Posted in Νομισματικι Πολιτικη

Πώς θα καταλάβετε πότε η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το ευρώ

Η ώρα της ρήξης στην Αθήνα. Με αυτή την πρόταση ξεκινάει άρθρο της οικονομικής ιστοσελίδα, marketwatch, με βασικό θέμα τη γνωστή κουβέντα για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Ωστόσο, το άρθρο πάει ένα βήμα παραπέρα από το γνωστό θέμα για Grexit.

Όπως υποστηρίζει το άρθρο, το ΔΝΤ επιστρέφει, οι υπουργοί στη Γερμανία διαρρέουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς της Ελλάδα και οι υπουργοί στην Ελλάδα τονίζουν ότι δεν ανέχονται άλλο τη λιτότητα.

Πέντε χρόνια αφού ξεκίνησε η συζήτηση, το Grexit είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ, λένε πολλοί αναλυτές και το marketwatch εξηγεί πώς θα καταλάβετε ότι είναι πολύ κοντά. Θα συμβούν τρία πράγματα.

 

1. Θα υπάρξει μια ξαφνική αύξηση του QE από την ΕΚΤ, του προγράμματος δηλαδή επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, ο πρώτος που θα μάθει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και παρά τις ζώνες προστασίας που έχουν δημιουργηθεί, η ΕΚΤ θα φροντίσει ώστε να υπάρχει ρευστότητα στο ευρωσύστημα. Ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσει τη ρευστότητα στην ευρωζώνη είναι μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

2. Θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ιστορίες για ένα έκτακτο πακέτο ενίσχυσης για την Ελλάδα. Το marketwatch τονίζει ότι η έξοδος από το ευρώ σημαίνει ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο στην αρχή. Κανένας δε θέλει να δει την Ελλάδα να κατρακυλά στο χάος ή να περιέρχεται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Έτσι, τουλάχιστον κατά τους πρώτους έξι μήνες θα χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό για είδη πρώτης ανάγκης, όπως καύσιμα και φάρμακα. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στις πρώτες χώρες που θα κυκλοφορήσουν οι φήμες για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ είναι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

3. Θα παγώσει η διατραπεζική αγορά. Ένα τόσο μεγάλο γεγονός είναι αδύνατο να συμβεί χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς. Δεν περνάει απαρατήρητο ένα Grexit. Μόλις λοιπόν διαρρεύσει, οι τράπεζες θα σταματήσουν να δανείζουν η μία την άλλη. Έτσι θα εκτοξευθούν τα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των τραπεζών, το γνωστό libor.

Ο αρθρογράφος καταλήγει λέγοντας ότι κάποιες από αυτές τις συνθήκες υπάρχουν ήδη. Μιλάμε ήδη για επέκταση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, οπότε ίσως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ να είναι πιο κοντά απ’ότι νομίζουμε. Όμως θα είναι πραγματικά κοντά όταν ισχύσουν και οι τρεις προϋποθέσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

Author:

Διέμενα στην Γερμανία και τώρα στην Ελλάδα Το μπλοκ αυτό είναι δική μου πνευματική εργασία και η κατάχρηση τους υπόκειται στο copy Right πνευματικής ιδιοκτησίας

One thought on “Πώς θα καταλάβετε πότε η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το ευρώ

  1. 7 πράγματα που πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση Grexit Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

    Είναι γεγονός ότι μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τη διάσωση η Ελλάδα μπορεί ακόμα να επιτευχθεί. Τι γίνεται όμως αν οι συνομιλίες αποτύχουν, η Ελλάδα χρεοκοπήσει και δούμε να συμβαίνει η πρώτη αποχώρηση από το ευρώ;
    Η λογική θεωρεί ότι θα ήταν μια οικονομική καταστροφή. Ωστόσο η ιστορία λέει το αντίθετο: οι οικονομίες είναι πιο πιθανό να ανακάμψουν κάποια στιγμή από το να παραπαίουν.

    Σύμφωνα με το Oxford Economics, υπήρξαν περισσότερες από 70 αντίστοιχες νομισματικές ενώσεις που έχουν διαλυθεί από το 1945. Αν και δεν υπήρξε διάλυση δύο παρόμοιων νομισματικών ενώσεων, υπήρξαν από όλες αυτές τις εξόδους, τρεις χώρες οι οποίες ήταν σε παρόμοιο επίπεδο ανάπτυξης με την Ελλάδα- η Ιρλανδία (όταν σταμάτησε χρησιμοποιώντας στερλίνες ως βάση του νομισματικού συστήματος το 1979), η Σλοβακία (όταν χωρίστηκε από την Δημοκρατία της Τσεχίας το 1993), και η Αργεντινή (όταν σταμάτησε να χρησιμοποιεί το δολάριο ως νόμισμα βάσης το 2002.)
    Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος υπάρχουν επτά πράγματα για να εξετάσει κάποιος εάν υπάρξει ένα «Grexit»:

    Η επιστροφή στη δραχμής μετά από μια σημαντική υποτίμηση

    Η Αργεντινή υποτιμήθηκε αρχικά κατά σχεδόν 30%, ενώ η Σλοβακία κατά 10%. Η Barclays υπολόγισε ότι το εύρος της υποτίμησης για τις χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα ανέρχεται σε 45-85%. Η Τράπεζα της Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει άμεσα νέα συναλλαγματική ισοτιμία. Ωστόσο οι εμπορικές τράπεζες θα θεωρηθούν ευάλωτες, ενώ τα επιτόκια και οι πτωχεύσεις αναμένεται να αυξηθούν.

    Δράσεις για να αποφευχθεί μια μαζική εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να αποκρούσει μόνη της τη μαζική φυγή κεφαλαίων. Η Ιρλανδία, η Σλοβακία και η Αργεντινή χρησιμοποίησαν διάφορες μορφές ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για να μεταφέρουν την πίεση μακριά από τις τράπεζες. Έτσι και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο για να παρέχει ανάσα ρευστότητας στις τράπεζές της και να ελπίζει ότι θα αποφύγει τη μοίρα της Αργεντινής η οποία χρειάστηκε να «παγώσει» τις τραπεζικές καταθέσεις.

    Επιστροφή στην ύφεση

    Η οικονομική κατάρρευση είναι σπάνια: Μόνο το 8% των χωρών που αποχώρησαν από «νομισματικές ενώσεις» από το 1945 είδαν το ΑΕΠ τους να μειώνεται κατά περισσότερο από 20%. Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν έναν παραλληλισμό μεταξύ των ελληνο – γερμανικών σχέσεων και της διάλυση της νομισματικής ένωσης μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας το 1993 η οποία οφείλονταν σε αποκλίνουσες οικονομίες. Η Σλοβακία, η ασθενέστερη εταίρος στην Ένωση, είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται μόλις κατά 4% πριν αργότερα αυξηθεί. Το Oxford Economics βλέπει το ελληνικό ΑΕΠ να μειώνεται κατά 10%. πηγη

    Like

Leave a comment