βάζοντας πάνω από όλα το πατριωτικό καθήκον και όχι την «καρέκλα».

ΝΔ: Παλεύουμε για τη διόρθωση του λάθους

«Χαιρόμαστε γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματα της Συνόδου του, υπογραμμίζει στόχους τους οποίους η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει εξαρχής και σταθερά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ επιμένει στην ανάγκη στήριξης των βασικών στόχων του προγράμματος και των βασικών μέτρων πολιτικής.

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι η εξάλειψη του ελλείμματος και ο περιορισμός του χρέους.ι΄ αυτό και η Ν.Δ. πρωτοστατεί στις βασικές πολιτικές, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η πάταξη της κρατικής σπατάλης και οι διαρθρωτικές αλλαγές», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να υποστηρίξει μια «πολιτική που αποδεικνύεται λανθασμένη, βαθαίνει την ύφεση και ακυρώνει και αυτήν ακόμη την εξυγίανση. Δεν οδηγεί, δηλαδή, στην επίτευξη των στόχων».

«Παλεύουμε για τη διόρθωση του λάθους, με προσήλωση στους βασικούς στόχους», τόνισε καταλήγοντας.

ΣΥΝ: Η κινδυνολογική αφήγηση του πρωθυπουργού δεν πείθει κανένα

«Η συνήθης κινδυνολογική αφήγηση του πρωθυπουργού περί μη καταβολής της 5ης δόσης στο ενδεχόμενο της μη ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος πλέον δεν πείθει κανένα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ

Σύμφωνα με το Συνασπισμό, «στην πραγματικότητα, η εκταμίευση της 5ης δόσης γίνεται για να διασφαλιστεί πρώτα απ� όλα η σταθερότητα της ευρωζώνης και η προστασία των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και με αυτήν την έννοια δεν ”κινδυνεύει”».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι «δεν έχουν προηγούμενο και κυριολεκτικά εξοντώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και οδηγούν μαθηματικά και στην τυπική χρεοκοπία».

Στο ίδιο πλαίσιο, προσθέτει, «κινούνται και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, που καταδεικνύουν το νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο της Ε.Ε μπροστά στην κρίση χρέους που ταλανίζει τις χώρες της. Οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ ενδιαφέρονται για το πώς θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των τραπεζών, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας και την ένταση και παγίωση της πολιτικής λιτότητας εις βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη».

Κατά τον Συνασπισμό, «η μόνη ρεαλιστική απάντηση για τους λαούς της Ευρώπης περνά μέσα από την ενδυνάμωση των αγώνων τους και η χάραξη μιας διαφορετικής πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρό της τις κοινωνικές ανάγκες, τη στήριξη της εργασίας, της ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος».

Author:

Διέμενα στην Γερμανία και τώρα στην Ελλάδα Το μπλοκ αυτό είναι δική μου πνευματική εργασία και η κατάχρηση τους υπόκειται στο copy Right πνευματικής ιδιοκτησίας

Leave a comment